Hronika
14.09.2021. 16:08
Tanjug

Identiteti nisu poznati

Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice

hašim Tači
Izvor: ANP / JERRY LAMPEN

Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.

Predstavnica tužilaštva Kler Loson rekla je da će ovi svedoci moći da se pojave pred sudom i da su im obezbeđene mere zaštite, kao i da su njihovi identiteti već obelodanjeni odbrani.

Njihovi identiteti međutim nisu poznati javnosti.

Tužilaštvo ima rok da završi obelodanjavanje do 27. septembra, ali ono nije sigurno da li će do tog roka moći da obelodani izjave tri svedoka, kao i manje redigovane izjave šest svedoka, navela je Loson.

Na početku konferencije, koja se održava pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom, odbrana se požalila na obelodanjeni materijal koji joj je dostavilo tužilaštvo tvrdeći da mu fale podkategorizacije.

Naime, odbrana tvrdi da su materijali obimni, puni informacija koje ne mogu da se prate, što im jako otežava posao.

Što se tiče prevoda materijala, ona je navela da tužilaštvo teži da sve bude prevedeno do decembra, ali ne može sa sigurnošću da to tvrdi zbog njegove obimnosti.

Na današnjoj konferenciji bi trebalo da se razmatraju pitanja u vezi sa pritvorom, aktuelnim istragama tužilaštva i odbrane.

Tači, kao i Kadri Veselji, jakup Krasnići i Redžep Seljimi su uhapšeni 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivoru u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tači tražio da ga puste u Sloveniju u kućni pritvor
hašim Tači

Piše "Necenzurirano"

12.07.2021. 10:48

Tači tražio da ga puste u Sloveniju u kućni pritvor

Bivši predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je da mu se tokom suđenja u Specijalnom sudu u Hagu, gde se tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u ratu na Kosovu, omogući kućni pritvor u Sloveniji.
Close
Vremenska prognoza
mist
11°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve