Hronika
07.07.2021. 13:18
Tanjug

Produžen pritvor

Kadri Veselji ostaje u haškom pritvoru

Kadri veselji
Izvor: AP POOL / PETER DEJONG / POOL

Jednom od šefova nekadašnje paravojne formacije OVK, Kadriju Veseljiju, produžen je pritvor za još dva meseca, odlukom sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Prilikom redovne kontrole pritvora, sudija je zaključio da još postoje rizici da će Veseli pobeći, da će ometati napredak postupka ili počiniti dalja krivična dela protiv onih za koje se smatra da se protive OVK, uključujući i svedoke koji su pružili ili mogu da pruže dokaze u ovom slučaju.

Sudija je konstatovao i da ni uslovno puštanje na slobodu, pod uslovima koje bi sud odredio, ne bi bili dovoljni da se otklone navedeni rizici.

Kada su u pitanju ostala trojica optuženih u ovom slučaju Hašim Tači, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, sud još nije objavio odluke o njihovom pritvoru, mada su njihovi branioci tražili ukidanje, a tužilaštvo se tome protivilo.

Veselji bio je član direkcije OVK za politička pitanja i načelnik obaveštajne službe OVK.

On i ostala trojica su optuženi za teške zločine na Kosovu koje je počinila OVK.

Kadri veselji
Izvor: AP POOL / Peter Dejong / POOL

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Taci, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve