Hronika
01.11.2020. 15:42
Tamara Marković Subota

Karijera cinkaroša

aleksandar-sarac-pucnjava-policija-3.png

Koga je, kome i za šta cinkario Aleksandar Šarac (36), poslednja žrtva kriminalnih obračuna na beogradskom asfaltu, i da li ga je zaista “pevanje” koštalo glave ili je u pitanju nešto drugo, i dalje je magloviti deo istrage koji se vodi na rasvetljavanju njegovog ubistva. Beogradska policija je kao ubicu identifikovala Lazara Ilića (23) – do sada sitnog kraljevačkog lopova i narkomana, ali uprkos jakim indicijama ko bi i zašto mogao da stoji iza ubistva, do motiva, organizatora i nalogodavca zločina policija još nije došla.
Na Aleksandra Šarca, člana “Pink Panter” bande i poznatog navijača Partizana, pucano je 17. oktobra posle podne, u podzemnoj garaži Tržnog centra „Ušće“ na Novom Beogradu, kada mu je maskirani ubica prišao s leđa i iz pištolja sa prigušivačem ispalio mu dva hica u glavu. Šarac je tada preživeo pucnjavu i prebačen je u Urgentni centar, gde je preminuo devet dana kasnije, 26. oktobra.
Ubica, koji je posle ubistva pobegao sa mesta zločina, usput bacajući pištolj iz kog je pucao na Šarca, identifikovan je tri dana kasnije, ali je za njegovo hapšenje već bilo kasno.
„Nije poznato gde se osumnjičeni krije, a nije isključena ni mogućnost da je odmah posle ubistva pobegao iz zemlje“, kaže za “Ekspres” izvor iz beogradske policije.

Povezane vesti - “Panteri”, “Anđeli” i dijamanti

On navodi i da je dalja istraga usmerena na razotkrivanje nalogodavca ubistva i da je u tom smislu ovaj slučaj i jedan od ključnih elemenata najavljene borbe države protiv organizovanog kriminala i osiljenih beogradskih mafijaša, a koji su sa druge strane povezani sa jednim od zaraćenih kotorskih klanova.
Ali zašto se baš Šarac našao na meti ove grupe i zašto je baš njegovo ubistvo napravilo tačku preseka za najavljeni obračun države sa mafijom?
Praktično, ubistvo Šarca najavljeno je još početkom septembra kada je na Instagram profilu Duh.grobarstva, uz nekoliko privatnih Šarčevih fotografija, objavljen sledeći post: “Imate zaštićene i nezaštićene svedoke saradnike. Danas vam predstavljamo jednog običnog cinkaroša, tj. nezaštićenog – Aleksandar Šarac! Počeo je sa cinkarenjem davne 2011. kada je na 200 grama jedne supstance nađen njegov DNK, ali naravno neko drugi je odgovarao za to. U Zabeli je vozio maricu, ulazio u kancelariju bez majice, u papučama, i bio glavni saradnik nadzornika Ivkovića i zapovednika Nenadovića. Svi koji su bili u Zabeli vrlo dobro znaju ko može da vozi maricu! Nastavio je sa cinkarenjem u CZ-u gde je nameštao ljude za telefone itd. Tužan je cinkaroški život ovog nesrećnika kao i njegovih saradnika, na primer Luke Radulovića, Miloša Krasića, Miloša Kneževića. Pozabavićemo se više ovim pevačem u narednom periodu”, objavljeno je na Instagram profilu grupe, koji je nekoliko dana kasnije izbrisan.

Aleksandar Sarac pucnjava policija 3

A koga je to Šarac cinkario 2011. godine?
Naime, on je u avgustu te godine sa saradnicima Stefanom Blagojevićem, Manetom Miljušem i Bojanom Jovičićem bio uhapšen nakon što su uz pretnju pištoljem iz pošte u Vinči ukrali milion dinara. Grupa se sumnjičila da je istu poštu opljačkala četiri puta u prethodne dve godine, zatim za pljačku pošte u Rakovici i ekspozituru Komercijalne banke u Ulici kneza Višeslava, koja im se dva puta našla na meti. U akciji hapšenja policija je u stanu koji je grupi služio kao štek našla ukradeni novac, dva pištolja, fantomke i ukradene tablice, dok je u stanu uhapšenog Miljuša nađeno 200 grama kokaina. Kako se tada sumnjalo, upravo je Šarac, koji je i ranije bio hapšen zbog prodaje narkotika, dao kokain Blagojeviću, Miljušu i Jovičiću na dalju preprodaju.
O suđenju i presudi za ovu grupu nema javnih informacija. Poznato je samo da je Stefan Blagojević, kao organizator grupe koja se teretila za krađe teške ukupno 250.000 evra, osuđen na šest godina zatvora. Iz zatvora je izašao ranije, ali se nije dugo zadržao na slobodi. U decembru 2015. uhapšen je nakon bekstva u RS, i to zbog učešća u jednom od te godine najbrutalnijih ubistava u Beogradu – likvidaciji Vladimira Bjelanovića (37) u Mileševskoj ulici na Vračaru. Saučesnik u izvršenju ubistva bio mu je Predrag Ratković (45), bivši pripadnik JSO, a ceo zločin okarakterisan je kao “plaćeno ubistvo”. Za koga i za koliko novca nije utvrđeno. Blagojević i Ratković su zbog ubistva Bjelanovića prvostepenom presudom osuđeni na po 30 godina zatvora, ali je Apelacioni sud oborio presudu i naložio novo suđenje.

Povezane vesti - Kriminalci sa devet života

U međuvremenu, Blagojević je u medijima dovođen i u vezu sa još nekoliko profesionalnih likvidacija, koje su smatrane “plaćenim ubistvima”. Zbog tih prozivki on je medijima uputio demanti u kome je naveo da mu se takvim pisanjem “ruši pretpostavka nevinosti i stavlja meta na čelo".
„Nisam učestvovao ni u jednoj likvidaciji koja se dogodila, niti sam za tako nešto angažovao Predraga Ratkovića. Takođe, navodim da nisam učestvovao u likvidaciji advokata Vladimira Zreleca, niti u likvidaciji Gorana Petronijevića Pete, člana Jotkine grupe“, saopštio je tada Blagojević.
„Ubijeni Šarac jeste među saradnicima smatran cinkarošem u grupi koju je tada predvodio Blagojević, ali to je bio samo početak rata koji je pokrenut protiv njega. U međuvremenu, on je ušao u ozbiljnije poslove, uglavnom vezane za narko-biznis, zbog kojih se sada i našao na meti suparničke grupe“, kaže naš izvor.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa. . .

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
5°C
17.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve