Hronika
27.12.2020. 16:07
Tamara Marković Subota

Ko se upecao u Elezovu mrežu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Darko Elez (40), jedan od najjačih balkanskih kriminalaca, za koga policije u regionu imaju samo jedan opis: “Zver”, uhapšen je u Beogradu po nalogu Specijalnog suda za organizovani kriminal, a po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisalo Tužilaštvo BiH. Poternica za njim raspisana je u sudskom postupku “Lutka”, ali i zbog dva ubistva – Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018, i vlasnika noćnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Za srpsku policiju Elezovo hapšenje moglo bi da označi presudan korak u razotkrivanju jednog od ubistava koje je pod najvećim prioritetom u radu MUP-a – čuvenog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića.

Naime, kako “Ekspres” ekskluzivno saznaje, odmah posle ubistva advokata Ognjanovića, koje je izvršeno 28. jula 2018. godine, postojala su operativna saznanja o eventualnoj Elezovoj umešanosti u ovaj zločin. Ta saznanja su dugo bila samo stvar tihog prepričavanja po policijskim kancelarijama, budući da je oko Elezovog imena i njegovoj eventualnoj umešanosti u Ognjanovićevo ubistvo, u to vreme, a i dugo nakon toga postojala fama da je upravo ovaj bosansko-srpski kriminalac pod zaštitom pojedinih, u to vreme nedodirljivih funkcionera policije. Njegovo ime zato se pominjalo samo u tišini.

Povezane vesti - Srbi u svetu

- Sa promenom rukovodećeg kadra u MUP-u, najavljene borbe protiv organizovanog kriminala, ali i akcije na razotkrivanju svih funkcionera policije koji su bili ili su još umešani u organizovani kriminal, pa čak i na direktnoj vezi sa pojedinim kriminalnim klanovima, i istraga o Elezovoj eventualnoj umešanosti u ubistvo advokata Ognjanovića je konačno pomerena sa mrtve tačke - kaže za “Ekspres izvor iz MUP Srbije.

Ekskluzivno za “Ekspres” on navodi i za sada otkrivene tragove koje ovog kriminalca dovode u vezu sa ubistvom.

- Elez je advokata Ognjanovića pratio nedelju dana pre izvršenog zločina, i to “golfom 5”, koji je prethodno ukraden u Ulici Vuka Karadžića u Obrenovcu. Na dan ubistva Ognjanovića nadzorne kamere su Eleza u vozilu poslednji put snimile kod Kvantaš pijace - kaže naš izvor.

On navodi i da izjava Ognjanovićevog sina Petra, pred čijim očima je i izvršeno ubistvo, ukazuje na Eleza kao ubicu.

- Opis ubice koji je Petar dao inspektorima beogradske policije najviše ukazuje na Eleza - kaže naš sagovornik.

On navodi da bi daljom akcijom trebalo da se utvrdi da li je Elez zaista imao zaštitu pojedinih tadašnjih funkcionera MUP-a, kao i o kakvoj zaštiti se radilo.

Policijski nadzor

- Ono što je sigurno jeste da je Ognjanović te Elezove zaštitnike u vrhu policije pominjao u razgovorima sa Dragoslavom Galetom Miloradovićem, kumom Luke Bojovića, koji je ubijen u maju 2018. godine, dva meseca pre Ognjanovića. Jedan od tih razgovora je vođen preko telefona, a drugi u kafiću, i to pod tajnim policijskim nadzorom koji je izveden upravo po naređenju osobe koja se i pominje kao Elezov zaštitnik. U tim razgovorima Ognjanović je pominjao i Eleza, ali i osobu iz MUP-a koja ga je štitila, i to po imenu. Da li je to dovelo do njegovog ubistva, ko su stvarni izvršioci i po čijem je naređenju taj zločin izvršen, ostaje da se vidi, ali su se stvari konačno pomerile sa mrtve tačke - kaže naš izvor.

Povezane vesti - Povratak Holanđanina

Prema njegovim rečima, priča o Elezu kao mogućem ubici u to vreme bila je više nego tajna, dok se javno, i u medijima najviše pričalo o Strahinji Stojanoviću kao izvršiocu Ognjanovićevog ubistva.

- Elez i Stojanović se jesu poznavali, jedno vreme su i sarađivali, ali su navodno u to vreme, pred ubistvo advokata Ognjanovića, postali rivali. Sada je pitanje da li je Elez angažovao Stojanovića kao logistiku u izvršenju ubistva ili je osoba koja je u MUP-u važila za Elezovog zaštitnika namerno poturila priču o Stojanoviću kao ubici kako bi sklonila tragove sa Eleza. Tu još ima dosta mutnih i nerazjašnjenih priča i tragova, ali se očekuje da sve uskoro budu razrešeno - kaže izvor “Ekspresa”.

Prvi korak biće informativni razgovor sa sada uhapšenim Elezom, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru.

Sa druge strane, portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić saopštio je da ova zemlja Eleza potražuju radi vođenja sudskog postupka na temelju potvrđene optužnice u predmetu "Lutka", kao i istrage koju Tužilaštvo BiH vodi u saradnji sa MUP Republike Srpske, a koja se odnosi na teška krivična dela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, od 2017. do 2019. godine.

- Elez se potražuje radi procesuiranja na temelju potvrđene optužnice, koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih dela, među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična dela počinjena od 2005. do 2009. Godine - rekao je Grubešić i naveo da se Elez takođe potražuje zbog istrage koja se odnosi na druga dela i dva mafijaška ubistva počinjena 2018. i 2019. godine, kao i planiranja i pokušaje ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznude, zastrašivanja i druga krivična dela.

- Tužilaštvo BiH i partnerske institucije došle su do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih dela osumnjičeni Darko Elez, zajedno s drugim osobama - rekao je Grubešić.

On je rekao i da je tužilac pravosudnim organima Srbije uputio zahtev za izručenje Eleza pravosuđu BiH.

Inače, policijska akcija “Lutka” izvedena je još 2013. godine i okončana je podizanjem optužnice protiv 32 osobe, a koje su označena kao jedna od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u postdejtonskoj BiH.

Od šverca cigareta do ubistva

Elez je, prema dokumentaciji policije Republike Srpske, u kriminalne vode ušao odmah nakon rata. Najpre je počeo šverc cigareta, zatim šverc oružja, krađe i preprodaju vozila, a potom i organizovani šverc narkotika, sa kojim se i popeo na vrh hijerarhijske lestvice podzemlja. Ključni momenat za razvoj mafijaške karijere bilo je njegovo zatvorsko upoznavanje sa Đorđem Ždralom, a zatim i njihovo kumstvo koje je okončano nezapamćenim sukobom i potezanjem oružja.

Povezane vesti - Čas ih vidiš, čas ih ne vidiš

Elez i Ždrale upoznali su se u bosanskom kazamatu u kom je Ždrale završio zbog ubistva bračnog para u BiH, a svoje bliske zatvorske odnose učvrstili su kumstvom, a zatim i formiranjem dve kriminalne grupe koje su delovale na teritoriji Istočnog Sarajeva, a bavile su se krađama i razbojništvima, ali i najtežim krivičnim delima kao što su otmice, pokušaji ubistva i ubistva...

Po izlasku iz zatvora u proleće 2006. Ždrale se obratio kumu Elezu za pomoć, da ga novčano pogura dok se ne snađe pošto je duži vremenski period bio iza rešetaka. Tražio je da mu Elez da deo novca koji je prethodno "zaradio" pljačkom jedne banke.

- Elez je to shvatio kao reketiranje, odbio je taj zahtev i od tog momenta oni više nisu u dobrim odnosima. Ždrale je navodno naredio Elezu da se iseli iz Istočnog Sarajeva i od tada počinje njihov sukob - pričao je svojevremeno jedan sarajevski inspektor, koji je pratio karijere obojice.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa. . .

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve