Hronika
09.07.2020. 19:16
R. E. / Telegraph.co.uk

Kako se završila potraga za Gilejn Meksvel

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Potraga je konačno gotova. Kružile su glasine da se skriva u Brazilu, Francuskoj i Izraelu. Ali u prošli četvrtak su, zajedničkim snagama, FBI i njujorška policija uhapsili Gilejn, ćerku osramoćenog tajkuna Roberta Meksvela i blisku prijateljicu vojvode od Jorka, u njenoj “raskošnoj vili”, kako su je istražitelji nazvali.

Posle godinu dana života u senci, 58-godišnja Gilejn Meksvel ponovo je u žiži javnosti nakon što je odvedena u pritvor i optužena za “vrbovanje i transport maloletnih lica” za svog bivšeg dečka, osuđenog pedofila Džefrija Epstina, piše Telegraph.

Epstin se obesio u ćeliji pre skoro godinu dana i, kako se istraga proširila na žene koje su navodno vrbovale maloletne devojke za njega, Meksvel je nestala.

Povezane vesti - SVE EPSTAJNOVE ŽRTVE: Bili smo glupa, siromašna deca, lak plen za pedofila

Na dramatičnoj konferenciji za štampu u četvrtak, Bil Svini, pomoćnik direktora FBI-ja u Njujorku, izjavio je: “Danas objavljujemo hapšenje jednog od zločinaca u ovoj istrazi. Rano jutros, Gilejn Meksvel je uhapšena u Nju Hempširu. Tokom istrage, diskretno smo motrili na nju. Nedavno smo saznali da se nalazi na raskošnom imanju u kojem je nastavila živi svojim privilegovanim životom, dok njene žrtve žive sa traumom koja im je naneta pre mnogo godina. Reagovali smo čim smo bili spremni, a Meksvel je uhapšena bez incidenata.”

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JASON SZENES

Svini je rekao da je Meksvel uhapšena u malom gradu u državi Nju Hempšir, koji ima oko 2.000 stanovnika i udaljen je 90 minuta vožnje od Bostona.

U podnescima sudu, tužioci su rekli da se ona skrivala na različitim lokacijama od Epstinovog hapšenja u julu 2019. godine. U podnescima piše da je Meksvel navodno živela na imanju veličine 63 hektara u Bredfordu, koje je kupila prošlog decembra, preko društva sa ograničenom odgovornošću kako bi zaštitila svoj identitet.

U optužnici na 18 strana, traži se da joj se uskrati pravo na kauciju i da ostane u pritvoru zbog njenih “mnogobrojnih međunarodnih veza, tri pasoša i apsolutno nikakvog razloga da ostane u zemlji”. Krivična dela navedena u optužnici nose maksimalnu kaznu od 35 godina i, ukoliko bude osuđena, mogla bi da ostatak života provede iza rešetaka.

Meksvel je ranije negirala da je znala za ili učestvovala u navodnim zločinima Džefrija Epstina.

U optužnici je detaljno opisana njena navodna uloga u “seksualnom iskorištavanju i zlostavljanju više maloletnih devojaka od strane Džefrija Epstina”. Navodi se da je između 1994. i 1997. godine pomagala Epstinu da “regrutuje i zlostavlja žrtve” za koje je znala da su maloletne. Neke od žrtava su imale samo 14 godina.

Povezane vesti - SUMNJIVA SMRT: Autopsija pokazala da je Epstajnu vrat polomljen na više mesta

Tužioci tvrde da bi se Meksvel najpre sprijateljila sa devojkama, vodila ih u bioskop ili u kupovinu, pre nego što bi ih upoznala sa Epstinom. Navodna krivična dela izvršena su u Epstinovoj kući na Menhetnu, imanju u Palm Biču na Floridi, ranču u Santa Feu i u “ličnoj rezidenciji Gilejn Meksvel u Londonu”. Sa londonskom žrtvom, Meksvel se navodno sprijateljila u periodu između 1994. i 1995. godine, kada je devojčica bila mlađa od 18 godina.

Odri Štraus, vršilac dužnosti državnog advokata za južni okrug Njujorka, rekla je na konferenciji za štampu: “U nekim slučajevima Meksvel je i sama učestvovala u zlostavljanju. Meksvel i Epstin su navodno imali metod koji je podrazumevao da se prvo sprijatelje sa tim mladim devojkama postavljajući im pitanja o njihovom životu i pretvarajući se da ih zanima.”

Meksvel je takođe optužena za dve tačke davanja lažnog iskaza sudu u Njujorku 2016. godine kada je porekla da ima saznanja o regrutovanju maloletnih devojaka da rade kao Epstinove maserke.

U junu prošle godine, Meksvel i princ Endru imali su sastanak u Bagingemskoj palati, dan pre nego što je ona otišla na dobrotvorni skup u Monaku. Nekoliko meseci pre toga, američko Ministarstvo pravde najavilo je da planira da ponovno otvori istragu protiv Epstina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JASON SZENES

Nakon toga, stvari postaju nejasne. U oktobru je navodno viđena u Brazilu, zatim se pričalo da je u zamku u Provansi na jugu Francuske, a u januaru su se pojavile tvrdnje da se skriva o “sigurnoj kući” u Izraelu, iz straha za svoj život.

Poslednja fotografija Gilejn Meksvel u javnosti snimljena je u Los Anđelesu prošlog avgusta. Teoretičari zavere su verovali da je fotografija iscenirana kako bi se zavarao trag.

Povezane vesti - Džefri Epstajn sahranjen u neobeleženoj porodičnoj grobnici

U optužnici se tvrdi da se ona “efektivno skrivala oko godinu dana”, čineći “svesne napore da izbegne da bude pronađena”. Selila se najmanje dva puta, promenila je broj telefona i mejl adresu.

Piter Fenton, vlasnik restorana u gradu u kojem je Gilejn Meksvel uhapšena, rekao je: "Drago mi je što su je uhvatili. Ovo je mali grad i ovde se nikad ništa slično nije dogodilo.”

Henk van Es, holandski istražitelj napisao je u četvrtak na Tviteru da je pratio njeno kretanje u poslednjih 50 dana, iz Pensilvanije u Nju Hempšir, gde je na kraju uhapšena. Opisao je kako je uspeo da otkrije njenu IP adresu. Primetio je da mejlove upućene na adresu njene kompanije “Teramar” i mejlove upućene na jednu od njenih adresa, otvara korisnik istog mobilnog telefona. Tako je pratio njenu lokaciju.

Dok se skrivala, Gilejn Meksvel je pomno pratila kako napreduje ceo slučaj. U aprilu je jedan od njenih prijatelja kontaktirao Telegraf, navodeći da se Gilejn slaže sa navodima da američki tužioci “jure publicitet”.

Drugi izvor, upoznat sa njenom situacijom izjavio je: “Dođe vam da se zapitate zašto je ostala u Americi.”

 

Vremenska linija

 

- 1991.

Gilejn Meksvel upoznaje Džefrija Epstina u Njujorku, nedugo nakon smrti njenog oca.

- 1994.

Kako tvrde tužioci, počevši od 1994. godine, Meksvel je “navela više maloletnih devojaka da stupe u seksualni odnos” sa Epstinom.

-1999.

Meksvel upoznaje Epstina sa vojvodom od Jorka. Vojvoda kasnije poziva Epstina na privatno kraljičino imanje u Škotskoj.

- 2001.

Virdžinija Roberts Đufre tvrdi da je 2001. godine imala seks sa princem Endruom u kući Gilejn Meksvel u Londonu, kao i u još dve druge prilike. Vojvoda od Jorka je oštro negirao ove tvrdnje.

- 2008.

Epstin je osuđen za navođenje maloletne osobe na prostituciju. Meksvel se i dalje redovno pojavljuje u javnosti i često je pozivana na zabave visokog društva. Javnost je više nije viđala sa Epstinom, mada se čini da su bili u kontaktu.

- 2015.

Meksvel tuži Virdžiniju Đufre zbog klevete nakon što ju je nazvala lažovom. Slučaj se rešio van suda 2017. godine.

- Jul 2019.

Epstin je uhapšen zbog novih optužbi. Ubrzo nakon toga, Meksvel gasi svoj projekat “Teramar”, neprofitnu organizaciju posvećenu očuvanju okeana.

- Avgust 2019.

Epstin je pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji. Objavljena je poslednja fotografija Gilejn Meksvel u javnosti.

- Jul 2020.

Gilejn Meksvel je uhapšena pod optužbama koje uključuju navođenje maloletnika da putuju radi nelegalnih seksualnih radnji, transport maloletnika radi kriminalnih seksualnih aktivnosti i davanja lažnog iskaza sudu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve