Ekonomija
03.08.2018. 13:52
R.E/rtv.rs

Svega 7 odsto osiguranih stanova u Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Osiguranje pokretne i nepokretne imovine u našoj zemlji je i dalje na veoma niskom nivou, a prema podacima osiguravajućih kuća, taj broj iznosi samo oko sedam odsto.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, poslednje vremenske nepogode zadesile su 21 lokalnu samoupravu u Srbiji, prilikom čega su oštećeni mnogi stambeni objekti. U dosadašnjim poplavama, utvrđeno je da ni 10 odsto oštećenih kuća, nije bilo osigurano.

“Mereno svetskim pokazateljima, to je daleko ispod svetskog proseka, da ne govorimo o zemljama razvijenog sveta gde je taj procenat sa jednom nulom dodatom oko 70 posto domaćinstava tamo najmanje osigurano”, rekao je Leonid Babić, direktor regionalnog centra “Đenerali osiguranja”.

Kako kaže Babić, mnogi ljudi imaju visoku svest o potrebi za osiguranjem nekretnina, jer ne žele da se "kockaju" sa imovinom. Ali postoje i oni koji se "osveste" tek nakon pretpljene štete, pa tek onda odluče da osiguraju imovinu.

Šteta nakon poplav 2014-te, bila je oko 1,7 milijardi evra. Od tada, došlo je do trenda povećanja polisa osiguranja u Srbiji, s obzirom na to da veliki broj objekata tada nije bio osiguran. Međutim, i pored blagog rasta osiguranja i dalje smo na niskom nivou u odnosu na praksu u svetu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve