Scena
28.12.2018. 17:27
R.E./Foto: Promo

VIP KINOTEKA DONOSI DEVETI DIGITALNO RESTAURIRANI FILM: Klasik Srđana Karanovića „Miris poljskog cveća“ u novom sjaju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Projekat „Vip kinoteka“ udahnuo je novi život još jednom filmskom klasiku koji je obeležio domaću kinematografiju. „Miris poljskog cveća“, film reditelja Srđana Karanovića u produkciji Centar filma 1977. godine, koji je ostao zapamćen po izuzetnoj glumačkoj ekipi, kao i po originalom rediteljskom pristupu, prikazan je sinoć u vrhunskom kvalitetu slike i tona u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Premijeri je prisustvovala ekipa filma, reditelj Srđan Karanović, glumci - Bogdan Diklić, Branko Cvejić, Goran Marković, Sonja Divac, producent Slobodan Pavićević Pava.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Višestruko nagrađivan film, za koji su scenario pisali Srđan Karanović i Rajko Grlić, pamti se po glavnoj ulozi Ljube Tadića, koji igra Ivana Vasiljevića glumca koji odlučuje da se povuče sa posla i iz porodice. Kroz neobičan rediteljski pristup u kome se smenjuju igrani i dokumentarni delovi Srđan Karanović nam predstavlja pobunu, individualnu čin koji najavljuje promene koje će se desiti. U ovom filmu uloge su ostvarili mnogi poznati glumci poput - Aleksandra Berčeka, Olge Spiridonović, Čedomira Petrovića, Slobodana Aligrudića, Bogdana Diklića, Gorice Popović, Branka Cvejić, Milivoja Miće Tomić i mnogi drugi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Na Kanskom festivalu 1978. godine, film osvaja nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara, na Filmskom festivalu u Puli, iste godine, osvaja čak tri nagrade – Zlatnu arenu za režiju, muziku i fotografiju. Film je dobio nagradu Mala Pula u Beogradu i plaketu Doma omladine za film i filmsku muziku.

Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile pokrenuli su projekat „Vip kinoteka“ sa ciljem da klasici jugoslovenske kinematografije koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja, ostanu sačuvani u vrhunskom kvalitetu slike i tona. Proces digitalne restauracije ima za cilj da nacionalno filmsko stvaralaštvo bude sačuvano i za buduće generacije, ali i za ponovno prikazivanje na domaćim i međunarodnim festivalima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Specijalne projekcije filma „Miris poljskog cveća“, za beogradsku publiku biće organizovane 28. decemba u 17 i 19 časova, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke. Svi zainteresovani će moći da preuzmu ulaznice na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve