Scena
09.11.2018. 16:49
R.E./Foto: Kinoteka

" PETRIJIN VENAC" PREMIJERNO PRIKAZAN U ČAČKU: Osmi digitalno restaurirani klasik Vip kinoteke

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kultno ostvarenje Srđana Karanovića iz 1980. godine „Petrijin venac“, sinoć je prikazano u čačanskom Domu kulture, sada u novom kvalitetu slike i tona.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Premijeru digitalno restauriranog klasika srpske kinematografije, posebno su uveličali i oni koji su ovaj film stvarali, glumice Mirjana Karanović i Radmila Živković, producent Milan Cvetković i kompozitor Zoran Simjanović. Pored glumaca i ekipe sa filma, premijeri su prisustvovali i Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke i Igor Tomić iz kompanije Vip mobile.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Snimljen po istoimenoj knjizi Dragoslava Mihailovića, ovaj film, ostao je zapamćen po interpretaciji Mirjane Karanović kojoj je uloga Petrije debitantska. Prikaz posleratnog perioda u malom rudarskom mestu u Srbiji verodostojno su predstavili velikani srpske filmske scene među kojim su Pavle Vujisić, Branko Cvejić, Marko Nikolić, Dragan Maksimović, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljiljana Krstić, Veljko Mandić, Radmila Živković i drugi. Priča o teškom životu, ali i nesalomivom duhu Petrije ispraćena je muzikom poznatog filmskog kompozitora Zorana Simjanovića.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Projekat „Vip kinoteka“ ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom, koji se sprovodi u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile i koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja, započet je dugo
očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Projekcija filma u Beogradu biće održana u četvrtak, 15. novembra u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke, u 18h i 20:30 časova. Film će u narednom periodu krenuti put Srbije i biće prikazan u više od 10 gradova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve