Hronika
24.07.2019. 14:18
Tamara Marković Subota

ISTORIJSKA ZAPLENA DROGE: Nema šverca kokaina bez kapetana broda i mašine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Teretni brod "MSC Gayane", na kome je 17. juna u Filadelfiji zaplenjeno 19,7 tona kokaina, kako je otkriveno, pripada čuvenom investicionom fondu "JP Morgan Chase", odnosno klijentima najveće američke banke "JP Morgan". Brod vredan 90 miliona dolara, koji je po veličini drugi kontejnerski teretnjak na svetu, nalazio se pod rukovodstvom švajcarske kompanije za transport "Mediterranean Shipping Company" (MSC), a u trenutku zaplene njime je upravljao kapetan Darko Roganović, koji se u nedelju, kako je za "Ekspres" izjavio njegov advokat, vratio u Crnu Goru nakon odluke američkog suda da je čist.

Teretni brod, na kome je bio kokain ulične vrednosti 1,3 milijarde dolara, 4. jula, tri nedelje nakon otkrića kokaina, zaplenjen je odlukom američke Agencije za carinsku i graničnu zaštitu (CBP). Brod je nakon te odluke usidren u zalivu Delaver, u blizini luke u Filadelfiji.

Pročitajte još: Silovao i ubijao devojčice, ali ne odustaje od uslovne

Zaplena, koju je izvela Agencija, kako navode američki mediji, najveća je u istoriji CBP, a u poređenju sa podacima Kancelarije za drogu i kriminal, količina kokaina koja je zaplenjena na "MSC Gayane" veća je od ukupne količine droge koja je prošla kroz Afriku između 2013. i 2016. godine.

"Ispostavilo se da je brod 'MSC Gayane' u vlasništvu klijentske imovine u pomorskoj strategiji 'JP Morgan Asset Management'. Brod je plovio pod liberijskom zastavom i ranije je putovao kroz Bahame i nekoliko južnoameričkih zemalja. Kada je zaplenjen, bio je na putu ka Zapadnoj Evropi. 'JP Morgan Chase' u ovom slučaju nema nikakvu operativnu odgovornost za brod, odnosno za šverc kokaina, osim što je sada ostao bez kontrole nad brodom vrednim 90 miliona dolara, pišu američki mediji.

Niko iz banke "JP Morgan" nije komentarisao slučaj sa otkrićem kokaina na njihovom brodu.

Kejsi Darst, direktor terenskih operacija CBP-a u Baltimoru, izjavio je da je zaplena rekordne količine kokaina poruka svim pomorcima i ostalima da ih čekaju ozbiljne posledice ukoliko pokušaju da prokrijumčare opojne droge kroz Sjedinjene Države.

"MSC Gayane je najveći brod koji je zaplenjen u 230-godišnjoj istoriji Carine u SAD, i to nakon otkrića rekordne količine od 20 tona kokaina", rekao je Darst.

Američki tužilac Vilijam Meksvejn, posle odluke državnog tužilaštva u Pensilvaniji da CBP preuzme potpunu kontrolu nad brodom, izjavio je da je "zauzimanje ovog masivnog broda komplikovano i bez presedana, ali je prikladno jer su i okolnosti bez presedana".

"Kada brod doveze ovako veliku količinu smrtonosne droge u vode Filadelfije, moja kancelarija će težiti najtežim mogućim posledicama za sve uključene strane kako bismo zaštitili naš okrug i našu zemlju", rekao je Meksvejn.

U međuvremenu oglasila se i brodska kompanija "MSC" saopštenjem u kome su naveli da će sarađivati sa policijom. Ujedno su i negirali da se njihova kompanija nalazi na meti američke vlade.

"MSC je zahvalan zvaničnicima vlade SAD, kojima kontinuirano nudimo podršku gradeći dugogodišnje iskustvo dobre saradnje", rekao je portparol "MSC" navodeći da "kompanija nije cilj istrage".

Zaplena kokaina na "MSC Gayane" izazvala je nevericu među američkim pomorcima. Kapetane brodova najviše je iznenadilo što se ova rekordna količina kokaina švercuje tako skupocenim brodom.

"U skoro svim slučajevima do sada, brodovi koji su uključeni u kriminalne aktivnosti bili su stariji i skromniji. Čudno je da je tako moderan i skup brod upetljan u očigledno krivično delo kao što je šverc 20 tona kokaina", izjavio je Bazil Karacas, izvršni direktor "Karatzas Marine Advisors" u Njujorku.

Brod, koji je izgrađen 2018. i ima kapacitet za oko 10.000 kontejnera, isplovio je iz Kolumbije 19. maja, a luke pre Filadelfije bile su Peru 24. maja, Panama 9. juna i Bahami 13. juna. Planirane stanice posle Filadelfije bile su Holandija i Francuska, a količina od 20 tona kokaina bila je dovoljna za celokupno evropsko narko-tržište.

"Doze su bile dovoljne za dva miliona ljudi", rekao je Džejms V. Kerol Džunior, direktor Kancelarije za nacionalnu politiku kontrole droga.

Pročitajte još: Najmasovniji ubica u istoriji Rusije

"Osim kokaina, u kontejnerima je bilo boca sa vinom, kartona, biljnih ekstrakata i sušenih oraha, koji su bili namenjeni Irskoj, Nigeriji, Južnoj Africi, Libanu, Indiji i Haitiju", saopštili su američki zvaničnici.

U dosadašnjoj istrazi šverca zaplenjenog kokaina uhapšena su šestorica pomoraca, državljana Crne Gore i Samoe: Ivan Đurašević, Nenad Ilić, Aleksandar Kavaja, Boško Marković, kao i Lauli Pulu i Fonofava Tijasaga. Svima sada preti optužnica za zaveru.

Oni su navodno priznali da su pomagali u utovaru kokaina na teretni brod dok je bio na moru kod zapadne obale Južne Amerike. Vlasti su saopštile da su manji brodovi došli do teretnjaka u dva navrata. Đurašević, koji je prvi uhapšen, rodom je iz Budve i priznao je da je za posao utovara kokaina trebalo da dobije 50.000 dolara u kriptovalutama. On je naveo da je brodskom dizalicom napunio kontejnere drogom, a zatim ih sakrio. Pomogao mu je drugi uhapšeni Tijasaga, koji je priznao da mu je za to bila obećana velika novčana naknada.

Aleksandar Đuričić, advokat kapetana "MSC Gayane" Darka Roganovića, za "Ekspres" je izjavio da je njegov klijent u nedelju stigao u Crnu Goru.

"Kapetan Roganović je stigao u Crnu Goru nakon što je porota tamošnjeg suda donela odluku da on nema nikakve veze sa zaplenjenim kokainom. Ja mogu odgovorno da tvrdim da je kapetan Roganović čist, ali on za sada nema pravo da daje izjave za javnost. Jedino što mogu da dodam jeste da su domaći mediji u ovom slučaju dali dosta netačnih i pogrešnih informacija. Ja ne mogu ništa da otkrivam jer je ceo postupak označen kao strogo poverljivo", rekao je advokat Đuričić.

On je za "Ekspres" izjavio i da uprkos karakterističnom prezimenu, kapetan Roganović nije ni u kakvim rodbinskim vezama sa porodicom Roganović iz Herceg Novog, koja se dovodi u vezu sa čuvenim kavačkim klanom.

Jedan od iskusnih srpskih pomoraca koji je godinama radio na prekookeanskim brodovima, a koji iz razumljivih razloga nije želeo da mu objavljujemo ime, kaže da je začuđen odlukom o puštanju Darka Roganovića, jer, kako tvrdi, ni na jedan brod ne može da se utovari 20 tona kokaina bez znanja kapetana broda.

"Na brodu su dva glavna čoveka, prvi je kapetan broda, a drugi rukovodilac stroja, odnosno kako mi kažemo šef mašine ili "capo di macchina", i bez njih dvojice, bez njihovog znanja i odobrenja niko na brodu ne može da uradi ništa. Obojica, naravno, od svega što se radi imaju procenat. I to je tako, nažalost, na velikom broju brodova. Od sitnih stvari do krupnih krivičnih dela. Kapetan i šef mašine imaju procenat od farbanja brodova, kada se utroši manja količina farbe, procenat od kuhinje, odnosno hrane koja se baca, od utrošenog goriva, jer se na primer piše da je brod išao brzinom od 20 čvorova, a kretao se 18, pa se štedi gorivo, ili kada motor radi u manevru pola sata, a zavodi se kao sat.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Matt Rourke

To su sve sitne stvari na kojima se na takvim prekookeanskim brodovima, koji su mesecima na moru, zarađuje odlično, a kamoli na švercu kokaina. Da se sa 14 manjih brodova utovari 20 tona kokaina a da kapetan za to ne zna, to je suprotno logici, ali ne želim da ulazim u istragu, nitu u odluke suda, kaže ovaj kapetan broda, koji je jedno vreme bio i na čuvenom školskom brodu "Jadran", na kome je nedavno u Tivtu otkriveno i zaplenjeno 60 kilograma kokaina. On kaže da pomorci sada taj brod zovu "kokin brod".

Glavni motiv za šverc kokaina, kako kaže ovaj pomorac, jeste uvek i svuda - novac.
"Svi bi hteli da zarade veliki novac i to što pre, i to je glavni motiv. Kapetani brodova retko idu u penziju. Oni nastavljaju da upravljaju brodovima i kada ispune uslove za penziju. Prvo zbog odlične plate, koja je od 8.000 do 10.000 dolara. Mašinci zarađuju i više, od 10.000 do 12.000 dolara. Drugo, to su ljudi koji su naviknuti na more, na okeane, i bez toga ne mogu da žive. Ono u šta sam siguran je da bar u ovom slučaju kompanija kakva je "MSC" nije učesnik u švercu kokaina. To je ozbiljna kompanija, u svetu druga po veličini u ovim poslovima, i siguran sam da sebi ne bi dozvolila takav incident", kaže ovaj srpski pomorac.

Više o ovome pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve