Hronika
15.05.2020. 16:00
Tamara Marković Subota

Ko je bosu okrenuo leđa?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Duže od decenije klan Luke Bojovića, kojim od 2012. operativno rukovodi njegov glavni saradnik Filip Korać, držao je pod kontrolom skoro celokupno srpsko podzemlje. Većina kriminalnih grupa u zemlji sarađivala je sa Bojovićevim klanom, najviše u narko-poslovima, ali i u drugim kriminalnim aktivnostima. Ta saradnja, dobrovoljna ili pod pritiskom jačine i moći ovog klana, trajala je i nakon najvećeg rascepa u balkanskom podzemlju izazvanog ratom škaljarskog i kavačkog klana, u kome su Bojović i Korać stali na stranu škaljarskog klana, sa kojima su odranije već imali blisku i uspešnu kriminalnu saradnju, posebno onu koja se vezuje za prekookeanski šverc kokaina, ali i za ubistva koje je ovaj klan vodio na nekoliko frontova.

Tako je zahvaljujući poslušnosti i odanosti prema Koraću i većina srpskih manjih kriminalnih grupa stala na stranu „škaljara“. Međutim, u poslednjih godinu dana situacija u srpskom podzemlju se prilično promenila, i to dok je Korać bio u bekstvu zbog poternice koju je za njim raspisao beogradski Viši sud. Većina kriminalnih grupa u tom periodu okrenula je leđa Koraću, čak su poricali bilo kakvu raniju saradnju sa njim. Takav stav zadržali su i nakon što se Korać krajem prošle godine vratio u Beograd, kada je poternica za njim povučena zbog nedostatka dokaza. Međutim, Korać uprkos novonastaloj uzburkanoj situaciji na kriminalnoj sceni uspeo je da zadrži nekoliko najjačih i najvažnijih saradnika. Mreža koju Korać sada ima u Srbiji i dalje predstavlja vrlo moćnu organizaciju, u kojoj se nalaze vođe najjačih kriminalnih grupa, među kojima su i vođe odreda profesionalnih plaćenih ubica, najuticajniji članovi „Pink Panter” bande, vođe „Hells Angels“, bajkerske bande, ali i nekolicina prvobitnih članova zemunskog klana.

U novom broju Ekspresa koji je već na kioscima, ekskluzivno otkrivamo ko je ostao na strani glavnog operativca Luke Bojovića - od starih „zemunaca“, preko „Pink Pantera“, do bosanskih plaćenika.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
31°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve