Sport
18.01.2018. 16:36
R.E / espreso.rs

FUDBAL: Srbija u Rusiji sa novim dresovima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbija će svoj dres marke "Umbro", zameniti sa drugim brendom, koji ima veliku istoriju.

Iza tog brenda stoje braća Adolf i Rudolf, tvorci brendova "Adidas" i "Puma". Srpski tim će nositi dresove brenda "Puma". Oni su Nemački na trećem mestu u proizvodnji sportske opreme na svetu. Kompanija proslavlja 70 godina postojanja ove godine, ali je njena istorija veoma tužna.

Adof Dasler, nadimka Adi, odakle se rodilo ime Adidas je osnovao kompaniju, koja je bila namenjena proizvodnji cipela i patika. Grad na severoistoku Nemačke, Hercogenaurah je mesto nastanka sportskog giganta. Ubrzo se pridružio i njegov brat Rudolf.

Ceo posao je išao u pravom smeru, a pravu eksploziju je doživeo kada je na OI u Berlinu, Džesi Ovens obukao njihove patike. On je osvojio četri zlatne medalje, čime je izazvao bes kod  Hitlera. Oba brata su postali članovi tadašnje partije, Rudolf je bio poslat u borbu sa Crvenom armijom, dok je Adolf ostao i pravio čizme za vojsku.

Neslaganje među braćom je bilo sve veće, a eskaliralo je kada Adolf otkriva informacije Amerikancima, koje su govorile da je pripadnik SS-a.

Jedna teorija, da je u jednom od skloništa u toku strašnog rata Adolf otišao sa ženom i sreo brata sa porodicom, posle čega im je uputio komentar "Prokletnici su se vratili", misleći na savezničke trupe koje su došle u Nemačku, što je Rudolf shvatio kao prozivku na konto svoje porodice.

Sledeća teorija je ta da je Adolf u toku Rudolfovog odsustva na frontu, spavao sa bratovljevom suprugom, posle čega se ona porodila, a kada je otkriveno čija je beba, tu je sve puklo.

Rudolf je osnovao svoju kompaniju "Puma". On je imao dobre pregovaračke sposobnosti, za razliku od brata, koji je bio veštiji u pravljenu cipela. Zbog toga je uspeo da ubedi celu Bundesligu da nosi njegov brend. Adidas je u tom trenutku bio pred bankrotom.

"Puma" odbila da sponzoriše fudbalsku reprezentaciju Zapadne Nemačke na predstojećem Mundijalu u Brazilu 1954. godine zbog prevelike količine novca koju su tražili čelnici nacionalnog tima za takvu vrstu saradnje. Tu je usledio preokret, što je Adidas iskoristio. Na tom Mundijalu, Nemačka je osvojila svoju prvu titulu i time plasirala brend u neverovatne visine.

Obe kompanije posluju danas fenomenalno i njihov rast je potpuno nezaustavljiv.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve