Hronika
28.06.2019. 16:54
Tanjug

APELACIONI SUD: Ukinuta osuđujuća presuda Rebrači, sledi novo suđenje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je na dve godine i 10 meseci zatvora bila osuđena bivša manekenka Katarina Rebrača, a njene saradnice na po godinu dana zatvora zbog zloupotreba svedstava iz Fonda za prevenciju raka dojke.

Istom odlukom Apelacioni sud je naložio da im se ponovi suđenje pred Višim sudom u Beogradu i otklone sve bitne povrede krivičnog postupka i nelogičnosti iz presude.

Rebrača je optužena da je od 2. juna 2006. godine do 9. marta 2010. godine, u Beogradu, kao direktor Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača", u koji su donatori uplaćivali sredstva neophodna za prevenciju raka dojke, pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist više od 22.5 miliona dinara.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Apelacioni sud beograd

Pročitajte još – Vidovdan koji nas je skupo koštao

U tome sud joj, prema optužbi, pomogle Mirjana Hristić iz Agencije "Mima art" i Slađana Mironija iz Agencije "Top image", kojima će se suđenje takođe ponoviti. Terete za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Od optužbi protiv Rebračine majke Sandrine Bogunović Više javno tužilašstvo je odustalo prošle godine.

U detaljnom obrazloženju suda se da se osnovano žalbama branilaca okrivljenih ukazuje na nedostatak razloga u pogledu činjenica utvrđenih prvostepenom presudom da je Mironija, kao odgovorno lice Agencije "Top image" podignutu gotovinu predala Rebrači koju je ona potom zadržala za sebe.

Prvostepeni sud, kako se navodi, ne daje ocenu odbrane Mironije gde je između ostalog rekla da je njena zarada bila 100.000 dinara mesečno, te da je samo na ime naknade za svoj rad ona uzela 3,6 miliona od ukupno uplaćenih 7,2 miliona na račun Agencije „Top image” od strane fonda Rebrača, dok je preostalih 2,7 miliona plaćala troškove Agencije u kešu.

S druge strane, naknadno dostavljena specifikacija uz ranije priložene fakture, koja je bila predmet ocene Komisije veštaka prilikom izrade dopunskog nalaza, odnosi se na kompletan iznos ispostavljenih faktura Fondu Rebrača, a prvostepeni sud nije razjasnio kontradiktornost činjenice da je okrivljena dostavljenim specifikacijama ponudila pravdanje za sve fakturisane usluge, sa navodima njene odbrane da su zapravo usluge vredele svega 2,7 miliona, a da je 3,6 miliona ona uzela sebi za plate.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Pored toga, prema stavu Apelacionog suda, osnovano se ukazuje da je izreka prvostepene presude protivurečna sa obrazloženjem, jer sud navodi da je Hristić sa računa Agencije "Mima art" podigla 2.927.000 dinara i sav novac predala Rebrači, iako ta Agencija usluge nije pružila Dobrotvornom fondu u tom iznosu, dok se u delu obrazloženja presude navodi da Hristić nije vršila bilo kakve usluge za Fond.

Takode, Apelacioni sud je ukazao na nerazumljivost u pogledu kvalifikacije krivičnog dela koje su preduzele Hristić i Mironija jer zireka presude obuhvata i radnje pomaganja i radnje izvršenja krivicnog dela, a optužnicom im je stavljeno na teret pomaganje Rebrači u izvršenju krivičnog dela.

Postupak protiv njih je pokrenut u aprilu 2010. godine hapšenjem Rebrače, koja je u pritvoru bila do oktobra te godine, nakon čega je puštena da se brani sa slobode, uz oduzimanje pasoša i zabranu napuštanja boravišta. Ova zabrana ukinuta joj je osam godina kasnije po izricanju prvostepene presude, 10. aprila 2018. godine.

Rebrača je kako se sumnja sa računa Fonda vršila plaćanje avio karata, hotela “Hyatt” , telefonskih računa, podizala... Sredstva su na račune Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača" uplatili donatori radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke, uglavnom, preko uplatnica "Infostana".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
-2°C
25.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve