Hronika
26.11.2018. 17:42
R.E./Beta

INSPEKTOR DRAGAN KECMAN: DB je Ćuruviju vodio kao državnog neprijatelja broj jedan, a Tijanića, kao broj dva

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Novinar Slavko Ćuruvija je bio predmet obrade Službe državne bezbednosti(DB), vodio se kao "državni neprijatelj broj jedan" jer je navedeno da svojim javnim kritikama i aktivnostima "ugrožava porodicu" i urušava državnu vlast, rekao je danas, u Specijalnom sudu, inspektor Dragan Kecman koji je vodio radnu grupu za rasvetljavanje slučaja Ćuruvija i podneo krivičnu prijavu protiv optuženih u ovom postupku.

On je kao svedok Tužilaštva, na sudjenju za ubistvo nekadašnjeg vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanin, rekao da je to video u dosijeu o Ćuruviji i iz naredbe za sprovođenje tajnih mera nadzora nad njim, kao i da je Aleksandar Tijanić bio označen kao državni neprijatelj broj dva.

Govoreći o rasvetljavaju ubistava Ćuruvije, on je istakao da su preduzete brojne operativne mere, kao što je uvidjaj, veštačenje i da je obavljeno "minimum" petsto informativnih razgovora.

Odbrana je, iznoseći primedbe posle njegovog svedočenja, tvrdila da je Kecman došao na kraj postupka da odži "medijski nastup i spinovanje jer nama dokaza".

Tokom tri sata svedočenja, Kecman je detaljno govorio o saznanjima do kojih je došao, navodeći da je listing sa baznih stanica mobilne telefonije pokazao da su nekadašnji pripadnici DB Ratko Romić i Miroslav Kurak, optuženi kao neposredni izvršioci, bili "na samom mestu ubistava Ćuruvije" u vreme kada se desio zločin.

"Došli smo do saznaja da je organizator ubistava Radomir Marković", rekao je Kecman, govoreći o tadašnjem šefu DB, koji je prvooptuženi na sudjenju.

On je govorio i o tajnoj pratnji Ćuruvije ; na dan ubistava koju je, tvrdi Tužilaštvo, mimo procedure naložio tadašnji šef beogradskog centra DB, optuženi Milan Radonjić, da bi informacije zloupotrebio i dao izvršiocima. Tužilaštvo navodi da učesnici pratnje nisu znali za takve namere Radonjića.

Kecman je rekao da su se pripadnici pratnje, nakon što su povučeni sa zadatka, okupili na Kalemegdanu, kao zbornom mestu i naveo da su "delovali izgubljeno, shvatili su šta se desilo".

Kecman je rekao da su nakon toga oni otišli u beogradski centar BD, koji se tih dana nalazio na izmeštenoj lokaciji zbog bombardovanja.

"Rekao bih nešto ako dozvolite jer zvuči vulgarno. Neki ljudi su im rekli 'dupe uza zid, niko ništa da ne priča'", rekao je Kecman.

Kecman je, govoreći o operativnim radnjama koje je preduzimao, naveo da je imao informativni razgovor sa dežurnim načelnim u beogradskom centru DB na dan ubistva Cvijetinom Milinkovićem, koji je vodio dnevnik, ali predsedavajuća veća Snežana Jovanović nije dozvolila da govori o sadržini njihovog razgovora.

Pozvani ste da govorite samo o tome koje ste radnje preduzimali ne i o sadržaju razgovora, rekla je Jovanović, koja je slično upozorenje ponovila u više navrata, uz opasku da Kecman dobro shvata šta mu kaže.

U objašnjenju optužnice, navedeno je da je Milinković, koji je u međuvremenu preminuo, u dnevnik dežurstva beležio kontakte sa Radonjićem i njegovu naredbu da se pratnja prekine u 16:25 minuta.

Tužilaštvo navodi da se ubisto desilo u intervalu 16:38 i 16:45, ; 11. aprila 1999. na Uskrs, i da je Radonjić povukao pratnju kako njeni pripadnici ne bi videli izvršioce.

Advokat Dušan Mašić, branilac Markovića, rekao je da će sve novine "sutra pisati da je Ćuruvja bio državni neprijatelj broj jedan, iako to nismo videli tokom suđenja".

"Kecman je bio ostrašćen kao svedok ali bez dokaza", reka je Mašić.

On je tvrdio da je Kecman još uvek u kontaktu sa predsednikom radne grupe za rešenje slučajeva ubistva novinara Veranom Matićem, iako je istraga odavno završena, za kojeg je rekao da "sprovodi pritisak na sud i sve nas" svojim javnim istupima.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, branilac Romića i Radonjića, je rekla da Kecman nije svojim svedočenjem davao izjavu za sud već za medije i da je ponavljao "nebuloze" iz nekih medija i "političkih kampanja".

"Kecman se trudi da mu ne propadne životno delo, da optuži Slobodana Miloševića i Službu državne bezbednosti", rekao je Marković.

Predsedavajuće veća sudija Jovanović zakazala je nastavak glavnog pretresa za 6. decembar, kada bi mogao, kako očekuje, da se završi sa dokaznim postupkom i počne sa iznošenjem završnih reči.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve