Hronika
26.03.2021. 15:42
Vojislav Tufegdžić

Istrage isparile u dimu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Najvažnija karakteristika srpskog crnog tržišta cigareta 90-ih godina jeste to što su pravo na trgovinu političari doživeli kao ličnu mogućnost da raspodele koncesije u uskom krugu svojih pristalica. Šaroliko društvo činili su "ugledni" privrednici, visoki policijski funkcioneri, doušnici tajnih i javnih službi, političari i članovi njihovih porodica, kao i kriminalci kojima se država na taj način odužila za usluge koje su joj pružali.

Visoki funkcioneri su od kriminalističke policije tražili sprovođenje aktivnosti protiv nelegalnog prometa, dok su istovremeno preko Državne bezbednosti i pogranične policije, koja je bila pod njenom kontrolom, organizovali da u zemlju ulaze šleperi sa cigaretama određenih frmi ili pojedinaca bez evidentiranja na granici i plaćanja dažbina.

*
*

Ključni faktori ilegalnog prometa bili su domaći proizvođači i uvoznici cigareta. Najveće količine uvozila su preduzeća "Tref" iz Beograda i "Mia" sa Uba. Kada je reč o proizvođačima, iz fabrika u Nišu, Vranju i Gnjilanu samo 10 odsto proizvodnje plasirano je na legalno tržište. Cigaretama koje su proizvodili odmah nakon prelaska fabričke kapije se gubio svaki trag, kao i onima koje su navodno uvezene radi plasmana preko mreže fri-šopova na ulazu u zemlju.

Povezane vesti - NOVI BROJ EKSPRESA: Đavo i njegovi šegrti

U jesen 1997. godine podneta je krivična prijava protiv Stanka Subotića, vlasnika preduzeća „Mia“, a u proleće 1998. protiv Petra Matića, tada vlasnika preduzeća „FIK marketing“ iz Beograda. Prijave su podnete zbog sumnje da su utajili porez, odnosno zloupotrebili ovlašćenja u privredi, kako se tada defnisalo. Osumnjičeni su da su prilikom uvoza cigareta koje su plasirali u fri-šopove umanjili dobit svojih preduzeća, ali ne i za šverc jer za to nije bilo dokaza. Prijave nisu okončane osuđujućom presudom. Subotić je odmah sve svoje poslovne aktivnosti prebacio u Crnu Goru i više se nije vraćao u Srbiju, gde je protiv njega bila na snazi poternica sve do oktobra 2000. godine. Petar Matić je izvesno vreme proveo u pritvoru.
*
*
Sledeći po značaju bio je problem cigareta koje su bile upućivane u Republiku Srpsku, Srpsku Krajinu, ili u neku od susednih zemalja, a zapravo završavale na ovdašnjem ilegalnom tržištu. U podacima koji su dostavljeni Stojiljkoviću posebno je apostrofrana ilegalna distribucija cigareta koja je vršena iz poslovnih prostorija Fudbalskog kluba Obilić, u vlasništvu Željka Ražnatovića Arkana. Uz sve to, veliki značaj imalo je unošenje cigareta koje su masovno kupovane u fri-šopovima i stizale preko poštanskih pošiljaka iz Crne Gore.

Samo na taj način na ilegalno srpsko tržište plasirano je mesečno oko 150 tona raznih vrsta cigareta. Iz Crne Gore je dnevno poštom dopremano oko 500 paketa sa po 50 boksova cigareta.

Opširnije pročitajte u novom broju "Ekspresa" koji je od 26.3.2021. na svim kioscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve