Hronika
05.04.2021. 18:55
Tamara Marković Subota

Johnny Be Good

nikola-vusovic-dzoni.jpg

Nikola Vušović Džoni (31), vođa vračarske kriminalne grupe i saradnik kavačkog klana, koji je početkom marta uhapšen u Dominikanskoj Republici, pod još nerazjašnjenim okolnostima se našao na slobodi.

„Jeste li vi skoro videli jednu vest, da je uhapšen Nikola Vušović Džoni u Dominikanskoj Republici, jedan od naslednika vođa kavačkog klana. Bio je u ekstradicionom pritvoru. E, on više nije uhapšen. Slobodan je kao ptica. A vi znate ko tamo jedini odluke donosi. Koja zemlja i na koji način. I pri tome smo bili upozoreni da će se to desiti“, izjavio je u ponedeljak predsednik Aleksandar Vučić.

Iako nije naveo o kojoj zemlji se radi, jasno je da je predsednik aludirao na Ameriku i njenu agenciju DEA, koja je u Dominikanskoj Republici pre nekoliko godina otvorila kancelariju i u čijem su fokusu gotovo sve krijumčarske rute u ovom delu sveta, a koje iz Južne Amerike idu ka Zapadnoj Evropi.

Nikola Vušović Džoni, Foto: MUP.rs Nikola Vušović Džoni, Foto: MUP.rs

Kako se Vušović našao na slobodi još nije jasno ni srpskim bezbednosnim službama.

„On se u vreme hapšenja Veljka Belivuka i Marka Miljkovića 4. februara, prema podacima srpske policije, nalazio u Španiji, upravo zbog koordinisanja isporuka kokaina. Kada je Belivuk, koji je bio najjači beogradski saradnik kavačkog klana, uhapšen, Radoje Zvicer je upravo od Vušovića tražio da pod hitno preuzme vođstvo u beogradskom podzemlju. Ali ne samo to. Zvicer je od Vušovića tražio i da izvrši odmazdu zbog hapšenja Belivuka. Na kakvu odmazdu je konkretno mislio vođa kavačkog klana, nije poznato, ali jasno je ko bi sve u ime te odmazde mogao da se nađe na meti ovih kriminalaca“, kaže za „Ekspres“ izvor iz MUP-a Srbije.

Povezane vesti - Serijal državnih zločina

Vušović je, prema Zvicerovom planu, pre povratka u Beograd trebalo da završi posao oko ranije dogovorene isporuke kokaina, zbog čega je iz Španije i otišao u Dominikansku Republiku.

Tamo ga je, međutim, sačekala poternica srpskih vlasti, po kojoj je uhapšen i smešten u Imigracioni centar, ali se onda našao na slobodi.

Zvanično, nije poznato zbog kog krivičnog dela je raspisana poternica za Vušovićem, ali se on, prema saznanjima „Ekspresa“, operativno dovodi u vezu sa likvidacijom Vladimira Popovića Popa koja je izvršena 1. decembra 2018. u kafiću na Zvezdari. U kafić su kobne večeri upala dvojica maskiranih muškaraca i zapucala iz automatskog oružja. Sa Popovićem je u društvu bio i saradnik škaljarskog klana Miloš Nilović zvani Runjo, koji se u momentu pucnjave zatekao u toaletu. Ubijeni Popović odranije je bio evidentiran kao saradnik Luke Bojovića i škaljarske ekipe.

Ubica koji šepa

Nikola Vušović operativno se dovodi i u vezu sa likvidacijom Igora Dedovića, jednog od vođa škaljarskog klana, i njegovog saradnika Stevana Stamatovića, u Atini u januaru prošle godine. Uloga Vušovića otkrivena je na osnovu svedočenja jednog od očevidaca zločina, koji je jednog ubicu opisao kao osobu koja šepa na jednu nogu, što odgovara Vušovićevom opisu. Vušovića je naime u pucnjavi hicem u nogu pogodio Lazar Vukićević, koji je nestao sredinom oktobra prošle godine u Beogradu.

Vračarska ekipa

Još 2010. Nikola Vušović je evidentiran u policiji kada je uhapšen sa Aleksandrom Stankovićem i tada maloletnim Lukom Cerovićem, koji mu je ostao jedan od najbližih saradnika. Sva trojica su tada bili osumnjičeni za držanje i rasturanje narkotika, kao i za ilegalno oružje i eksploziv. Vračarska ekipa je prošle godine dovedena i u vezu sa pokušajem ubistva Jovana Vukotića, vođe škaljarskog klana, tokom njegovog boravka u beogradskom pritvoru. Članovi ove grupe tada su pokušali da ubrizgaju cijanid u hranu koju je Vukotiću u zatvor nosila devojka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve