Hronika
13.06.2020. 11:46
Tamara Marković Subota

Dvadeset cura, makro i ranč

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prostitucija je očigledno jedina industrija koja je uspela da preživi koronu bez većih posledica. Za razliku od ulične prostitucije, čije je poslovanje a samim tim i zarada desetkovana, organizovana prostitucija u srpskoj prestonici radila je bez problema.

Bar na to ukazuje poslovanje beogradskog makroa Vukašina Milojevića (38), koji je u utorak sa osmoro svojih saradnika uhapšen u akciji policije i Tužilaštva za organizovani kriminal…

"Milojevićeve devojke su radile i za vreme koronavirusa i vanrednog stanja. Imale su mušterije uprkos opasnosti od zaraze. Posao nije stajao, osim u vreme policijskog časa. Toga su se pridržavali, ali je bilo slučajeva da su angažovane devojke ostajale sa klijentima i tokom celog policijskog časa, što je naravno donosilo i veću zaradu“, kaže za “Ekspres” izvor uključen u istragu poslovanja ove grupe.

On navodi da su uhapšeni pod nadzorom policije bili poslednja tri meseca, kada se i došlo do početnih podataka o ovoj grupi koja je, kako je ustanovljeno, franšiza ranije uhapšene grupe kojom je rukovodio Darko Todorović.

"Oni su bili pod tajnom pratnjom policije tri meseca. Praćeni su sve vreme, naravno i dok je trajalo vanredno stanje. Za Milojevića je radilo oko 20 devojaka, koje nisu uhapšene, a koje su mu dnevno donosile zaradu od hiljadu do tri hiljade evra", kaže naš izvor.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On navodi i da je za to vreme praćen tok novca, odnosno na šta Milojević troši pare zarađene u prostituciji.

"Milojević je živeo u Beogradu, ali je često bio i u svom rodnom selu Jagnjilo kod Mladenovca. Ono što je do sada utvrđeno jeste da je od novca zarađenog od organizovanja prostitucije kupio nov kombajn i traktor, koje je platio nekoliko desetina hiljada evra“, kaže naš sagovornik.

Sa Milojevićem su kao članovi grupe uhapšeni i Darko A. (34), Branislav L. (42), Stefan B. (31), Dalibor A. (40), Nenad S. (48), Milica M. (22), Dunja M. (31), Jelena S. (30). Tri uhapšene devojke nisu prostitutke, već su radile kao „sekretarice”, odnosno bile su zadužena za ugovaranje sastanaka sa klijentima. Dvadeset devojaka koje su pružale usluge su radile po smenama, na dobrovoljnoj bazi, i stare su od 18 do 35 godina.

"Klijentima su naplaćivali između 100 i 150 evra za sat vremena, u zavisnosti od toga da li je mušterija dolazila u njihov iznajmljeni stan ili su devojke išle kod njega kući. Često su menjali stanove i uvek je bilo obezbeđenje ispred vrata, za slučaj bilo kakvog incidenta. Pola novca je išlo devojkama, a pola makroima“, navedeno je u krivičnoj prijavi koja je podneta protiv Milojevića i njegovih saradnika.

Povezane vesti - U mreži makroa našla se i ćerka pravoslavnog sveštenika

Devojke su poslovale pod nadimcima: Tina, Maza, Đina, Ena i pod tim pseudonimima su i u oglasima objavljivani brojevi telefona na koje su se javljale sekretarice.

"Sumnja se da su uhapšeni makroi od juna 2019. godine do kraja maja ove godine pronalazili i angažovali ženske osobe radi pružanja seksualnih usluga, kao i da su uzimali pod zakup stanove na teritoriji Beograda u kojima su one boravile.

Takođe, oni se sumnjiče da su organizovali i oglašavanje prostitucije, kao i da su navodili ženske osobe da se bave prostitucijom“, saopštio je MUP posle hapšenja Milojevićeve grupe.

Milojević je, kako navodi naš izvor iz istrage, pokušavao da se osamostali u poslu.

"On je u posao ušao preko Darka Todorovića, koji u organizovanju prostitucije ima višegodišnje iskustvo. U poslednje vreme Milojević je Todoroviću davao novac kako bi se otcepio od njega i osamostalio se u poslu. Još se ispituje o kojoj cifri je reč“, kaže naš izvor.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Razbijanje organizovane beogradske prostitucije, koja je važila kao elitna, počelo je prošle godine hapšenjem Šapčanina Mihaila Maksimovića. Maksimović je uhapšen na beogradskom aerodromu nakon što je policija u jednom beogradskom hotelu zatekla prostitutke sa državljanima Turske. Sa Mihailom je tada uhapšen i njegov brat Dušan Milenković koji mu je pomagao u biznisu.

Kod njih su tada nađene uredno vođene evidencije o poslovanja, devojkama, klijentima, njihovim navikama i ostalim aktivnostima zabeležene u četiri mobilna telefona i laptopu, a ispostavilo se da su Maksimovića policiji upravo i otkucale devojke koje su radile za njega a koje nisu bile zadovoljne tretmanom. Ispričale su da je Maksimović prema njima umeo da bude grub, da ih je terao da ugrađuju silikone, završavaju kurs za lajfkouča i to sve o svom trošku. Po Maksimovićevim pravilima angažovane devojke su imale detaljne smernice o zdravoj ishrani, osmočasovnom spavanju, treniranju radi održavanja forme i privlačnog fizičkog izgleda, a na spisku im je bio redovan odlazak u šoping. Poslovanje je funkcionisalo po ustaljenom metodu: Maksimović i muški saradnici bi najpre iznajmljivali stanove u Beogradu, a potom bi se u njima devojke sastajale sa klijentima i pružale im seksualne usluge za novčanu nadoknadu, od koje je Maksimović naravno imao procenat.

Povezane vesti - Šabački makro je svojoj “madam” kupio stan na Vračaru

Među Maksimovićevim devojkama nalazile su se obične devojke, ali i poznate srpske starlete i pevačice, za čije je usluge po satu naplaćivao od 150 do 500 evra, od čega je polovina pripadala njemu. Za prijatelje-klijente je imao poseban tretman i njima nije naplaćivao svoju proviziju.

Zbog organizovanja prostitucije, Maksimović je bio hapšen i ranije, 2014. godine prilikom redovne saobraćajne kontrole policija je kod njega pronašla laptopove sa tabelarnim prikazima zarade i strategijama o širenju poslovanja.

Tada je utvrđeno da za njega radi sedam devojaka od kojih je pet uhapšeno, među kojima su bile učesnice rijaliti programa Milica Živanović zvana Mimi Oro i Anabela Šćekić zvana Tigrica. Slučaj je sudski završen naredne 2015. kada je Maksimović sklopio nagodbu sa Prvim osnovnim tužilaštvom o priznanju krivice. Osuđen je na deset meseci zatvora, sa rokom provere od tri godine i novčanom kaznom od 120.000 dinara.

Ali je naravno nastavio sa starim poslom, koji mu je doneo proširenje biznisa, ali i drugo hapšenje. Tokom nove istrage, jedan od otkrivenih tragova bio je i da Maksimović plaća mesečni reket od 5.000 evra upravo Darku Todoroviću, koji je i ranije bio privođen zbog organizovanja prostitucije u Beogradu, i za koga se daljom istragom utvrdilo da je glavna zverka u ovom poslu.

Todorović je stavljen pod specijalne mere policije, u kojima je razotkriven njegov način poslovanja, saradnici, devojke koje su za njega radile kao prostitutke, stanovi koje je iznajmljivao za posao, ali i druga grupa na čijem je čelu kao makro radio Miroslav Terzić, a koji je takođe radio za Todorovića.

Policijske mere nad ove dve grupe trajale su mesecima, a završene su 16. decembra kada je po nalogu Specijalnog tužilaštva naređeno njihovo hapšenje.

Sa Todorovićem su kao saradnici u njegovoj grupi uhapšeni policajac Goran S. (45), Nemanja S. (35), Marko Ž. (61), Srdan G. (49), Petar Lj. (35), Radomir V. (39), Daniel K. (61), Zoran J. (44), Nemanja R. (38), Saša G. (46), kao i devojke koje su obavljale posao sekretarice Jelena M. (24), Dragana P. (45) i Staša M. (24).

Kao članovi druge grupe koju je predvodio Miroslav Terzić, osim njega, uhapšeni su i Marko R. (32), Vladimir Đ. (44), Vukan P. (36), Sreten D. (33), Saša N. (38) i sekretarice Tatjana L. (36) i Tamara H. (33).

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Uloga uhapšenog policajca Gorana S. bila je, kako je saopštio MUP, da vrši provere vozila i osoba koje su koristili usluge devojaka angažovanih za prostituciju.

Obe grupe, kako je utvrđeno, u poslu su bile godinama a funkcionisale su kao pravo preduzeće - od sekretarica, vozača, obezbeđenja, nižih menadžera, do dvojice šefova, odnosno organizatora celog posla.

Povezane vesti - Šabački makro kontrolisao je listinge svojih devojaka

Dokazi protiv njih prikupljani su deset meseci i za to vreme utvrđen je njihov mehanizam rada: objavljivanje oglasa kojima su zamaskirano nudili seksualne usluge. U oglasima su bili napisani i brojevi telefona, na koje su se javljale sekretarice i ugovarale termin, lokaciju i cenu. Obe grupe imale su više stanova po Beogradu, ali i na lokacijama na Zlatiboru i u Banjaluci, a tarife su po satu bile od 100 do 550 evra.

Posle ugovaranja sastanka preko sekretarica, glavnu ulogu preuzimali su muški članovi grupa, vozači i obezbeđenje koji su dovozili prostitutke do iznajmljenih stanova i obezbeđivali ih dok je klijent unutra. Oni su i preuzimali novac koji su klijenti stavljali u koverte na kojima je bilo napisano "poklon".

I klijenti su naravno prolazili svojevrsnu bezbednosnu proveru, za koju je bio zadužen sada uhapšeni policajac. O zaradi u poslu govori podatak da je iznajmljivanje prostitutke za vikend na Zlatiboru klijente koštalo čak 4.800 evra, a pretpostavlja se da su samo tokom praćenje od strane policije, obe grupe zaradile po oko 200.000 evra, zbog čega je protiv njih, u ovom slučaju pokrenuta i finansijska istraga. Predmet istrage je i njihova prethodno stečena imovina, kuće, stanovi, automobili...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-9°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve