Hronika
11.04.2020. 13:13
Tamara Marković Subota

Milionska prevara iz BG centrale

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kol centri, koje razne svetske firme poslednjih godina masovno pozicioniraju u Srbiji, najviše zbog jeftine radne snage, već odavno su u bezbednosnim izveštajima označeni kao potencijalno ozbiljna pretnja svetskoj bezbednosti, posebno oni kojima su baza informacione tehnologije.

Jedan od njih našao se na meti istrage Europola, a petoro osumnjičenih državljana Srbije bilo je deo međunarodne kriminalne grupe, čija su dva šefa uhapšena u Bugarskoj. U akciji su osim srpske policije učestvovale i pravosudne institucije Austrije i Nemačke.

Srpski državljani uhapšeni su prošle nedelje, a sumnjiče se da su prevarili više od hiljadu osoba u Nemačkoj i Austriji, i tako obezbedili "zaradu" od čak 80 miliona evra. Osumnjičeni se, prema saopštenju Europola, terete za prevare, pranje novca i socijalni inženjering, odnosno da su manipulacijom navodili ljude da odaju poverljive informacije o sebi.

Srpska policija saopštila je da su uhapšeni državljani Srbije Z. M. (37), M. B. (36), F. I. (31), S. Š. (49) i A. Đ. (26). Oni su uhapšeni 2. aprila, a istovremeno je u Bugarskoj uhapšeno još četvoro članova grupe, među kojima su i dvojica koji su označeni kao šefovi kriminalne organizacije.

Povezane vesti - PLJAČKA O KOJOJ SE JOŠ PRIČA: “Deltini” milioni u bečkoj kasi

Europol je saopštio da je istovremeno u Beogradu i Sofiji pretreseno 11 lokacija, kao i da je u ovoj akciji u Srbiji zaplenjeno pet nekretnina i oduzeto 2,5 miliona evra sa bankovnog računa u Nemačkoj, elektronska oprema i drugi dokazni materijal. Još 30 bankovnih računa stavljeno je pod nadzor.

Šema prevare išla je tako da su osumnjičeni prevaranti nudili lažna ulaganja u trgovanje proizvodima, kao što su binarne opcije i ugovor za razlike (CFD) na platformama za internet trgovanje. Žrtve su im bile iz svih krajeva sveta, a početno ulaganje koje su tražili od žrtava bilo je oko 250 evra. Radnici kol centara u Bugarskoj i Srbiji zatim su manipulisali žrtvama kako bi investirali još novca, naravno u nepostojeće trgovinske proizvode, uključujući i tržište deviznih valuta. Austrijska kancelarija kriminalističke policije procenila je da je ova grupa kriminalnih aktivnosti širom sveta profitirala 80 miliona evra. Samo u Austriji 850 žrtava ove prevare ostalo je bez 2,2 miliona evra, dok je ta cifra u Nemačkoj pet puta veća i procenjena je na najmanje deset miliona evra.

Izraelska veza

Identitet uhapšenih pripadnika grupe u Bugarskoj, među kojima su i dvojica šefova ove kriminalne organizacije, nije saopšten, ali podaci do kojih je došla srpska policija ukazuju da su svi osumnjičeni radili za izraelskog državljanina Gala Baraka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve