Sport
27.02.2018. 18:30
R:E/ sportske.net

FUDBAL: Liga šampiona ima nove termine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nakon Lige Evrope i najelitnije takmičenje će doživeti promene.

Treba napomenuti, da se nova pravila više odnose na sistem kvalifikacija i broja učesnika po državama. Takođe, čuveni termin od 20:45h odlazi u istoriju. Utakmice će se sad igrati u terminima od 18:55h i 21h.

Branilac trofeja u Ligi šampiona i osvajač Lige Evrope imaju zagarantovana mesta u grupnoj fazi elitnog takmičenja. Uz njih će igrati četiri najbolje rangirana tima iz četiri lige čije asocijacije zauzimaju prva četiri mesta na UEFA listi nacionalnih koeficijenata, a to su u datom momentu Španija, Nemačka, Engleska i Italija. Sledećih osam mesta biće raspoređeno na sledećih šest asocijacija, dok će preostalih šest mesta biti rezervisano za najbolje u kvalifikacijama koje i dalje funkcionišu po principu ligaške i šampionske staze.

Četiri predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona imaće Španija, Nemačka, Engleska i Italija, a pridružiće im se šampioni i vicešampioni Francuske i Rusije. Šampioni Portugala, Ukrajine, Belgije i Turske takođe mogu da računaju na direktan plasman u Ligu šampiona.

Ukoliko je branilac trofeja u Ligi šampiona već osigurao plasman u elitno takmičenje kroz svoje nacionalno prvenstvo, upražnjeno mesto popuniće šampion Češke Republike koji bi inače morao u kvalifikacije. Ako osvajač trofeja u Ligi Evrope već obezbedio plasman u grupnu fazu Lige šampiona kroz svoje nacionalno takmičenje, upražnjeno mesto pripašće trećeplasiranom iz francuske Lige 1, koji bi inače morao u ligašku stazu kvalifikacija.

Kao i prethodnih godina šampion Srbije igraće u šampionskoj stazi kvalifikacija i startovaće od prvog kola. Kvalifikacije će u periodu od 2018. do 2021. godine sadržati pet kola računajući i plej-of. Od prve runde kreću ekipe: Farskih Ostrva, Velsa, Malte, Litvanije, Severne Irske, Luksemburga, Jermenije, Crne Gore, Estonije, Makedonije, Letonije, Gruzije, Bosne i Hercegovine, Rep. Irske, Albanije, Finske, Islanda, Moldavije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Kazahstana, SRBIJE, Bugarske, Azerbejdžana, Norveške, Kipra, Škotske, Izraela, Švedske, Poljske, Belorusije i Danske.

Sedamnaest klubova koji uspešno završe posao u prvoj rundi kvalifikacija nastavljaju takmičenje u drugoj rundi, a tu će im se priključiti šampioni Rumunije, Hrvatske i Austrije.

Deset klubova pobednika mečeva druge runde kvalifikacija odlaze u treće kolo i tu im se priključuju šampioni Grčke i Holandije. Šampionska staza kvalifikacija biće kompletirana plej-ofom u kojem će učestvovati šest klubova iz trećeg kola i šampioni Češke i Švajcarske.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve