Hronika
22.05.2021. 17:05
Tanjug

Na 15 metara od ćelije

Čuvari priznali: Bili smo na internetu kada se Epstin ubio

Džefri Epstajn
Izvor: EPA / epa07703889

Dva zatvorska službenika, čiji je zadatak bio da čuvaju Džefrija Epstina tokom noći kada se ubio u njujorškom zatvoru, priznali su da su falsifikovali evidencije o svom radu, ali su sklopili nagodbu sa saveznim tužiocima.

Džefri Epstin, milioner i finansijer,  bio je osuđen za trgovinu belim robljem i seksualno iskorišćavanje maloletnica. Uhapšen je 6. jula. 2019, a na sudu se nije izjasnio da nije kriv za optužbe. Ubio se u zatvoru 10. avgusta iste godine.

Zatvorski radnici Tova Noel i Majkl Tomas, optuženi su da su spavali i pretraživali internet, umesto da nadgledaju Epstina one noći kada je sebi oduzeo život.

Oni su optuženi za laganje u zatvorskim evidencijama kako bi izgledalo kao da su izvršili potrebne provere zatvorenika Epstina pre nego što je on pronađen mrtav u ćeliji, a medicinski istražitelji utvrdili su je da je u pitanju samoubistvo.

Kao deo dogovora sa tužiocima, oni će sklopiti sporazum o odloženom krivičnom gonjenju sa Ministarstvom pravde i neće služiti zatvorsku kaznu , navodi se u dopisu saveznih tužilaca koje je sudskim spisima priloženo u petak, prenosi AP.

Tužioci su optužili Noela i Tomasa da su sedeli za svojim stolovima na samo 15 metara od Epstinove ćelije, kupovali na internetu nameštaj i motore i šetali zajedničkim prostorom jedinice umesto da svakih 30 minuta obavljaju obilazak zatvorenika, a tokom jednog dvočasovnog perioda, činilo se i da su obojica spavali.

Epstinova smrt i otkriće da je uspeo da se ubije dok je bio iza rešetaka u jednom od najsigurnijih američkih zatvora predstavljali su veliku sramotu za američki Biro za zatvore i usmerili pažnju javnosti na tu agenciju, koja se suočava i sa optužbama za ozbiljno kršenje zakona tokom poslednjih godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve