Hronika
22.08.2019. 10:00
Piše Marko R. Petrović

AFERA REKET: Gej, premijer, terorista savetnik...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Da je na Balkanu sve relativno najbolje pokazuje i nova saga u odnosima između Beograda i Skoplja u kojoj se, kao u nekom filmskom scenariju, ili lošoj kopiji romana Džona le Karea, našlo mesta za jednog teroristu, jednog geja, jednog premijera i njegovog savetnika.

Krenimo od premijera.

Dugo su, naime, odnosi između Srbije i Severne Makedonije bili prilično hladni nakon što je Zoran Zaev izabran za makedonskog premijera, a bivši predsednik Nikola Gruevski pobegao u Mađarsku.

Signali otopljavanja usledili su u maju ove godine kada je Zaev bio jedna od zvanica na otvaranju južnog kraka koridora 10 kroz Grdeličku klisuru.

"Sada su građani i Srbije i Severne Makedonije još bliži, a istinski povezani sa Evropskom unijom.", poručio je tada Zaev ne propustivši priliku da izrazi zahvalnost Srbiji, kao i da se raduje uspesima svih suseda, a naročito srpskog naroda.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Na scenu onda stupa jedan gej. Njegova seksualna orijentacija u celoj priči nije presudna, ali je činjenica da je Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, ipak po tome najprepoznatljiviji. Ovaj suvlasnik jedne makedonske televizije uhapšen je 15. jula na granici sa Grčkom, pod optužbom da je reketirao uticajne ličnosti u Severnoj Makedoniji. On je, navodno, pokušao da od biznismena Jordana Kamčeva iznudi više od milion evra u zamenu za oslobađanje od pritvora. A to rešenje bi inače morala da odobri šefica Specijalnog tužilaštva Katica Janeva.

U međuvremenu u makedonskoj javnosti pojavila su se imena više makedonskih biznismena, koji smatraju da je Specijalno tužilaštvo pokrenulo istrage protiv njih kako bi im bio iznuđen novac u zamenu za odgovarajuće usluge.

U priči sada dolazimo i do teroriste, koji, kao njen akter, isto kao Boki 13, nije postao svojevoljno. Nešto više od dva meseca nakon svečanosti u Grdelici i desetak dana od hapšenja Bokija 13, Tomora Morinu, nekadašnjeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, makedonska policija uhapsila je na graničnom prelazu Blace po poternici Interpola, izdatoj na zahtev Beograda.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine Morinu tereti da je sa pripadnicima vojne policije OVK, takozvane grupe CIPAP, tokom 1999. godine ubijao, mučio, nečovečno postupao, protivzakonito zatvarao i pljačkao Srbe u Đakovici, nasilno im upadao u kuće, pretio automatskim oružjem, lišavao ih slobode i zatvarao ih.

Pročitajte još - Spasovski: U aferi "Reket" treba nam brza i efikasna akcija

Od 24. jula pa sve do 14. avgusta Morina je bio u ekstradicionom pritvoru, odakle je pušten nakon što je Vrhovni sud Severne Makedonije potvrdio odluku skopskog Osnovnog krivičnog suda od 7. avgusta da nisu ispunjeni uslovi za Morininu ekstradiciju Srbiji. Za celu priču možda nije nebitno da Morina ima dvojno državljanstvo - kosovsko i britansko.

Srpske vlasti su, naravno, ocenile da je makedonski sud postupio politički, "suprotno istini i činjenicama", iako su im bili dostavljeni svi potrebni dokazni materijali koji bi obezbedili Morinin transport za Beograd.

Bio je to potez koji u svakom slučaju ne ide u prilog daljem poboljšanju odnosa između Beograda i Skoplja. Zbog čega je Vrhovni sud Severne Makedonije tako odlučio, za sada može samo da se spekuliše, ali se nameće nekoliko teorija.

Prvo, Zaev je morao da popusti pred predstavnicima Albanaca u Severnoj Makedoniji, koji su tražili Morinino puštanje, jer bi bez njihove podrške vlada kojoj je na čelu zapala u krizu.

Drugo, odlučio je da na taj način pokaže zube i Beogradu, jer je uveren da se afera "Reket" sa Bokijem 13 u glavnoj ulozi eksploatiše, pre svega u srpskim medijima, tako da i on bude uvučen u celu priču. On to, naravno, demantuje.

"Svakako da neću dozvoliti da mi nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i, da oprosti LGTB zajednica, jedan peder sruše ovu vladu. Ne. Borićemo se do kraja i svako će snositi svoju odgovornost - rekao je Zaev novinarima na prijemu povodom 18 godina od potpisivanja Ohridskog sporazuma.

Polako dolazimo i do četvrtog aktera - premijerovog savetnika. Komentarišući ceo slučaj, uz ogradu da se ne meša u pitanja drugih država, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 11. avgusta najavio da će u njemu biti još mnogo iznenađenje, a sve pozivajući se na "saznanja iz dobro obaveštenih italijanskih krugova".

"Zoran Zaev danas razume da sam bio u pravu kada sam govorio o određenim licima i zašto sam srećan što su ta lica daleko od Srbije i mene.", zaključio je on.

A ta lica, možemo da pretpostavimo, jedan su od savetnika Zaeva - Zoran Bašanović i nekadašnji direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović, sada spoljni saradnik za ekonomska pitanja i saradnju sa zemljama u regionu u kabinetu makedonskog premijera.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto Nemanja Jovanović

O njihovoj, a naročito umešanosti Zorana Bašanovića, pišu i italijanska i makedonska štampa.

List "Večer", naime, tvrdi da ima ekskluzivna saznanja od srpskih organa koji se bave organizovanim kriminalom, posebno finansijskim, da je deo novca koji je iznudio Boki 13 preko Bašanovića dospeo i u Srbiju.

"U makedonskoj javnosti već se pisalo o tome da je jedan od reketiranih, koji su pod istragom Specijalnog tužilaštva u Skoplju, bio i bivši direktor makedonskog Telekoma Žarko Lukovski.", piše "Večer" i dodaje da je, prema njihovim saznanjima, on pregovarao sa Bojanom Jovanovskim o povlašćenom statusu u istrazi, kao i o izbegavanju posledica na osnovu optužbe Specijalnog tužilaštva, za šta je platio reket od 400.000 evra.

"Večer" ističe da je u celom tom procesu učestvovao i Bašanović.

"Zoran Bašanović, savetnik Zaeva, još odranije je imao probleme sa kriminalom i u Srbiji, kao i u inostranstvu, te je reč o licu od interesa za srpske organe. Najverovatnije je zbog toga praćen i prisluškivan tokom susreta i razgovora sa mnogim pojedincima iz Makedonije, među kojima je i Boki 13, ali i nekima iz vrha politike.", navodi skopski list.

"Večer" dodaje da postoje ozbiljna saznanja o "kriminalnim aktivnostima Bašanovića u Makedoniji", za koje srpska policija i tužilaštvo, kako se navodi, nemaju ingerencije, iako imaju saznanja.

Italijanski list "La Veritas" objavio je i telefonske razgovore između Bokija 13 i biznismena Kamčeva, u kojima se čuje i glas šefice Specijalnog tužilaštva Katice Janeve, koja se obraća Kamčevu rečima da "ne brine i da će sve biti ok".

U istim razgovorima čuje se i kako Boki 13 spominje ime makedonskog premijera.

Zaev je, međutim, na to izjavio da kriminalne strukture aferom ciljaju na zaustavljanje Severne Makedonije na putu ka NATO i EU, te da neki zloupotrebljavaju i njegovo ime u celom procesu.

"U najnovijem objavljenom razgovoru neki od osumnjičenih pominju i zloupotrebljavaju moje ime. Pri tom iznose laži i neistine u cilju da jedan od sagovornika ojača svoju poziciju moći i autoriteta u odnosu na drugog sagovornika.", objasnio je Zaev na Fejsbuku i dodao da je sa Bokijem 13 razgovarao samo o humanitarnim aktivnostima, posle čega, tvrdi, ni on ni vlada nisu imali bilo kakvu dalju saradnju, formalnu ili neformalnu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve