Hronika
13.04.2022. 15:17
R. E.

Gradina

Bugarin pokušao da prokrijumčari zaštićenu vrstu papagaja

Papagaji
Izvor: Shutterstock

Na graničnom prelazu Gradina je sprečen pokušaj krijumčarenja 37 tek izleglih mladunaca papagaja, među kojima dva ptića pripadaju zaštićenoj vrsti ''Pyrrhura molinae''

Prekršaj je otkriven kada je na izlazu iz zemlje za detaljan pregled izdvojen ''golf'' bugarske registracije, kojim je ka svojoj zemlji sam putovao 37-godišnji muškarac.

On je prilikom susreta sa carinicima rekao da nema ništa da prijavi, a onda je već otvaranjem prtljažnika bilo jasno da je to daleko od istine, saopštila je Uprava carina Republike Srbije.

U gepeku su pronađene tri velike kutije sa ukupno 37 tek izleglih papagaja, za koje vozač nije imao apsolutno nikakvu propratnu dokumentaciju, dodaje se u saopštenju.

Većina otkrivenih ptica pripada vrsti ''Psittacula krameri'' – plavih i belih nimfi ''Mali Aleksandar'', dok se dve jedinke zelobraznog papagaja ''Pyrrhura molinae'' nalaze na CITES listi zaštićenih vrsta.

Ptići su u saradnji sa inspektorima Uprave za veterinu zbrinuti u zoološkom vrtu Jagodina, dok je putnik koji ih je krijumčario predat u dalju nadležnost policiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čudo prirode: Ptica kojoj ne treba mužjak da bi se razmnožavala
Kondor, ptica

Patogeneza

13.11.2021. 08:05

Čudo prirode: Ptica kojoj ne treba mužjak da bi se razmnožavala

Kalifornijski kondor je najveća ptica koja živi u Severnoj Americi. Raširena krila su mu duga tri metra, a može se dići na visine do četiri i po kilometra. Naučnici su nedavno otkrili još jednu čudesnu stvar kod ovih ptica, a tiče se njihove reprodukcije...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve