Hronika
27.06.2018. 14:53
Tanjug

"BOLJE DA IM SE SUDI U HAGU": Tužilaštvo protiv odluke o prebacivanju slučaja Jojića i Radete u Srbiju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Haško tužilaštvo usprotivilo se danas odluci Mehanizma u Hagu da se slučaj protiv dvoje radikala, Vjerice Radete i Petra Jojića, ustupi sudu u Srbiji, saopšteno je iz Mehanizma u Hagu.

Tužilaštvo, koje je u svojstvu "prijatelja suda" (amicus curiae), zatražilo je da slučaj ostane u Mehanizmu i da se sudi u Hagu.

Takođe, zatražilo je da se odbaci odluka kojom se povlači nalog tribunala za hapšenje dvoje radikala, zatim je zatraženo da se ponovo izda nalog za hapšenje i nalog za prebacivanje dvoje optuženih radikala pred sudije Mehanizma kao i da se ukinu novi međunarodni nalozi za hapšenje i nalog da se optuženi predaju vlastima u Srbiji.

Odluku o ustupanju sudovima u Srbiji doneo je sudija Mehanizma 12. juna ali, kako je tužilaštvo navelo, nisu uzete u obzir brojne činjenice.

Kako je navedeno u obrazloženju žalbe tužilaštva, Srbija nije izvršavala naloge Suda u Hagu niti je dala obrazloženje za neuspeh da ih izvrši, a takođe nije uzeta u obzir činjenica da je Sudsko veće 2016. godini ukazalo predsedniku Tribunala da Srbija ometa tok pravde.

Dalje je navedeno da nisu uzete u obzir ni činjenice navedene u optužnici, a to je da su optuženi svojim mešanjem imali nameru da utiču na sudski postupak u Hagu, kao i da zaštićeni svedoci imaju stalne strahove zbog sigurnosti svoje i svojih porodica posle saradnje sa tužilaštvom, te da su strahovi svedoka takvi da su izrazili nespremnost da sarađuju s vlastima Srbije direktno.

Takođe, u žalbi je navedeno i da je činjenica da je tužilaštvo uključeno u postupak više od sedam godina te ima daleko veće i detaljnije poznavanje slučaja nego srpske vlasti.

Radetu i Jojića, tužilaštvo tereti za krivično delo nepoštovanja suda, odnosno da su navodno zastrašivali svedoke u postupku koji je vođen protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbednosti UN o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo - a to je Srbija.

Srbija se izjasnila da prihvata da sudi radikalima, a tome se usprotivilo tužilaštvo.

Sudija Mehanizma je doneo potom odluku da se slučaj ustupi Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve