Euro 2024
09.06.2024. 20:50
dpa

Napeto...

Nemačka pred EURO 2024: Privremene pogranične kontrole

nemačka
Izvor: Shutterstock

Nemačka policija od petka ima odobrenje da postavi pogranične kontrole prema svim susedima, zbog predstojećeg turnira Euro 2024, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarka Nensi Fezer je rekla da je potez neophodan u interesu bezbednosti tokom prvenstva. Euro počinje 14. juna, igra se u 10 gradova do finala 14. jula u Berlinu.

Policija će pograničnim kontrolama nastojati da zaustavi potencijalne nasilne prestunike pre nego što uđu u Nemačku, dodala je Fezerova.

"U fokusu su nam pretnje od islamističkog terorizma do huliganizma i sajber napada", rekla je ministarka. "Savezna policija će štititi nemačke granice, aerodrome i železnički saobraćaj."

Tokom turnira EURO 202, oko 580 stranih policajaca će se pridružiti nemačkim kolegama u patrolama po gradovima u kojima njihove države igraju utakmice, kao i na železničkim stanicama i u vozovima, piše dpa.

Policija će kontrole postaviti i na granicama sa Danskom, Francuskom, Belgijom, Holandijom i Luksemburgom, koje su, poput Nemačke, deo evropskog šengenskog prostora otvorenih unutrašnjih granica.

To znači da će i građani šengenske zone možda morati da prođu kontrolu, na primer na aerodromima i u lukama. Znači i da na put u Nemačku treba da ponesu putne isprave, podsetilo je ministarstvo.

Provere će, međutim, biti "fleksibilne" i "zavisiće od situacije."

Privremene granične kontrole su odobrene do 19. jula.

One, inače, još od oktobra stoje prema Poljskoj, Češkoj i Švajcarskoj, u okviru napora nemačkih vlasti da suzbiju neregulisano useljavanje i krijumčarenje ljudi.

Prema Austriji stoje od migrantskog talasa 2015.

Fezerova je nedavno stanje bezbednosti u Nemačkoj opisala kao "napeto", ali bez konkretnih indikacija o planiranim napadima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve