Hronika
26.07.2022. 10:22
Beta

Pokazalo istraživanje

Luke na Balkanu sve više se koriste za krijumčarenje

luka
Izvor: Shutterstock

Kontejnerske luke u jugoistočnoj Evropi sve više se koriste za krijumčarenje ilegalne robe, ističe se u izveštaju "Lučke pukotine: Istraživanje pomorskih balkanskih ruta", koji je objavila Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Autori navode da je zbog niza velikih zaplena kokaina, heroina i cigareta od 2018. godine, tradicionalna "balkanska ruta" krijumčarenja preko kopna dopunjena pomorskim rutama u lukama Jadranskog, Egejskog i Crnog mora.
 

"Krijumčari traže alternativne puteve zbog mera osmišljenih da ograniče migracione tokove i kovid-19, dislokacije velikih zaplena kokaina u Belgiji i Holandiji i poremećaja izazvanih ratom u Ukrajini", naveo je koautor istraživanja Volter Kemp.
 

Velike zaplene kokaina, koji se obično skriva u kutijama banana, u lukama kao što su Drač u Albaniji, Ploče i Rijeka u Hrvatskoj i Solun u Grčkoj podstiču sumnju da luke jugoistočne Evrope postaju sve privlačnije za krijumčare, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da sumnju dodatno pojačavaju i velike zaplene heroina u lukama Konstanca u Rumuniji, Koper u Sloveniji i Varna u Bugarskoj, kao i dugogodišnji problem šverca cigareta, posebno kroz luke Bar u Crnoj Gori i Pirej u Grčkoj.

"U nekim lukama izgleda da postoje ćelije kriminalnih grupa koje deluju kao deo širih transnacionalnih mreža. Nekoliko luka su magneti za kriminal, privlačeći ne samo lokalne kriminalne grupe, već i one iz zemalja bez izlaza na more, a kojima je potreban izlaz na more", istakao je glavni autor izveštaja Ruđero Skaturo.
 

U izveštaju se navodi da se bezbednost luka u jugoistočnoj Evropi poboljšala u protekloj deceniji zahvaljujući većem ulaganju u tehnologiju, uskladjivanju sa medjunarodnim bezbednosnim tandardima, kao i podršci organizacija poput Kancelarija UN-a za borbu protiv droge i kriminala i EUROPOL-a, kao i kroz bilateralnu pomoć, ali da korupcija oslabljuje tehnička poboljšanja.

Izveštaj naglašava i ranjivost reke Dunav na krijumčarenje.

"Dunav je izgleda mrtva tačka i zaslužuje veću pažnju, posebno zbog potencijala za šverc goriva", rekao je Volter Kemp.

Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) je mreža profesionalaca koji rade na prvim linijama borbe protiv ilegalne ekonomije i kriminala, navodi se u izveštaju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zaplenjeno krijumčareno gorivo (FOTO)
1

Novi Banovci

12.03.2022. 20:15

Zaplenjeno krijumčareno gorivo (FOTO)

Pripadnici Jedinice za bezbednost na rekama pronašli su u kući 54-godišnjeg muškarca u Novim Banovcima veču količinu naftnih derivata, pet creva dužine oko 60 metara, dva pištolja za točenje nafte, pet električnih i jednu benzinsku pumpu za pretakanje goriva.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve