Hronika
27.09.2021. 08:05
Tamara Marković Subota

Tužioca čuva bog

Glavni specijalni tužilac Crne Gore "otpustio" policijsko obezbeđenje

Crnogorska policija 25.9.2021.
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIC

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić u ponedeljak je „otpustio“ policijsko obezbeđenje nakon što je policija, kako tvrdi, maltretirala njegovo obezbeđenje uoči njegovog puta na Cetinje 5. septembra.

Tužilac Katnić je na konferenciji za novinare izjavio da su time Vlada Crne Gore i ministar policije Sergej Sekulović doveli u pitanje njegovu bezbednost, a ne službenici koji ga šest godina obezbeđuju, jer „oni taj posao rade besprekorno“.

Prošlog petka, Katnić je medijima pokazao pitanja na koja šef njegovog obezbeđenja mora da odgovori, jer su navodno ugrozili njegovu bezbednost odlaskom na Cetinje.

Tada je najavio i da će direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu – koga, kako je rekao, ceni – u ponedeljak staviti na raspolaganje policajce koji ga obezbeđuju, da ih ne bi maltretirali.

„Od ponedeljnika ću javiti da mu stavljam na raspolaganje obezbeđenje i da mu se zahvaljujem. Ja bih na Cetinje išao kolima, pešice... i nema šanse da ne bih izvršio zadatak“, rekao je on, navodeći da će ga od ponedeljka „čuvati bog“.
 

Kao i što je najavio, Katnić je u ponedeljak ministra Sekulovića obavestio da otkazuje telohranitelje i da se na to odlučio „zbog ozbiljne zloupotrebe dužnosti“ određenih pripadnika MUP-a i Sektora policije posebne namene.

Ministru Sekuloviću poručio je i da ga ubuduće smatra odgovornim za svoju bezbednost.

Tužilac Katnić je zatim zatražio od ministra u Sekulovića da bezuslovno ispita ko je zbog službenog odlaska na Cetinje 5. septembra pokušao da saslušava njegovog šefa obezbeđenja Miletu Drobnjaka, nazivajući to „besprizornim činom“.

milivoje katnic foto rtv rozaje
Izvor: RTV RožajeMilivoje Katnić

Policija ispituje da li su policajci koji čuvaju štićene ličnosti ispoštovali procedure prilikom njihove zaštite 4. i 5. septembra na Cetinju, tokom visokorizičnih skupova.

Prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, Katnić je više puta u proteklih nekoliko godina bio na listi za odstrel organizovanih kriminalnih grupa, a nedavno je otkriveno da je njegovu likvidaciju planirala i krimi grupa kojoj je pomagao i aktivni vojnik Vojske Crne Gore Albin Salić.

Iz Uprave policije Crne Gore do sada nisu odgovorili da li će i na koji način od sada paziti na bezbednost specijalnog tužioca Katnića.

Glavni specijalni tužilac je inače u dopisu ministru Sekuloviću napisao i pitanja koja je šef njegovog obezbeđenja dobio od šefova, iako ih je pre odlaska na Cetinje obavestio o svim bitnim činjenicama. Katnić tvrdi i da su sva pitanja, osim – kako su prošli barikade ka Cetinju, ko im je omogućio prolaz i da li su komunicirali sa nekim od učesnika protesta, „maskirna da bi prikrili cilj“.

„A to je da se utvrdi ko je omogućio glavnom specijalnom tužiocu da prođe barikade, je li i sa kim od učesnika na tim barikadama komunicirao... Važniji cilj bio je da se proba ʼkarakter’ šefa obezbeđenja, gospodina Milete Drobnjaka, da se vidi da li je spreman da o sadržini pitanja obavesti glavnog specijalnog tužioca ili je spreman da sarađuje sa pretpostavljenim na obaveštavanju istih o svemu onome što bi bilo važno u postupcima glavnog specijalnog tužioca u budućnosti“, napisao je Katnić.
 

Kazao je da su Drobnjaku, da mi bu omekšali „karakter“, jasno stavili do znanja da može disciplinski odgovarati „zbog činjenice da je ugrozio bezbednost štićene ličnosti“.

Katnić je ocenio da bi to bilo smešno – da nije žalosno.

„To je bio treći cilj ovog krajnje nemoralnog čina, jer ako slučajno šef mog obezbeđenja ne bude sarađivao, onda će disciplinski odgovarati za ugrožavanje moje bezbednosti, a na njegovo mesto svakako bi bio postavljen ʼpodoban’ novi šef obezbeđenja“, rekao je Katnić.
 

Ministru Sekuloviću poručio je i da su policajci koji su radili na njegovom obezbeđenju posao besprekorno obavljali punih šest godina i da nikada nijedan od njih pojedinačno, ili više njih, ili svi skupno nisu doveli u pitanje njegovu bezbednost.

„Za razliku od njih, Vi, vlada i poslanici Skupštine ste svojim postupcima, neko svesno, a neko nesvesno, a pre svega stavljanjem u proceduru zakona kojim bi se ukinulo Specijalno državno tužilaštvo, doveli moju i bezbednost svih specijalnih tužilaca do ivice ponora. Kada se to ima u vidu, veoma je licemerno simulirati sve prethodno navedeno. Što se tiče činjenica do kojih su Vaši službenici hteli doći, prosto su to mogli od mene saznati u pola dana, u pola noći, bez ikakvog okolišanja“, izjavio je Katnić.
 

Ističući da će o svemu obavestiti domaću i međunarodnu javnost, Katnić je od Sekulovića tražio da ispita ko je taj besprizorni čin počeo i pokušao da realizuje: „I da počinioce u skladu sa zakonom procesuirate i o tome me bez odlaganja obavestite.“

 

ISTRAGA ŠVERCA KOKAINA

Istraga zaplene gotovo tone i po kokaina u Crnoj Gori za sada je i dalje usmerena samo na uhapšene Budimira Krstovića (66) i njegovu ćerku Marinu Krstović (27).

Kokain je zaplenjen krajem avgusta u magacinu ove porodice u zetskom selu Mojanovići i, prema prvim rezultatima veštačenja, veoma je visoke čistoće.

Trenutno se veštače i komunikacije osumnjičenih da bi se ušlo u trag ostalima uključenim u međunarodni šverc droge.

Više državno tužilaštvo u Podgorici saopštilo je da je predmet formiran protiv Krstovića zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga u fazi istrage tokom koje preduzimaju sve neophodne mere i radnje:

„Donete su naredbe za sva neophodna veštačenja, te upućeni zahtevi Višem sudu u Podgorici, sudiji za istragu, za telekomunikacijska veštačenja koja su u toku“, izjavila je viša državna tužiteljka Lepa Medenica.

Krstovići su uhapšeni u akciji kodnog naziva „187“ u kojoj su učestvovali Više državno tužilaštvo, Uprava policije, Uprava prihoda i carina i Viši sud u Podgorici.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hoće li Đukanović biti smenjen i uhapšen
Milo Đukanović i Stevo Pendarovski 13.9.2021.

Politički nekrolog

14.09.2021. 07:05

Hoće li Đukanović biti smenjen i uhapšen

Većinska Crna Gora, nema sumnje, sve glasnije postavlja ovo pitanje. Mitropolit Joanikije javno poziva na odgovornost predsednika države zbog kršenja Ustava i niza drugih zakona. Vlast ocenjuje da se na Cetinju 5. septembra dogodio pokušaj državnog udara uz podršku terorista iz kriminalnog miljea.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve