Hronika
01.08.2020. 14:09
Tamara Marković Subota

Na čijim leđima je meta?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kad bi kladionice izbacile listu sa pitanjem ko će biti sledeća žrtva škaljarsko-kavačkog rata, pitanje je kolike bi bile kvote budući da je na obe kriminalne strane ostalo još samo nekoliko imena do konačnog završetka najkrvavijeg balkanskog mafijaško-kokainskog rata. Ali su zato u samom finišu i najistaknutija kriminalna imena. Kod „škaljaraca“ ostale se samo vođe klana: Jovan i Igor Vukotić, kao i njihov najvažniji saradnici - Filip Korać, vođa klana Luke Bojovića, i Jovan Đurović i Mićko Vujović iz barskog klana ubijenog Alana Kožara.
Kod „kavača“ ostale su vođe: Slobodan Kašćelan, Radoje Zvicer, Igor Božović, Milan Vujotić, braća Predrag i Dragan Knežević, ali i nekoliko bliskih saradnika. Sada su svi sigurne mete, samo je pitanje kojim redosledom.

Povezane vesti - Kriminalci sa devet života

Rat škaljarsko-kavačkog kriminalnog klana, koji je počeo 2015. ubistvom Gorana Radomana zbog nestanka 200 kilograma kokaina u Valensiji, do sada je odneo živote četiri slučajne žrtve, a sedam osoba je ranjeno samo zato što su se igrom sudbine zatekle na mestu pucnjave. Ubijena su 22 pripadnika škaljarskog klana, trojica su ranjena, jedan je pretučen. Trojica „škaljaraca” su smrtno stradala, a jedan je teško povređen zbog nestručnog upravljanja eksplozivom koji su namenili suparničkom klanu.

Povezane vesti - Svedok i amnezija

U ratu su ubijena trojica pripadnika klana Luke Bojovića, saradnika „škaljaraca”, kao i njegov advokat Dragoslav - Miša Ognjanović. Ubijeni su i saradnici „škaljaraca“ iz Bara, Alan Kožar i njegov saradnik Zijad Nurković. Drugi vođa barskog klana Jovan Đurović je ranjen u Amsterdamu kada je ubijen Goran Savić, koji ga je zaštitio svojim telom.
Sa Kožarom je ubijen i Damir Hadžić, istaknuti vođa grupe „Pink Panter“, a poslednje ubistvo u Crnoj Gori je likvidacija Saše Klikovca, člana zagoričkog klana bliskog škaljarskoj ekipi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Sa suparničke strane ubijeno je 12 pripadnika kavačkog klana, osmorica su ranjena, a jedan je povređen u zatvorskom napadu vrelim uljem. Jedan pripadnik kavačkog klana ubijen je zbog sukoba unutar grupe.

U Beogradu je ubijen Aleksandar Stanković, saradnik kavačkog klana, dok je u Baru ubijen Jovan Klisić, član klana Armina - Muše Osmanagića, a ranjen njegov saradnik Velizar Gardašević. Ova grupa inače godinama vodi rat sa suparničkom barskom ekipom, kojom je upravljao Alan Kožar, a čije je ubistvo na grčkom ostrvu Krf poslednji udarac na škaljarski klan.

Kožar i njegov saradnik Damir Hadžić ubijeni su 23. jula kada su se vraćali u vilu na Krfu, koju su 21. juna, po ceni od hiljadu evra za dan, iznajmili na dva meseca. Na njih je otvorena vatra u momentu kada su otvarali vrata garaže, a u njih je pucano iz dva oružja, “škorpiona” i “kalašnjikova”. Ukupno je ispaljeno 29 hitaca, a tela ubijenih otkrivena su dva, tri sata kasnije, što je egzekutorima dalo dovoljno vremena da pobegnu. U vozilu Kožara i Hadžića nađeno je oružje, a u vili mobilni telefoni, laptopovi, 11.500 evra, kao i lažni slovenački pasoši koje su koristili. Kožar na ime Robert Bitenc, a Hadžić na ime Martin Pospišek. Po pečatima ovih pasoša, njih dvojica su pre dolaska na Krf boravili u Turskoj.

Povezane vesti - Sigurna luka za biznis i beg

Prema operativnim podacima srpske policije, Kožar je kao vođa barskog klana, posle ubistva Igora Dedovića u Atini preuzeo operativno vođenje narko-poslova škaljarskog klana, a uz njega je sve vreme bio i Hadžić, koji je, kako se sumnja, u ime ovog klana vršio profesionalne likvidacije. Hadžić je konkretno osumnjičen za ubistvo Davorina Baltića, jednog od istaknutih članova kavačke ekipe, zbog čega je za njim bila raspisana poternica Interpola.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

 

20.2.2015, Beograd
UBIJEN Goran Radoman Gero (škaljarski klan)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Cetinjanin Goran Radoman (37) prva je žrtva rata između podeljenog kotorskog klana. Ubijen je hicima iz pištolja na Novom Beogradu, u podzemnoj garaži zgrade.

27.10.2015, Budva
UBIJEN Goran Đuričković (škaljarski klan)

Goran Đuričković, budvanski ugostitelj, zet nekadašnjeg fudbalera Vladimira Petrovića Pižona, ubijen je hicima iz snajpera ispaljenim sa zidina Starog grada nakon što je iz bašte svog lokala „Old Fisherman’s pub” izašao na budvansko šetalište. Za ubistvo Đuričkovića osumnjičen je Srđan Popović (24) iz Banjaluke.

Povezane vesti - ZAVADI PA VLADAJ: Da li je Brano Mićunović “režirao” krađu kokaina u Valensiji?

27.3.2016, Kotor
RANJEN Vojin Stupar (kavački klan)

Miloš Radonjić, blizak kavačkom klanu, preživeo je kišu metaka dok se nalazio u automobilu sa Vojinom Stuparom u kotorskom naselju Rakite. Radonjić je uspeo da otvori vrata i pobegne, dok je jedan hitac ranio Stupara, inače zeta Igora Božovića, jednog od najistaknutijih članova kavačkog klana. Za ovu pucnjavu osumnjičen je Jovan Vukotić.

9.4.2016, Kotor
UBIJEN Srđan Vlahović (kavački klan)

Podgoričanin Srđan Vlahović (28), blizak kavačkom klanu, ubijen je u kotorskom naselju Dobrota. Mesec dana posle ubistva Vlahovića, u maju 2016, Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv kavačkog klana, a na spisku optuženih su Slobodan Kašćelan, Igor Božović, Ilija Dedović…

16.6.2016, Novi Sad
NAĐENO TELO Gorana Dučića (škaljarska ekipa)

Telo Kragujevčanina Gorana Dučića zvanog Crni (40), šefa obezbeđenja Jovice Vukotića, pronađeno je u Dunavu kod Žeželjevog mosta u Novom Sadu. Obdukcija Dučićevog tela pokazala je da je smrt nastupila utapanjem.

25.6.2016, Kotor
UBIJEN Ivan Lopičić (škaljarski klan)

Podgoričanin Ivan Lopičić (27) ubijen je hicima iz vatrenog oružja u ulazu zgrade u naselju Sveta Vrača u Kotoru. Lopičić je bio blizak Igoru Dedoviću.

https://www.youtube.com/watch?v=bkHr6d-g3W4

27.6.2016, Novi Sad
RANJENI Slobodan Kašćelan i Vladan Vučković (kavački klan)

Slobodan Kašćelan, vođa kavačkog klana, i njegov telohranitelj Vladan Vučković iz Herceg Novog ranjeni su u pucnjavi u Novom Sadu. Kašćelan i njegov telohranitelj nalazili su se u crnom „audiju A6“ kada je napadač na motoru zapucao u automobil.

1.7.2016, Spuž
POVREĐEN Igor Božović (kavački klan)

Igor Božović, jedan od vođa kavačkog klana, zadobio je teške opekotine u zatvoru u Spužu kada je na njega šerpu vrelog ulja prosuo osuđenik Jovan Jovanović iz Kotora, blizak škaljarskom klanu.

1. 9.2016, Beograd
PRETUČEN Ivan Pavlović Iker (škaljarski klan)

Ivana Pavlovića Ikera (42), osuđivanog narko-dilera, pretukla su petorica mladića koji su se predstavili kao policajci. Pavlović je napadnut nedaleko od splavova ispod Gazele.

5.9.2016, Kotor
UBIJENI Goran Biskupović (škaljarski klan) i Miloš Bošnjak (slučajna žrtva)

Goran Biskupović (28), blizak škaljarskom klanu, i Miloš Bošnjak (25) ubijeni su u eksploziji improvizovane bombe u Kotoru.

22.9.2016, Spuž
UBIJEN Dalibor Đurić (škaljarski klan)

Dalibor Đurić, pripadnik škaljarskog klana, ubijen je hicem iz snajpera u teretani Poluotvorenog odeljenja zatvora u Spužu. Nekoliko sati posle ubistva uhapšeni su Kotorani Dejan Pavićević i Miloš Trbo zbog sumnje da su ubici pomogli da ukloni tragove zločina.

10.10.2016, Cetinje
UBIJEN Radomir Đuričković (škaljarski klan)

Radomir Đuričković, Cetinjanin blizak škaljarskom klanu, ubijen je dok je prilazio kući vozilom u kojem je s njim bio prijatelj Milorad Radulović. Dve nedelje kasnije policija je saopštila da su identifikovani učesnici ubistva: Vukan Vujačić, Igor Mašanović i Mario Milošević.

13.10.2016, Beograd
UBIJEN Aleksandar Stanković (blizak kavačkom klanu)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Aleksandar Stanković (30) zvani Sale Mutavi, vođa navijača Partizana, ubijen je u blizini raskrsnice ulica Gospodara Vučića i Bačvanske. U pucnjavi je ranjen Milorad Đurić, čuvar u Okružnom zatvoru, koji je privatno radio kao Stankovićevo obezbeđenje.

7.12.2016,Bečići
UBIJENI Đorđe Boreta (škaljarski klan) i Dragan Zečević (slučajna žrtva)

Budvanin Đorđe Boreta (32) ubijen je na terasi lokala „Trofej”. Za ubistvo su optuženi Vasilije Rafailović, Ratko Vušović, Ivan Cicmil, Miljan Bulatović i Vladimir Šmanja.

19.12.2016, Podgorica
RANJEN Marko Martinović (škaljarski klan)

Podgoričanin Marko Martinović, telohranitelj vođe škaljarskog klana Igora Vukotića, teško je povređen u eksploziji bombe postavljene pod iznajmljenu „opel astru”.

Povezane vesti - Ko je bosu okrenuo leđa

19.1.2017, Podgorica
UBIJEN Đorđe Sekulović (kavački klan), RANJENA Jelena Korać (slučajna žrtva)

U trenutku kada su Podgoričanin Đorđe Sekulović i njegova prijateljica Jelena Korać seli u „megan” parkiran pored OŠ „Maksim Gorki” u Podgorici, aktivirana je eksplozivna naprava postavljena ispod vozila. Sekulović je od zadobijenih povreda preminuo u Kliničkom centru, dok je devojka zadobila povrede obe noge, oka i desne šake.

25.4.2017, Herceg Novi
TEŠKO RANJEN Duško Roganović (kavački klan)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Duško Roganović, blizak kavačkom klanu, teško je povređen u eksploziji bombe podmetnute ispod njegovog „golfa 5“ u blizini autobuske stanice u Herceg Novom. Dušku su u bolnici amputirane obe noge.

26.7.2017, Herceg Novi
UBIJEN Niko Roganović (kavački klan)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Niko Roganović (66), otac Duška Roganovića, ubijen je u naselju Dubrava u Herceg Novom. Pogođen je sa pet metaka u leđa.

12.5.2017, Beograd
RANJEN Miloš Đuričković (škaljarski klan)

Miloš Đuričković ranjen je hicem u vrat dok je stajao na terasi stana u Miklošićevoj ulici na Voždovcu. Miloš je brat ubijenog „škaljarca” Radomira Đuričkovića.

1.8.2017, Tivat
NASTRADALI Milan Peković i Boško Božović (škaljarski klan)

Nikšićani Milan Peković (25) i Boško Božović (22) nastradali su u eksploziji u restoranu „Mimoza” prilikom nestručnog rukovanja eksplozivom koji su pripremali za likvidaciju čoveka bliskog kavačkom klanu.

3.9.2017, Nikšić
UBIJEN Pero Damjanović (škaljarski klan)

Nikšićanin Pero Damjanović nestao je 3. septembra 2017, a njegovo telo je 14. oktobra nađeno zakopano u mestu Kobilji Do na starom putu Cetinje-Nikšić. Prema obdukciji tela, Damjanović je mučen i ubijen hicima iz vatrenog oružja.

8.9.2017, Podgorica
UBIJEN Ivan Nedović, RANJEN Minja Šaković (škaljarski klan)

Podgoričanin Ivan Nedović (33) je ubijen, a njegov prijatelj Milić - Minja Šaković (30) teško je ranjen u pucnjavi u lokalu „Auto-zeta” u centru crnogorske prestonice.

16.9.2017, Kotor
UBIJEN Goran Lenac (prijatelj kavačkog klana)

Goran Lenac (32), bivši golman Bokelja, ubijen je dok je trenirao na pomoćnom stadionu tog kluba u Kotoru. Za ubistvo Lenca, kao i za pokušaj ubistva njegovog prijatelja Milana Jovićevića, koji je bio s njim na stadionu, šest dana posle zločina osumnjičen je Kotoranin Nikola Mršić.

1.10.2017, Bijelo Polje
TEŠKO POVREĐEN Srđan Jurišević (kavački klan)

Srđan Jurišević (34) teško je povređen u Bijelom Polju kada ga je nepoznata osoba napala s leđa i zadala mu dva uboda nožem. Jurišević je bio telohranitelj Slobodana Kašćelana.

1.1.2018,Beograd
UBIJEN Davorin Baltić (kavački klan)

Davorin Baltić (41), jedan od vođa kavačkog klana, ubijen je na Vračaru kada je u njegovo vozilo ispaljeno skoro 60 hitaca iz vatrenog oružja. Za njegovo ubistvo osumnjičen je Damir Hadžić, koji je prošle nedelje ubijen na Krfu.

Povezane vesti – RAT KAVAČA I ŠKALJARA: Još jedna krvava osveta u kokainskom obračunu

29.3.2018, Podgorica
UBIJEN Dražen Čađenović (klan Alana Kožara)

Dražen Čađenović (31), član kriminalnog klana Baranina Alana Kožara, ubijen je u eksploziji bombe postavljene pod njegov blindirani BMW u podzemnoj garaži na Rimskom trgu u Podgorici.

31.3.2018, Podgorica
UBIJEN Miloš Šaković (kavački klan)

Podgoričanin Miloš Šaković (31) ubijen je u centru Podgorice kada je na njih pucao maskirani muškarac. Dan posle zločina, zbog loše bezbednosne situacije, direktor Uprave policije Slavko Stojanović i načelnik podgoričkog Centra bezbednosti Jovica Rečević podneli su ostavke. Za ubistvo Šakovića osumnjičen je Marko Jovanović.

2.5.2018, Nikšić
UBIJEN Predrag Pejović (škaljarski klan)

Nikšićani Predrag - Pedo Pejović (58) povređen je u podmetnutoj eksploziji pod „reno senik” u Nikšiću, a od zadobijenih povreda preminuo je u bolnici tri dana kasnije.

21.5.2018, Podgorica
UBIJEN Miodrag Kruščić (škaljarski klan)

Miodrag Kruščić, vlasnik diskoteke „Beagle”, ubijen je u podgoričkom naselju Stari aerodrom, u bašti lokala „Palata”, kada mu je ubica s kapuljačom i silikonskom maskom prišao s leđa i u njega ispalio više hitaca.

28.5.2018, Beograd
UBIJEN Dragoslav Miloradović (klan Luke Bojovića)

Dragoslav Miloradović (43) ubijen je ispred auto-perionice na Karaburmi kada su mu prišla dvojica napadača na motoru. Jedan od njih je zatim sišao s motora, prišao Miloradoviću i ispalio više hitaca u njega. Miloradović je bio kum Luke Bojovića.

19.6.2018. Beograd
UBIJEN Siniša Milić (klan Luke Bojovića)

Siniša Milić (44) ubijen je na Autokomandi u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil. Milić je ranije radio kao policajac, a u svet podzemlja ušao je kao obezbeđenje Baranina Luke Đurovića, a zatim Filipa Koraća.

Povezane vesti - Linija preko koje se gubi glava

28.7.2018, Beograd
UBIJEN Dragoslav - Miša Ognjanović (advokat Luke Bojovića)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Advokat Dragoslav - Miša Ognjanović (57) ubijen je hicima iz vatrenog oružja ispred zgrade u Ulici Antifašističke borbe kada mu je s leđa prišao napadač i ispalio više hitaca, i to naočigled njegovog sina Petra.

19.11.2018, Podgorica
UBIJEN Veselin Kalezić Vesko (kavački klan)

Veselin - Vesko Kalezić (47) ubijen je hicima iz vatrenog oružja ispred kafića “Level” u podgoričkom naselju Stari aerodrom. Krajem oktobra 2019. godine crnogorska policija je za njegovo ubistvo osumnjičila Marjana Vujačića i Radeta Popovića.

Povezane vesti - Svi Tamarini rafali na “škaljarce”

26.11.2018, Beograd
UBIJEN Drago Božović (kavački klan)

Drago Božović (20) upucan je sa više hitaca na Bežanijskoj kosi. Sa teškim povredama prebačen je u Zemunsku bolnicu u kojoj je preminuo četiri dana kasnije. Krajem 2018. godine policija je uhapsila dvojicu osumnjičenih za ubistvo: Miloša Čeranića i Uroša Cvetkovića.

1.12.2018, Beograd
UBIJEN Vladimir Popović Pop (saradnik Luke Bojovića)

Vladimir Popović zvani Vlada Pop (43) ubijen je u kafiću u Ulici Vojvode Šupljikca, kada su dvojica napadača ušla u lokal i otvorila vatru. U pucnjavi je ranjen mladić, gost kafića. Popović je bio blizak saradnik Luke Bojovića, Filipa Koraća kao i škaljarskog klana.

21.12.2018, Beč
UBIJEN Vladimir Roganović (kavački klan),
RANJEN Stefan Vilotijević

Vladimir Roganović (31) ubijen je u prestonici Austrije, u pucnjavi u kojoj je ranjen i njegov saradnik Stefan Vilotijević. Do pucnjave je došlo ispred restorana, u kome su prethodno Roganović i Vilotijević bili na ručku sa još jednim muškarcem.

5.1.2019, Beograd
UBIJEN Nebojša Marković (blizak škaljarskom klanu)

Nebojša Marković (37) ubijen je ispred svoje kuće na Banovom brdu dok je pored automobila rasklapao dečja kolica. Istragom je utvrđeno da je Marković bio blizak škaljarskom klanu, a za njegovo ubistvo osumnjičen je plaćeni ubica Čaba Der, koji je u martu 2019. uhapšen u Češkoj.

3.2.2019, Podgorica
UBIJEN Nikola Čupić (kavački klan)

Nikola Čupić (35) ubijen je kada je aktiviran eksploziv postavljen ispod njegove “tojote” u centru Podgorice. Čupić je bio blizak kavačkom klanu i ranije je više puta hapšen zbog pucnjave, bacanja bombe i nelegalnog posedovanja oružja.

18.4.2019, Malaga
UBIJEN Zijad Nurković (klan Alana Kožara)

Baranin Zijad Nurković (24) iz Rožaja, blizak klanu Alana Kožara sa kojim je bio u kumovskim odnosima, ubijen je u Španiji i to dok je bio u vozilu sa suprugom i ćerkom. Ubica je Zijadu pucao u glavu i on je posle pucnjave prebačen u bolnicu gde je narednog dana preminuo.

20.4.2019, Kotor
UBIJEN Veselin - Vesko Vukotić (škaljarski klan)

Veselin - Vesko Vukotić (69), otac vođa škaljarskog klana Jovana i Igora Vukotića, upucan je ispred svoje kuće u kotorskom naselju Dobrota. Nepoznati ubica u njega je ispalio nekoliko hitaca, nakon čega je Vukotić prebačen u kotorsku bolnicu, gde je preminuo.

29.4.2019, Podgorica
UBIJEN Milo Ilić (kavački klan)

Milo Ilić (28) ubijen je u blizini autobuske stanice u Podgorici kada je nepoznati napadač sa kačketom na glavi u njega ispalio nekoliko hitaca s leđa. Njegovo ubistvo rasvetljeno je krajem oktobra 2019. kada je crnogorski MUP saopštio da su za ovaj zločin osumnjičeni Marjan Vujačić i Rade Popović. Osumnjičeni Vujačić se kao plaćeni ubica sumnjiči i za likvidacije Veselina Kalezića, Jugoslava Cvetanovića u Srbiji i Gorana Tasića u Holandiji.

13.5. 2019, Berlin
UBIJENI: Darko Mijović i Nikola Jovanović (škaljarski klan),
RANJENI: Miloš Vesković i Miloš Pavićević (škaljarski klan)

Darko Mijović i Nikola Jovanović ubijeni su, a Miloš Vesković i Miloš Pavićević ranjeni su kada su nepoznati napadači upali u njihov štek stan u berlinskom naselju Forst i osuli paljbu. Sva četvorica označeni su kao osobe bliske škaljarskom klanu. Vodeću ulogu imao je Darko Mijović koji je bio osumnjičen za otmicu pa potom i ubistvo Nemanje Medina u Crnoj Gori. Dan nakon zločina, nemački mediji objavili su da tamošnja policija sumnja da je motiv obračuna bio osveta za ubistvo Blaža Đurovića, u čijoj likvidaciji je učestvovao Darko Vesković zvani Prika, brat ranjenog Miloša Veskovića.

6.6 2019, Herceg Novi
UBIJEN Stefan Šarović (kavački klan)

Stefan Šarović (31) ubijen je u naselju Đenovići u Herceg Novom. Nedelju dana kasnije u crnogorskoj policiji je rečeno da njegovo ubistvo nije povezano sa obračunom zaraćenih klanova već da je posledica ličnog sukoba. Ispostavilo se sukoba unutar kavačkog klana. Policija je saopštila i da su osumnjičeni Nikola Ivović i Dušan Šilj. Obojica su uhapšeni 2020. u BiH.

11.6.2109, Cetinje
UBIJEN Bogdan Milić (škaljarski klan)

Bogdan Milić (38) ubijen je u pucnjavi ispred kafića “Portun” na Cetinju. U pucnjavi su ranjeni i gosti lokala Dragan Vušurović, Goran Vušurović i Marko Vujačić. Za njegovu likvidaciju osumnjičeni su uhapšeni Lazar Nedović, Žarko Pejaković, Moša Paović i Danilo Vujović, a traga se za Mitrom Markovićem i Petrom Laličićem.

1.8.2019, Nikšić
UBIJEN Ranko Vuletić (blizak kavačkom klanu)

Ranko Vuletić (56) ubijen je u Nikšiću, a policija je istog dana uhapsila osumnjičenog za ubistvo - Vuka Lalatovića (20). Ubijeni Vuletić je ranije više puta bio osuđivan za različita krivična dela.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve