Hronika
07.05.2019. 19:08
Tamara Marković Subota

NAJVEĆI MAFIJAŠKI RAT NA BALKANU: 35 žrtava kavačko-škaljarskog obračuna (VIDEO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U rat škaljarsko-kavačkog kriminalnog klana, koji je počeo 2014. zbog nestanka 200 kilograma kokaina u Valensiji, do sada su ubijene četiri, a ranjene tri slučajne žrtve. Budvanin i nekadašnji poslanik Saša Marković (48) ubijen je zbog svog kuma, „škaljarca" Gorana Đuričkovića. Kotoranin Miloš Bošnjak (25) ubijen je u eksploziji bombe jer se kretao s prijateljem, takode „škaljarcem" Goranom Biskupovićem. Penzionisani lekar Dragan Zečevic (69) ubijen je dok je pio kafu na terasi lokala „Trofej" u Bečićima, u kiši metaka koje je ubica ispalio u „škaljarca" Đorđa Boretu. I Podgoričanin Radivoje Jovanović (42) nastradao je u bašti restorana kada je ubica zapucao u pripadnika kavačkog klana Miloša Šakovića.

Made by @P

U dosadašnja dva zavađena kotorska klana ubijeno je 17 pripadnika i bliskih saradnika škaljarske ekipe, njih troje je ranjeno, jedan je pretučen, a dvojica „škaljaraca" su nastradala zbog nestručnog upravljanja eksplozivom koji su namenili suparničkom klanu.

Sa suparničke strane ubijeno je 12 pripadnika i saradnika kavačkog klana, šestorica su ranjena, a jedan je povređen u zatvorskom napadu vrelim uljem.
Rat je do sada odneo ukupno 35 žrtva: ubijena je 31 pripadnik i saradnik klanova i četiri osoba koje su imale nesreću da budu na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

Made by @P

20. 2. 2015. Beograd
UBIJEN Goran Radoman Gero (škaljarski klan)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Cetinjanin Goran Radoman (37) prva je žrtva rata izmedu podeljenog kotorskog klana. Škaljarska i kavačka grupa zaratile su zbog nestanka 200 kilograma kokaina koji je navodno bio sakriven u Radomanovom stanu u Valensiji. Radoman je ubijen hicima iz pištolja na Novom Beogradu, u podzemnoj garaži zgrade u Ulici Jurija Gagarina 26a. Ubistvo Radomana nije rasvetljeno. Radoman je ranije dva puta bio hapšen u Crnoj Gori - 2002. zbog pokušaja ubistva ultimat fajtera Bojana Spalevica u Škaljarima, i 2010. u raciji u kotorskoj diskoteci „Maksimus", kada je kod njega pronaden pištolj.

20. 2. 2015. Podgorica
NAPAD na Milana Vujotića (kavački klan)

Samo 12 sati pre ubistva Gorana Radomana na Novom Beogradu, u Podgorici je aktivirana bomba postavljena pod blindirani „audi A8" Milana Vujotića, bliskog kavačkom klanu. U eksploziji niko nije povređen, a Vujotić je istog dana napustio Crnu Goru. Napad na Vujotića nije rasvetljen.

17. 4. 2015. Bečići
UBIJEN Saša Marković (slučajna žrtva)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Budvanin Saša Marković (48), bivši poslanik LS Crne Gore, ubijen je u naselju Ivanovići u Bečićima dok je „alfa romeom" prilazio porodičnoj kući. Tada je iz obližnje šume istrčao napadač i u pravcu vozila ispalio više metaka. Policija je dan kasnije pronašla ostatke zapaljene automatske puške koja je korišćena u atentatu. Veruje se da je Marković ubijen greškom, a da je prava meta napadača bio njegov kum Goran Đuričković, zet bivšeg fudbalera Vladimira Petrovića Pižona. Ubistvo Markovića nije rasvetljeno.

27. 10. 2015. Budva
UBIJEN Goran Đuričković (škaljarski klan)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Goran Đuričković, budvanski ugostitelj, zet nekadašnjeg fudbalera Vladimira Petrovića Pižona, ubijen je hicima iz snajpera ispaljenim sa zidina Starog grada nakon što je iz bašte svog lokala „Old Fisherman's pub" izašao na budvansko šetalište. Za ubistvo Đuričkovića osumnjičen je Srđan Popović (24) iz Banjaluke, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Austriji. U podzemlju se smatra da je Đuričković ključna osoba krađe milionski vrednog tovara droge koji je navodno bio sakriven u Radomanovom stanu u Valensiji. Atentat na Đuričkovića planiran je i ranije, ali je policija uspela da ga osujeti hapšenjem Južnoafrikanca Gregorija Majkla Ferarisa i Cetinjanina Aleksandra Markovića, koji su kasnije osuđeni.

8. 3. 2016. Kotor
ZAPALJENA diskoteka „Maksimus"

Maskirane osobe su oko 4.40 zapalile deo diskoteke „Maksimus" u Kotoru, koja je u neformalnom vlasništvu braće Darka i Duška Šarića. Pet maskiranih osoba je najpre napalo telohranitelja, a pošto su ga savladali, ušli su unutra i zapalili deo gde se održavaju muzički nastupi. U istrazi su saslušavani članovi škaljarskog klana, ali slučaj do sada nije rešen.

27. 3. 2016. Kotor
RANJEN Vojin Stupar (kavački klan)

Miloš Radonjić, blizak kavačkom klanu, preživeo je kišu metaka dok se nalazio u automobilu s prijateljem Vojinom Stuparom u kotorskom naselju Rakite. Radonjić je uspeo da otvori vrata i pobegne, dok je jedan hitac ranio Stupara, inače zeta Igora Božovića, jednog od najistaknutijih članova kavačkog klana. Radonjić se posle napada još tri puta našao na meti atentatora - u Tivtu kada je pogođen u rame i vrat, zatim u naselju Dobrota, i potom na benzinskoj pumpi u Kotoru. U pucnjavi ispred zgrade u njegovom komšiluku u Kotoru 14. jula 2016. teško je ranjen njegov prijatelj Ilija Prskalo.

23. 4. 2016. Kotor
HITAC u automobil Tamare Zvicer (supruga vođe kavačkog klana)

U automobil kojim je upravljala Tamara Zvicer, supruga vođe kavačkog klana Radovana Zvicera, a u kojem je bilo i jedno njihovo dete, ispaljen je metak u Dobroti. U pucnjavi niko nije povređen. Tamara je u pismu medijima za pucnjavu optužila Jovicu Vukotića.
Zatim se oglasio i Jovica Vukotić i izjavio da „javna i tajna policija pokušavaju da mu podmetnu da je pucao na Tamaru i da im u tome pomažu članovi kavačkog kriminalnog klana". U martu 2019. crnogorska policija je zbog ovog dela podnela krivičnu prijavu protiv Jovice Vukotića.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

16. 6. 2016. Novi Sad
NAĐENO TELO Gorana Dučića (škaljarska ekipa)

Telo Kragujevčanina Gorana Dučića zvanog Crni (40), šefa obezbeđenja Jovice Vukotića, pronađeno je u Dunavu kod Žeželjevog mosta u Novom Sadu. Prethodno veče Dučić je bio na splavu s Mihajlom Opačićem, sinom Nenada Opačića, i još jednim muškarcem, s kojima se posvađao i potukao. Obdukcija Dučićevog tela pokazala je da je smrt nastupila utapanjem.

25. 6. 2016. Kotor
UBIJEN Ivan Lopičić (škaljarski klan)

Podgoričanin Ivan Lopičić (27) ubijen je hicima iz vatrenog oružja u ulazu zgrade u naselju Sveta Vrača u Kotoru. Lopičić je bio blizak škaljarskom klanu, posebno Igoru Dedoviću, jednom od šefova te kriminalne ekipe. Bio je i sestrić vlasnika „Red taksija" Dejana Đukovića, koji je u klasičnoj sačekuši ubijen 1. oktobra 2009. u kotorskom naselju Dobrota. Ubistvo Lopičića do sada nije rasvetljeno.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

27. 6. 2016. Novi Sad
RANJENI Slobodan Kašćelan i Vladan Vučković (kavački klan)

Slobodan Kašćelan, vođa kavačkog klana, i njegov telohranitelj Vladan Vučković iz Herceg Novog ranjeni su u pucnjavi u Ulici Vase Stajića u Novom Sadu. Kašćelan i njegov telohranitelj nalazili su se u crnom „audiju A6" kada je napadač na motoru zapucao u automobil. Napad na Kašćelana nije rasvetljen.

1. 7. 2016. Spuž
POVREĐEN Igor Božović (kavački klan)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Igor Božović, jedan od vođa kavačkog klana, zadobio je teške opekotine u zatvoru u Spužu kada je na njega šerpu vrelog ulja prosuo osuđenik Jovan Jovanović iz Kotora, blizak škaljarskom klanu.
Božović je u zatvoru bio zbog šverca droge, zbog čega je uhapšen 2011. u policijskoj akciji „Big beng", koja je realizovana u koordinaciji sa Američkom DEA i španskom policijom. Jovan Jovanović je 2012. godine bio optužen zajedno s Jovicom i Igorom Vukotićem zbog incidenta u diskoteci „Madam Kolo", kada je ranjen Dejan Deković. Jovanović je hapšen i 2014. godine s Daliborom Đurićem zbog iznude od sugrađanina M. N., kome su protivpravno oduzeli „mercedes A160" i čamac vredan više od 20.000 evra. Zbog te iznude je 2015. godine pravosnažno osuđen na dve godine zatvora. Božović je iz zatvora u Spužu pušten početkom avgusta 2017. nakon izdržane kazne.

1. 9. 2016. Beograd
PRETUČEN Ivan Pavlović Iker (škaljarski klan)

Ivana Pavlovića Ikera (42), osuđivanog narko-dilera, pretukla su petorica mladića koji su se predstavili kao policajci. Pavlović je napadnut nedaleko od splavova ispod Gazele. Napadači u civilu su Pavloviću, inače bliskom prijatelju Jovice i Igora Vukotića, pokazali policijske isprave, a zatim ga pretukli. Napad na Pavlovića nije rasvetljen.

5. 9. 2016. Kotor
UBIJENI Goran Biskupović (škaljarski klan) i Miloš Bošnjak (slučajna žrtva)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Goran Biskupovic

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Milos Bošnjak

Goran Biskupović (28), blizak škaljarskom klanu, i Miloš Bošnjak (25) ubijeni su u eksploziji improvizovane bombe u naselju Muo u Kotoru. Biskupović je bio blizak škaljarskom kriminalnom klanu, dok je Bošnjak, njegov prijatelj i član navijačke grupe koji je bio hapšen zbog posedovanja narkotika, bio slučajna žrtva. Ubistvo Biskupovića i Bošnjaka do sada nije rešeno.

22. 9. 2016. Spuž
UBIJEN Dalibor Đurić (škaljarski klan)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Dalibor Đurić, pripadnik škaljarskog klana, ubijen je hicem iz snajpera u teretani Poluotvorenog odeljenja Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, odnosno zatvora u Spužu. Đurićevo ubistvo nije rasvetljeno. Ko je naredio, organizovao i izvršio njegovo ubistvo, nije utvrđeno, ali je policija nekoliko sati posle ubistva uhapsila Kotorane Dejana Pavićevića i Miloša Trbo zbog sumnje da su ubici pomogli da ukloni tragove zločina. Đurić je, pre nego što je ubijen, tri puta bio na meti napadača.

10. 10. 2016. Cetinje
UBIJEN Radomir Đuričković (škaljarski klan)

Radomir Đuričković, Cetinjanin blizak škaljarskom klanu, ubijen je nadomak porodične kuće. Dok je prilazio kući vozilom „tiguan" u kojem je s njim bio i prijatelj Milorad Radulović, ubice iz plavog „megana" ispalile su više hitaca iz automatske puške. Od posledica ranjavanja, Đuričković je preminuo u Kliničkom centru u Podgorici. Ubijeni Đuričković bio je rođak Gorana Đuričkovića i kum porodice Gorana Radomana. Dve nedelje posle zločina policija je saopštila da su identifikovani učesnici ubistva: Cetinjani Vukan Vujačić i Igor Mašanović, koji je označen kao direktni izvršilac, te Mario Milošević iz Podgorice, koji je sredinom jula 2018. godine uhapšen na Kosovu.

13. 10. 2016. Beograd
UBIJEN Aleksandar Stanković (blizak kavačkom klanu)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Aleksandar Stanković (30) zvani Sale Mutavi, vođa navijača Partizana, ubijen je u blizini raskrsnice ulica Gospodara Vučića i Bačvanske. U pucnjavi je ranjen Milorad Đurić, čuvar u Okružnom zatvoru, koji je privatno radio kao Stankovićevo obezbeđenje. Na Stankovića je pucano rafalno iz vatrenog oružja kada je po izlasku iz kafića gde je došao nakon teretane ušao u „audi" parkiran u blizini raskrsnice. Stanković je u teretani bio sa Đurićem, koji je bio s njim u trenutku pucnjave, i prijateljem Veljkom Belivukom, koji je po izlasku iz kafića krenuo drugim pravcem. Ubistvo Stankovića nije rasvetljeno.

7. 12. 2016. Bečići
UBIJENI Đorđe Boreta (škaljarski klan) i Dragan Zečević (slučajna žrtva)

Budvani Đorđe Boreta (32) i Dragan Zečević (69) ubijeni su u Bečićima na terasi lokala „Trofej". Boreta je bio blizak škaljarskom klanu, dok je Zečević lekar u penziji koji je s prijateljem Ivom Stanišićem sedeo za susednim stolom, i ubijen je greškom. U pucnjavi je i Stanišić ranjen s dva hica.
Očevici s terase kafića izjavili su novinarima da su dvojica maskiranih napadača do lokala došli motorom. Obojica su imali kačkete, a preko njih kapuljače. Vozač se primakao terasi i usporio, a onda je napadač iza njega izvadio „kalašnjikov" i zapucao. Za ubistvo Borete i doktora Zečevića optuženi su Vasilije Rafailović, Ratko Vušović, Ivan Cicmil, Miljan Bulatović i Vladimir Šmanja. Rafailović, Vušović i Cicmil su u bekstvu i njima se sudi u odsustvu.

19. 12. 2016. Podgorica
RANJEN Marko Martinović (škaljarski klan)

Podgoričanin Marko Martinović, telohranitelj vođe škaljarskog klana Igora Vukotića, teško je povređen u eksploziji bombe postavljene pod iznajmljenu „opel astru". Eksplozija je odjeknula u Ulici Vase Raičkovića u trenutku kada je Martinović ušao u vozilo, a Igor Vukotić uhvatio bravu suvozačevih vrata. Igor Vukotić nije povređen, dok je Martinović zbog povreda u bolnici proveo dva meseca. Martinović je ranije radio u policiji, a javnosti je postao poznat nakon što je sredinom oktobra 2014. godine kamenovao Ambasadu Albanije u Podgorici. Ubrzo posle eksplozije Igor Vukotić je saslušan u policiji, ali je tvrdio da kobnog dana nije bio u Podgorici.

19. 1. 2017. Podgorica
UBIJEN Đorđe Sekulović (kavački klan), ranjena Jelena Korać (slučajna žrtva)

U trenutku kada su Podgoričanin Đorđe Sekulović i njegova prijateljica Jelena Korać seli u „megan" parkiran pored OŠ „Maksim Gorki" u Podgorici, daljinskim upravljačem aktivirana je eksplozivna naprava postavljena ispod vozila. Sekulović je od zadobijenih povreda preminuo u Kliničkom centru, dok je devojka zadobila teške povrede obe noge, oka i desne šake. Policija veruje da je motiv ubistva Sekulovića bliskost s Mariom Miloševićem, za koga se sumnja da je učestvovao u ubistvu „škaljarca" Radomira Đuričkovića. Ubistvo Sekulovića i ranjavanje Koraćeve nije rasvetljeno.

25. 4. 2017. Herceg Novi
TEŠKO RANJEN Duško Roganović (kavački klan)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Duško Roganović, rođak vođe kavačkog klana Slobodana Kašćelana, teško je povređen u eksploziji bombe podmetnute ispod njegovog „golfa 5" u blizini autobuske stanice u Herceg Novom. Eksploziju je preživeo samo zahvaljujuci tome što je u blizini bio doktor, koji je uspeo da ga sačuva od velikog krvarenja i sigurne smrti. Dušku su u bolnici amputirane obe noge. Pokušaj ubistva Roganovića nije rasvetljen.

26. 7. 2017. Herceg Novi
UBIJEN Niko Roganović (kavački klan)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Niko Roganović (66), otac Duška Roganovića, ubijen je u naselju Dubrava u Herceg Novom. Najmanje dvojica ubica sačekala su Roganovića stotinak metara od kuće u kojoj živi i u njega dok je bio u svom vozilu ispalili više hitaca. Niko je pogođen s pet metaka u leđa. Ubistvo Nika Roganovića nije rasvetljeno.

12. 5. 2017. Beograd
RANJEN Miloš Đuričković (škaljarski klan)

Miloš Đuričković ranjen je hicem u vrat dok je stajao na terasi stana u Miklošićevoj ulici na Voždovcu. Miloš je brat ubijenog „škaljarca" Radomira Đuričkovića. Prema pretpostavkama srpske policije, trojica osumnjičenih ubica Radomira Đuričkovića krili su se u Beogradu, a atentat na Miloša Đuričkovića organizovali su zbog straha da on priprema krvnu osvetu za brata. Miloš se nakon pucnjave obratio crnogorskim medijima i rekao da sve što se dešava od kad su mu kum Goran Radoman i brat Radomir ubijeni pokazuje da policija čisti teren i za njegovu likvidaciju.

1. 8. 2017. Tivat
NASTRADALI Milan Peković i Boško Božović (škaljarski klan)

Nikšićani Milan Peković (25) i Boško Božović (22) nastradali su u eksploziji u restoranu „Mimoza" prilikom nestručnog rukovanja eksplozivom koji su pripremali za likvidaciju muškarca bliskog kavačkom klanu. Na uviđaju je, osim pištolja sa okvirom u kojem je bilo šest metaka, nađena i odeća za prerušavanje, to jest silikonska maska koja se navlači preko glave do ramena sa imitacijom kraće brade.

3. 9. 2017. Nikšić
UBIJEN Pero Damjanović (škaljarski klan)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Nikšićanin Pero Damjanović nestao je 3. septembra 2017., a njegovo telo je 14. oktobra nađeno zakopano u mestu Kobilji Do na starom putu Cetinje-Nikšić. Prema obdukciji tela, Damjanović je mučen i ubijen hicima iz vatrenog oružja. Damjanović je u julu 2017. izašao iz spuškog zatvora, u kojem je bio sedam meseci zbog nelegalnog posedovanja pištolja. Pištolj zbog kojeg je osuđen pronađen je u decembru 2016. pretresom kuća i automobila Kotorana Jovice i Igora Vukotića. U januaru 2017. Damjanović je u istražnom zatvoru pretukao Kotoranina Miloša Trba, optuženog za saučesništvo u ubistvu zatvorenika Dalibora Đurića, člana škaljarskog klana.

8. 9. 2017. Podgorica
UBIJEN Ivan Nedović, RANJEN Minja Šaković (škaljarski klan)

Podgoričanin Ivan Nedović (33) je ubijen, a njegov prijatelj Milić Minja Šaković (30) teško je ranjen u pucnjavi u lokalu „Auto zete" u centru crnogorske prestonice. Sivi BMW se oko 12.30 zaustavio ispred servisa čiji je vlasnik Nedovićev otac. Sa suvozačevog mesta izašao je maskirani muškarac, dotrčao do bašte lokala ograđene staklom i iz automata ispalio rafal koji je pokosio Nedovića i Šakovića za kafanskim stolom. Minja Šaković je preživeo napad samo zahvaljujući bratu Marku, koji se bacio preko njega i oborio ga na pod. Napad na Šakovića i Nedovića nije rasvetljen.
I Šakovic i Nedović su u policiji evidentirani kao pripadnici takozvanog zagoričkog klana, vrlo bliskog „škaljarcima".

16. 9. 2017. Kotor
UBIJEN Goran Lenac (prijatelj kavačkog klana)

Goran Lenac (32), bivši golman Bokelja, ubijen je dok je trenirao na pomoćnom stadionu tog FK u Kotoru. Za ubistvo Lenca, kao i za pokušaj ubistva njegovog prijatelja Milana Jovićevića, koji je bio s njim na stadionu, šest dana posle zločina osumnjičen je Kotoranin Nikola Mršić. Mršić je odmah posle zločina bio privođen na saslušanje u policiju, ali je posle podnošenja krivične prijave pobegao i za njim se traga. U međuvremenu je protiv njega podignuta optužnica. Prema optužnici, Mršić je na stadion došao s pripremljenim oružjem, koje je sakriveno i zamotano u kesu držao u ruci. Potom je prišao oštećenima i prvo u pravcu Lencove glave ispalio jedan hitac, a potom drugi u pravcu Jovićevića, koga je promašio. Čituljama su se od njega oprostili Radivoje Zvicer, jedan od vođa kavačkog klana, i ostali pripadnici grupe: Milan Vujotić, Predrag Knežević, Dragan Knežević, Damir Meljović, Davorin Baltić...

1. 10. 2017. Bijelo Polje
TEŠKO POVREĐEN Srđan Jurišević (kavački klan)

Srđan Jurišević (34) iz bijelopoljskog naselja Lješnica teško je povređen u incidentu u naselju Pruška u Bijelom Polju. Juriševića je nepoznata osoba napala s leđa i zadala mu dva uboda nožem, a zadobio je i povrede po glavi. Jurišević je bio telohranitelj Slobodana Kašćelana, vođe kavačkog klana. Jurišević je bio u fokusu policije kada su u Tivtu nađena tela Milana Pekovića i Boška Božovića, preminulih usled povreda dobijenih prilikom postavljanja bombe pod automobil. Naime, sumnjalo se da je ova eksplozivna naprava bila namenjena upravo Juriševiću.

1. 1. 2018. Beograd
UBIJEN Davorin Baltić (kavački klan)

Davorin Baltić (41), državljanin Crne Gore koji je dovođen u vezu s kavačkim klanom, ubijen je u Ulici Internacionalnih brigada na Vračaru kada je u njegovo vozilo ispaljeno više hitaca iz vatrenog oružja. Baltić je ubijen kada je svoju kumu Mariju N., inače policajku PS Vračar, dovezao do svoje zgrade da bi njegovoj supruzi čestitala Novu godinu. U momentu kada su ulazili u garažu, počela je rafalna paljba i meci su pogodili Baltića, dok je njegova kuma, pukom srećom, ostala nepovređena.
Ubica je pobegao, a uplašena kuma bacila je Baltićev pištolj u obližnji kontejner, ali je kolegama koji su zatim došli na uviđaj ispričala gde je oružje. Zbog toga je protiv nje podneta krivična prijava kojom se sumnjiči za nelegalno nošenje pištolja. Nekoliko sati posle zločina u Ulici Braće Srnić nađena je zapaljena „tojota" kojom je saučesnik odvezao egzekutora. Ubistvo Baltića nije rešeno.

29. 3. 2018. Podgorica
UBIJEN Dražen Čađenović (klan Alana Kožara)

Dražen Čađenović (31), član kriminalnog klana Baranina Alana Kožara, koji je blizak škaljarskom klanu i klanu Luke Bojovića, ubijen je u eksploziji bombe postavljene pod njegov blindirani BMW u podzemnoj garaži na Rimskom trgu u Podgorici. Ubistvo Čadženovića nije rešeno.
Alan Kožar je blizak klanu Luke Bojovića, koji je saradnik škaljarskog klana.

31. 3. 2018. Podgorica
UBIJENI Miloš Šaković (kavački klan) i Radivoje Jovanović (slučajna žrtva)

Podgoričani Radivoje Jovanović (42) i Miloš Šaković (31) ubijeni su na Trgu nezavisnosti u centru Podgorice kada je na njih pucao maskirani muškarac koji se posle pucnjave dao u bekstvo. Šaković i Jovanović su pre pucnjave sedeli za dva različita stola u lokalu u centru grada. Dan posle zločina, zbog loše bezbednosne situacije direktor Uprave policije Slavko Stojanović i načelnik podgoričkog Centra bezbednosti Jovica Rečević podneli su ostavke. Šaković je osuđivan zbog dilovanja droge. Brat je od strica Milića - Minje Šakovića, koji slovi za istaknutog člana suprotstavljenog škaljarskog klana, i koji je teško ranjen u pucnjavi 8. septembra 2017. u Podgorici. Za ubistvo Šakovića i Jovanovića osumnjičen je Marko Jovanović, koji je u bekstvu. Zbog sumnje da su pomagali u pripremi likvidacije i bekstvu Jovanovića, uhapšena su braća Predrag i Janko Vukadinović i Kristina Brnović. Za pomoć Jovanoviću osumnjičeni su i osuđenik Dragoljub Ćetković i Lidija Bulatović. Svi uhapšeni su bliski Baraninu Alanu Kožaru, a ubistvo je deo rata škaljarsko-kavačke ekipe.

2. 5. 2018. Nikšić
UBIJEN Predrag Pejović (škaljarski klan), a POVREĐEN Dragan Damjanović (slučajna žrtva)

Nikšićani Predrag - Peđo Pejović (58) i Dragan Damjanović (44) povređeni su u podmetnutoj eksploziji pod „reno senik" u Trebješkoj ulici u Nikšiću. Pejović je od zadobijenih povreda preminuo u bolnici tri dana kasnije. Damjanović je zadobio lakše povrede. Pejović je bio blizak škaljarskom kriminalnom klanu. Napad još nije rasvetljen.

21. 5. 2018. Podgorica
UBIJEN Miodrag Kruščić (škaljarski klan)

Miodrag Kruščić, vlasnik diskoteke „Beagle", ubijen je u podgoričkom naselju Stari aerodrom, u bašti lokala „Palata", kada mu je ubica s kapuljačom i silikonskom maskom preko lica prišao s leđa, a zatim u njega ispalio više hitaca. Kruščić je u tom trenutku sedeo s novinarkom „Vijesti" Jelenom Jovanović, koju je zvao na sastanak kako bi joj ispričao problem koji ima u vezi sa zakupljenim delom plaže Trsteno. Ubistvo Kruščića nije rasvetljeno.

28. 5. 2018. Beograd
UBIJEN Dragoslav Miloradović (klan Luke Bojovića)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Dragoslav Miloradović (43) ubijen je ispred auto-perionice na Karaburmi kada su mu prišla dvojica napadača na motoru. Jedan od njih je zatim sišao s motora, prišao Miloradoviću, koji je stajao u društvu supruge, i ispalio više hitaca. Miloradović je bio kum Luke Bojovića, saradnika škaljarskog klana. Njegovo ubistvo nije rešeno.

19. 6. 2018. Beograd
UBIJEN SINIŠA MILIĆ (klan Luke Bojovića)

Siniša Milić (44) ubijen je na Autokomandi u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil.
Milić je ranije radio kao policajac, a u svet podzemlja ušao je kao obezbeđenje Baraninu Luki Đuroviću, svojevremeno najbližem saradniku Luke Bojovića. Posle misteriozne pogibije Đurovića angažovan je kao čuvar Filipa Koraća, prvog Bojovićevog operativca u Beogradu. Ubistvo Milića nije rasvetljeno.

28. 7. 2018. Beograd
UBIJEN Dragoslav - Miša Ognjanović (advokat Luke Bojovića)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Advokat Dragoslav - Miša Ognjanović (57) ubijen je hicima iz vatrenog oružja ispred zgrade u Ulici Antifašisticke borbe kada mu je s leđa prišao napadač i ispalio više hitaca, i to naočigled njegovog sina Petra. Miša je posle ispaljenih hitaca pao, ali ga je sin podigao, na šta se ubica, koji je krenuo da beži, vratio i u Mišu ponovo ispalio više hitaca. Ubica je zatim uperio pištolj i u Petra, ali je odustao od pucnjave i pobegao. Advokat Ognjanović bio je zastupnik porodice Luke Bojovića. Njegovo ubistvo još nije rešeno.

19.11.2018. Podgorica
UBIJEN Veselin Vesko Kalezić (kavački klan)

Veselin Kalezić Vesko (47) ubijen je hicima iz vatrenog oružja ispred kafića „Level" u podgoričkom naselju Stari aerodrom. Policija je ubrzo u selu Botun u Zeti pronašla zapaljen automobil za koji se sumnja da je korišćen prilikom ubistva.
Kalezić je sredinom devedesetih bio osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva u centru Podgorice, ali je ta odluka kasnije preinačena u zatvorsku kaznu. Hapšen je i u novembru 2015. godine zbog sumnje da je aktivirao bombu ispred kuće u kojoj je navodno stanovala njegova bivša devojka. Nekoliko meseci kasnije, hapšen je i zbog napada na policajca interventne jedinice, a sa njim je tada bila pomenuta devojka i kod nje je pronađen pištolj. U policiji je Kalezić bio označen kao bezbednosno interesantna osoba zbog bliskih veza sa kavačkim klanom.

26.11.2018. Beograd
UBIJEN Drago Božović (kavački klan)

Drago Božović (20) usmrćen je sa više hitaca u beogradskom naselju Bežanijska kosa. Na Božovića je pucano iz automobila u pokretu. Hitna pomoć prevezla ga je u zemunsku bolnicu u kojoj je preminuo četiri dana kasnije. Božović je bio blizak kavačkom klanu.
Krajem decembra 2018. godine policija je saopštila da je rasvetlila Božovićevo ubistvo i uhapsila dvojicu osumnjičenih: Miloša Ćeranića (22), koji je osumnjičen za ubistvo i Uroša Cvetkovića (19) osumnjičenog za pomaganje.

01.12.2018. Beograd
UBIJEN Vladimir Popović Vlada Pop (klan Luke Bojovića)

Vladimir Popović (43) ubijen je u kafiću u Ulici vojvode Šupljikca u Beogradu oko 22 sata, kada su dvojica napadača ušla u lokal i pucala u njega. U pucnjavi je ranjen i dvadesettrogodišnji mladić, slučajna žrtva.
Napadači su, kako se sumnja, pobegli crnim „audijem", a policija je nakon pucnjave proglasila akciju „Vihor", koja nije dala rezultate.
Ubijeni Popović je bio blizak crnogorskom škaljarskom klanu, ali i dobar prijatelj Filipa Koraća, jednog od ključnih ljudi Luke Bojović. Bojović i Popović imali su i istog advokata - Dragoslava Mišu Ognjanovića, koji je ubijen u julu 2018. godine.
Popoviću se u vreme ubistva sudilo zbog pokušaja iznude, a sa njim su na optuženičkoj klupi bili i žandarm Vojislav Kostić i Dalibor Đorić. Za isto krivično delo Popović je bio optužen i 2004. godine, ali ga je Apelacioni sud oslobodio optužbi.

21.12.2018. Beč

UBIJEN Vladimir Roganović (kavački klan), RANJEN Stefan Vilotijević

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Vladimir Roganović

Vladimir Roganović (32) iz Herceg Novog, istaknuti pripadnik kavačkog klana ubijen je u Beču, nakon ručka na kome je bio sa Novosađaninom, Stefanom Vilotijevićem i još jednim muškarcem. Odmah po izlasku iz restorana, na Roganovića i Vilotijevića je pucao nepoznati napadač. Obojica su pogođeni u glavu. Roganović je preminuo na mestu pucnjave, dok je Vilotijević imao sreće da prođe sa lakšom povredom glave.
Vladimir Roganović je brat od strica Duška Roganovića, koji je u eksploziji automobila u aprilu 2017. ostao bez obe noge, dok je njegov otac i Vladimirov stric Niko Roganović ubijen nekoliko meseci kasnije u Herceg Novom.
Vladimir Roganovic je u Beogradu bio hapšen u maju 2017. u Beogradu, nakon čega je osuđen na osam meseci zatvora zbog falsifikovanja isprava. Potom je izručen u Crna Goru, gde je trebalo da odsluži kaznu zbog nelegalnog oružja. Iz zatvora je izašao dve nedelje pre pucnjave u Beču.

03.02.2019. Podgorica

UBIJEN Nikola Čupić (kavački klan)

Nikola Čupić (35) stradao je nakon što je eksplodirala bomba postavljena ispod „tojote" koju je vozio. Do eksplozije je došlo u Ulici Novaka Miloševa, u centru Podgorice, nešto pre 11 sati. Čupić je sa teškim povredama prevezen u Urgentni centar gde je preminuo.
Prema pisanju crnogorskih medija, Čupić je bio blizak kavačkom klanu, a ranije je više puta bio hapšen zbog pucnjave, bacanja bombe i nelegalnog posedovanja pištolja.

20.04.2019. Kotor

UBIJEN Veselin Vukotić Vesko (škaljarski klan)

Veselin Vukotić Vesko (69) ubijen je hicima iz vatrenog oružja, kada je nepoznati napadač u njega ispalio više hitaca ispred porodičnih apartmana u kotorskom naselju Dobrota.
Veselin je otac Jovana i Igora Vukotića koji su označeni kao vođu škaljarskog klana. Sa sinom Jovanom, Veselin je vodio poslove u Kotoru - restoran „Kantun Konoba" i kafić „Siemper" u starom gradu. Bio je vlasnik i kompanije „Montestar Poker", osnovane 2011. godine, koja se bavila internet klađenjem. Prema izjavama čelnika crnogorske policije, Veselin je bio u automobilu sa sinom Jovanom, kada je on ispalio hitac u pravcu automobila u kome se nalazila Tamara Zvicer, supruga njihovog suparnika Radoje Zvicera.
Stariji Vukotić redovno se pojavljivao u Višem sudu u Beogradu dok je trajalo suđenje njegovom sinu Jovanu. Za njegovim drugim sinom Igorom, srnogorska policija je raspisala poternicu.

29.04.2019. Podgorica

UBIJEN Milo Ilić (kavački klan)

Milo Ilić (28) ubijen je oko u blizini autobuske stanice u Podgorici, kada je nepoznati napadač sa kačketom na glavi u njega ispalio nekoliko hitaca. Ilić je u policiji bio evidentiran kao član kavačkog klana.
Policija je dan posle zločina objavila snimak muškarca osumnjičenog za ubistvo, tražeći od građana pomoć u otkrivanju njegovog identiteta.
Podgorički mediji su ubrzo objavili informaciju da je osumnjičeni pobegao iz Crne Gore u Albaniju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve