Foto
14.05.2024. 07:05
D. Todotović

Dragulji nemačkog muzeja

Verujte nam - OVAKVE AUTOMOBILE sigurno niste videli (FOTO)

1
Izvor: Ekspres

Možda vam automobili nisu pasija, ali ovi modeli su toliko zanimljivi da sigurno nećete zažaliti što ste im posvetili nekoliko minuta.

U Nemačkoj, u mestu Cvikau, postoji muzej koji se zove "August Horch Museum Zwickau“. 

Otvoren je 2004. godine, nalazi se na malo više od sat vremena udaljenosti od Drezdena, ali i Lajpciga, a na samo 40 minuta vožnje od Kemnica, grada koji će 2025. biti Evropska prestonica kulture

Ovaj jedinstveni muzej prikazuje istoriju automobilske industrije od vremena pre Drugog svetskog rata do takozvanog Hladnog rata. 

Tu ćete videti kako je počeo da se pravi "Audi“, ali i "Trabant“, a svi neodoljivi eksponati smešteni su na 6.500 kvadratnih metara, u zgradi bivše fabrike u kojoj je August Horh osnovao "Audi Automobilverke GmbH“ 1910. godine. 

Dakle, muzej se nalazi na samom izvoru jednog od najpopularnijih automobila na svetu - "Audi". Takođe, u toj fabrici je, na primer, od 1957. do 1991. proizvedeno oko 3,1 miliona "Trabanta"!

Muzej trenutno poseduje nešto više od 200 eksponata, od kojih je oko 110 prikazano u stalnoj postavci, a još 50 eksponata su pozajmice.

Osim stalne muzejske postavke, od decembra 2023. možete pogledati i specijalnu izložbu posvećenu razvoju aerodinamike u utomobilizmu od 1945. godine do danas.

Ta postavka predstavlja više od 20 izuzetnih automobila, koncept predloga, ali i interaktivnih displeja i eksperimentalnih prikaza.  

Upravo te modele možete pogledati u našoj galeriji: 

Osim ove izložbe, koja zaista ostavlja bez daha, Muzej automobila Augusta Horha u Cvikau nudi i edukaciju, zabavne i interaktivne sadržaje za razičite ciljne grupe.

Muzej prikazuje istoriju automobila ne samo sa tehničke strane, već i kao deo društvenog, političkog i ekonomskog razvoja. Tako posetilac može doživeti putovanje kroz vreme od više od 115 godina proizvodnje automobila u zapadnoj Saksoniji.

Tu se može videti, na primer: istorijska benzinska pumpa, kancelarija Augusta Horha, testna klupa sa 8-cilindarskim rednim Horh-motorom ili proizvodne postavke "Duroplasta“ tokom "Trabant“ ere.

Pogledajte i deo stalne izložbe: 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve