Sport
19.05.2016. 17:45
ekspres

DAN KAD JE OTIŠAO TOLE: Kokeza pozvao na ujedinjenje za put u Rusiju 2018.

Odvesti “orlove” na Svetski šampionat, poslati navijače iz loža na tribine i dovesti porodice na stadion -  po nomenklaturi Ekspresa, glavni su zadaci novog, u petak izabranog, rukovodstva FSS-a

Koliko dugo će Slaviša Kokeza (39) u košulji dugih rukava dolaziti na posao u Fudbalski savez Srbije? To zavisi od njega, od najvećoj meri. Jedno je sigurno, a taj zadatak je u petak na Izbornoj skupštini dobio podršku svih 77  delegata okupljenih u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi: Novi čelnik srpskog fudbala moraće da zagrne rukave od prvog dana svog mandata, ali i to da zatraži od svojih saradnika.

Srpski fudbal je u katastrofalnoj poziciji. Reprezentacija patosirana (na FIFA rang-listi iza Trinidada, doduše pojačanog Tobagom), ugled devalviran mućkama i korupcijom, šampionat devastiran rasprodajom i “dojavama”, budžet krpa i zakrpa...

 

orlovi1

Jedino svetlo u ovoj našoj fudbalskoj tmini, uz Kuću fudbala u FSS, jesu mladi fudbaleri. Zlobnici će reći: Nisu ovi iz saveza i njihovi spoljni saradnici stigli da ih ubace u svoje centrifuge i iskvare.

Zona zabranjenog leta za “orlove”

Najznačajaniji zadatak tima Slaviše Kokeze biće plasman na Svetski šampionat 2018. u Rusiji. Ukoliko izabranici novog selektora Slavoljuba Muslina ne izađe na Nevu, Don ili Volgu – kapitulirali smo za sva vremena. Zona zabranjenog leta za “orlove” je ogromna i bolna. Nije nas bilo na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini 2012, na Svetskom šampionatu u Brazilu 2014, a nema nas ni na Evropskom šampionatu u Francuskoj, koje počinje za tri nedelje. Izgubljena dobit našeg fudbala na taj način je oko 60 miliona evra. I za mnogo jače zemlje, ekonomski i fudbalski, to bi bio udarac posle koga je teško ostati na nogama.

Srbija će na kvalifikacioni put za Rusiju 2018. zakoračiti 5. septembra na stadionu “Rajko Mitić” utakmicom protiv Republike Irske. Dakle, narednih stotinak dana novo rukovodstvo FSS-a treba da iskoristi za sanaciju urušenog kulta reprezentacije. Podele na zvezdaše i partizanovce, Karadžićev izborni mazohizam, menadžerske lobi grupe, sujeta glavnih zvezda i selektorski avanturizam – imali su detonirajući efekat. Orlovsko gnezdo je otišlo u paramparčad. Navijači su, naravno, sve čuli i videli, pa pobegli! Imamo igrače u jakim evropskim ligama, koji tokom sezone odigraju desetine mečeva u ambijentu fudbalskog praznika. A onda kad dođu kući – zvižduci se prolamaju na polupraznim tribinama. Nije nikakva tajna da “orlovi” više vole da igraju negde na strani. 

- Stvaranje pozitivne atmisfere oko i unutar reprezentacije je moj prvi cilj. Propustili smo tri velika takmičenja i nema potrebe da ističemo koliki je to gubitak. Na to su uticali mnogi faktori, ali kriza rezultata je očigledna. Izabrali smo novog selektora, dokazanog, i moramo da vratimo poverenje nacije. Neophodno je da iskorenimo klubaštvo i lične interese jer moramo da budemo ujedinjeni na putu ka Svetsko prvenstvo- rekao je Kokeza predstavljajući program delegatima Skupštine.

“Orlovi” ne smeju da budu stranci u Srbiji ni kad su 56. na FIFA rang-listi. Plasman konkurenata u grupi D kvalifikacija za Mondijal 2018: Austrija 11, Vels 24, Republika Irska 31, Gruzija 123, a Moldavija 156 mesto, govori da treba biti krajnje oprezan.

Zaboraviti na ceduljice od Toleta

Slaviša Kokeza mora da vrati ingerencije mnogim telima i organima FSS-a.Propadanje srpskog fudbala poklapa se sa uvođenjem institucije Odbora za hitna pitanja. To praktično znači suspenziju nadležnosti Izvršnog odbora nacionalne kuće fudbala. Vreme za nove ljude i drugačiji naćin rada.  Novi clanovi Izvršnog odbora su: Branko Stojaković, Novica Tončev, Miodrag Janković, Goran Bunjevčević, Goran Milanović, Savo Milošević, Darko Ramovš i Janko Žamberi, dok će generalni sekretar ostati Nebojša Ivković.

 

tole i glava

Takođe, stručnjacima treba otvoriti širom vrata. I to tražiti one ljude koji imaju stav, a ne one koji će sa dva prsta u vazduhu porušiti trenerski dignitet da bi (od Tomislava Karadžića) dobili (ponekad i izmišljeni) angažman u FSS-u, neki “poslić za dete”, mesto u avionu sa reprezentacijom ili karte za ložu.

Jedna od većih zabluda jeste ta da je Stručni odbor FSS imao kljućnu reč prilikom izbora selektora. Tako je jedan poznati stručnjak na pitanje svog poznanika ko će biti selektor “orlova”, ne videvši novinara pored sebe, rekao:

- Dobićemo ceduljicu od Toleta.

A na tim papirićima pisalo je: “Pižon”, “Mihajlović”, “Drula”, “Dik Advokat”, “Ćure”. Sve njih Karadžić je ispratio iz saveza pre nego što je ugovorom bilo predviđeno. Ali, lice predsednika FSS nije pokazivalo ni blagi ton crvenila krivice, jer, pobogu, selektora je birao Stručni savet.I tako pet odgovora i 60 miliona evra bačenih u vetar plus sudski troškovi vođenih sporova sa selektorima. Ostaje pitanje: Zašto je juče Tomislav Karadžić izabran za počasnog predsednika FSS-a?

Druga važna linija aktivnosti Kokezine vlade biće privatizacija klubova. Mnogi će reći da je to mešanje FSS u njihovu autonomiju, ali savez mora da inicira novi krug sastanaka klubova sa ministarstvima sporta i privrede. Očekivanja da se neko ko je ušuškan u blagodeti udruženja građana svojevoljno odrekne privilegija vrednih nekoliko miliona evra – krajnje su naivna. U svetu postoje različiti modeli vlasničke strukture fudbalskih klubova i kako to da nijedan nije primenjiv na naše uslove!? Poslovi transformacije, bolje rečeno regulacije, u impertivnom značenju treba da odrede i ulogu navijača. Njima je mesto na tribini, a ne u loži ili za stolom predsedavajućeg tela na klupskim skupštinama.

Stadiona kao ratni poligoni

Nameštanje mečeva i kladionice sigurnio su jedan od prioritenih zadataka. Srpski fudbal je pod dodatnom pažnjom ljudi koji su u UEFA zaduženi za regularnost takmičenja, a potrebna  je i dodatnu pomoć od državnih organa. Poboljšanja slike, takođe, neće biti bez pojačanja borbe protiv huliganizma. Stadioni su nam postali poligoni za prezentaciju borilačkih veština i pirotehničkih dostignuća. UEFA će nam opet zalupiti vrata evropskih takmičenja, što će imati jako loš efekat na finansijski temelj klubova. Kakvu bismo sliku voleli ovde da vidimo. Cele porodice sa navijačkim obeležjima na tribinama, mesto na stadionu kao oaza bezbrižnosti i predanosti igri. I povratak jednoj lepoj tradiciji kad su terenom vezli Štef, Šeki, Džaja, Moca, Pižon, Čava, Uške, Piksi,Dejo...

Da li su ta vremena neumitno prošla? Tim Slaviše Kokeze od petka popodne počeo je sa pisanjem odgovora na - jako umazanom papiru. Trebaće energije, znanja, veštine i strpljenja da se ispiše pozivnica: "Dođite na fudbal" kao što je bilo u onom romantičnom vremenu s hitom: Ko nekad u osam!

 

NOVI PREDSEDNIK KRENUO OD ČELIKA I BRODARCA

kokeza govornicaSlaviša Kokeza rođen je 7. jula 1977. godine u Sarajevu. Fudbalsku karijeru je započeo u Čelik iz Zenice, igrajući u mlađim kategorijama u periodu od 1985 do 1991. godine. U seniorskoj konkurenciji igrao je za Brodarac iz Novog Beograda, a u ovom klubu kao fudbaler i kao funkcioner proveo je period od 1999. do 2014. godine.

Još kao aktivni fudbaler u periodu 2009 – 2011. godine postao je direktor Brodarca, a od 2011 do 2012. godine bio je generalni direktor Zemun. U decembru 2012. godine izabran je za potpredsednika kluba Crvene zvezde. U decembru 2014. godine izbran je za predsednik Fudbalskog saveza Beograda.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
16.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve