Hronika
03.04.2024. 14:50
Beta

Poreska uprava Srbije

Zbog pranja novca uhapšeno 16 ljudi

pranje-novca.jpg

Poreska policija je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Кraljevu, uhapsila 16 ljudi osumnjičenih za pranje novca u iznosu od preko 83 miliona dinara, saopštila je danas Poreska uprava Srbije.

Osumnjičeni su vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, a novac koji im je uplaćivalo privredno društvo po osnovu lažnog otkupa poljoprivrednih proizvoda, podizali su sa računa i vraćali ga jednom od okrivljenih koji je odgovorno lice u tom privrednom društvu.

Protiv odgovornog lica tog privrednog društva, kao i zakonskog zastupnika zloupotrebljenog privrednog društva, koji su iz Čačka i već se nalaze u pritvoru, podneta je dopuna krivične prijave, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela – poreske prevare u vezi sa PDV i poreske utaje, u ukupnom iznosu od oko 24,8 miliona dinara.

Osumnjičeni su, u periodu od 1. janura 2022. godine do 31. decembra 2023. godine, koristeći fiktivne otkupne listove, predavali PDV prijave neistinite sadržine, uvećavali troškove u bilansu uspeha i prisvojili novac privrednog društva za svoje potrebe, čime su izbegli obračun i plaćanje PDV, poreza na dobit pravnih lica i poreza na prihode od kapitala u iznosu od 24,8 miliona dinara.

Oni su, uz podnošenje zajedničke krivične prijave, sprovedeni nadležnom javnom tužilaštvu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve