Hronika
26.03.2022. 13:59
Beta

Izbegnite požare

Ne palite travu i ostalo - MUP kreće da proverava

Šumski požar
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) apelovalo je na građane da zbog učestalih požara na otvorenom, ne pale travu i nisko rastinje.

Iz tog resora su naveli da su od početka godine do 25. marta u Srbiji evidentirana 6.582 požara od kojih 3.551 na otvorenom prostoru. 

Načelnik odeljenja Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP Srbije Nedeljko Gagić podsetio je da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja i spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

"Požari na otvorenom se veoma brzo šire i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših gradjana, a često nanose velike materijalne štete. Uzrok svih ovih požara, u najvećem broju slučajeva, je ljudski faktor, odnosno neodgovorno ponašanje gradjana", upozorio je Gagić.

Podsetio je da su za nepoštovanje propisanih odredbi zakona zaprećene novčane kazne i najavio da će u narednom periodu Sektor za vanredne situacije, zajedno sa pripadnicima drugih linija rada MUP i nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, intenzivirati obilazak terena u cilju otkrivanja i procesuiranja odgovornih za izazivanje požara

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da zaštitite svoj dom od provalnika, požara..
kuća, dom, porodica, sigurnost

Saveti

15.01.2022. 17:05

Kako da zaštitite svoj dom od provalnika, požara..

Dom je mesto u kome se osećamo prijatno i sigurno, utočište gde uživamo sa bližnjima, odmaramo od napornog dana i svakodnevnog stresa.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve