Hronika
22.02.2023. 08:00
11:36
R.E.

Saopštenje MUP-a

EPS i TE Kostolac: Ko je sve uhapšen i zašto

Hapšenje
Izvor: Ekspres

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UKP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su šest osoba koje se sumnjiče da su malverzacijama oštetile JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, policija je uhapsila V. J. (1958) odgovorno lice za građevinski nadzor JP EPS ogranak TE-KO Kostolac i lice ovlašćeno u ime investitora JP EPS u Kostolcu za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka, N. M. (1958) inženjera u JP EPS“ ogranak TE–KO Kostolac, koordinator realizacije i rukovodilac projekta "Prve faze paket projekta TE Kostolac B“ i predsednik stručnog tima za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka od železničke stanice "Stig“ do Termo-elektrane Kostolac "B“ i M. L. (1957) odgovorno lice stručnog nadzora "Saobraćajnog instituta CIP“ nad izgradnjom industrijskog koloseka.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su  B. V. S. (1970), bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva "Italiana Costrucioni s.p.a“, ogranak iz Beograda , N. T. (1984), bivše odgovorno lice privrednog društva "Bauwesen“ d.o.o Lazarevac, kao i Ž. M. (1953), odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavljen od strane odgovornog lica privrednog društva "Italiana Costrucioni s.p.a.“.

Kako se sumnja, B. V. S., N. T. i Ž. M. su u periodu od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinjavali i overili dokumentaciju u kojima su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice "Stig“ do Termo-elektrane Kostolac "B“.

Potom je, kako se sumnja, M. L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V. J. i N. M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima "Italiana Costrucioni s.p.a“ - ogranak Beograd i "Bauwesen“ d.o.o Lazarevac.

Na taj način pričinjena je šteta JP "EPS“ u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Direktor EPS-a o uvozu i poskupljenju struje, zelenoj energiji
Struja, električna energija

Miroslav Tomašević

27.01.2023. 11:10

Direktor EPS-a o uvozu i poskupljenju struje, zelenoj energiji

Imamo još dva i po meseca grejne sezone, ali ako bude hladno, može i da se produži. Zato je važan stabilan rad termoelektrana i kopova uglja. Zbog klizišta od utorka kolubarski rudnici isporučuju manje uglja. Direktor EPS-a Miroslav Tomašević kaže za RTS da će u toku dana biti apsolutno normalizovana prouzvodnja uglja i ostvareni planovi za januar.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve