Hronika
25.09.2020. 14:19
Tamara Marković Subota

Migranti ponovo u akciji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dva ilegalna tunela, koji su koristili migranti, otkrivena su u nedelju ispod ograde duž srpske granice na jugu Mađarske.
Tunel koji sa srpske teritorije vodi ispod mađarske granične ograde otkriven je u oblasti Čikerija, u okrugu Bač-Kiškun. Drugi tunel otkriven je u predgrađu Morahaloma, i takođe je iskopan ispod granične ograde. Oba tunela otkrivena su pretragom terena koja je učestala zbog sve češćih pokušaja migranata da ilegalno uđu u Mađarsku.
Prema saopštenju mađarske policije, tamošnji policijski službenici angažovani su na čuvanju otkrivenih tunela sve dok se oni ponovo ne zatrpaju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Zoltan Balogh

U ovoj akciji, prema rečima portparola mađarske policije, uhapšeno je i dvadeset šest muškaraca koji su se izjasnili kao državljani Avganistana i Sirije. Posle njihovog hapšenja je i otkriven jedan od tunela, dug 16 metara, kojim su migranti sa teritorije Srbije i ušli u Mađarsku.
U prethodnoj akciji, početkom septembra, mađarska policija je u roku od samo nekoliko sati otkrila još tri odvojena tunela ispod ograde na svojoj južnoj granici sa Srbijom. Tuneli koji su iskopani sa srpske strane otkriveni su u pograničnim gradovima Katimar, Čikerija i Kelebija. Posle ovog otkrića, mađarska policija je saopštila da su pokušaji ilegalnog ulaska u porastu i to duž južne granice okruga Bač-Kiškun, gde je zatim uvedeno pojačano patroliranje policije. I u avgustu je mađarska policija u Bačalmasu pronašla tunel u blizini granične ograde. Tada je na periferiji Kunbaje uhapšeno 25 ilegalnih imigranata, a otvor je otkriven nekoliko kilometara dalje.

Povezane vesti - Na kraju puta je zid!

Silard Nemet, državni sekretar ministarstva odbrane, posle otkrića tunela izjavio je da je sve veći pritisak migranata na južnu granicu Mađarske.
„To pokazuje podatak da je registrovano ukupno 15.009 nelegalnih ulazaka migranata, koji su uhapšeni ili zaustavljeni u 3.372 slučaja od početka godine, a što je znatno iznad brojki iz istog perioda prethodne, 2019. godine“, rekao je Nemet.

Hiljadu vojnika i 180 patrola

Silard Nemet rekao je i da migranti moraju biti zaustavljeni kako bi se očuvalo funkcionisanje, mir i sigurnost Mađarske i Evrope.
„S obzirom na trenutnu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa, ovo je posebno važno jer bi većina ilegalnih imigranata u Evropu dolazila sa žarišta. Migrantima ne sme biti dozvoljeno da unose i šire virus“, rekao je Nemet navodeći da je južni deo granice dug 240 kilometara trenutno zaštićen sa više od 1.000 vojnika koji pomažu policiji, a koja za patroliranje koristi 180 vozila.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
7°C
08.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve