Hronika
25.09.2019. 13:06
Tanjug

"NEKO IM JE POMOGAO DA UĐU": Na Horgošu migranti otkriveni u kavezima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš, zahvaljujući snimku sa mobilnog skenera, otkrili da se migranti nalaze u tovaru kamiona koji je prevozio sigurnosne kaveze, saopštila je danas Uprava carine.

Na snimku sa skenera, u kamionu koji je juče iz Severne Makedonije ka Belgiji transportovao metalne sigurnosne kaveze za radne mašine primećene su ljudske siluete, što je iznenadilo službenike.

Tovar je odmah otvoren i videlo se da su trojica migranata, dva Indijca i jedan Avganistanac, ušli u kaveze sa bočne strane prikolice.

''Ove kaveze koriste ljudi koji upravljaju radnim mašinama poput viljuškara, bagera, dizalica i sliočno. Imaju otvor sa strane kako bi radnik mogao da uđe, pa su migranti upravo to i iskoristili. Kavezi su imali zaštitni omotač i jasno je da im je neko pomogao da uđu u ovaj tovar, bilo da se radi o drugim migrantima ili krijumčarima ljudi'', rekao je carinik koji je na snimku skenera uočio migrante.

Povezane vesti - KAO U ZOO VRTU: Majk Pens obišao migrante u kavezima, žalili se da su gladni

To nije bio jedini slučaj otkrivanja migranata na prelazu Horgoš tokom jučerašnjeg dana, jer je u tovarima još dva kamiona otkriveno ukupno osam migranata iz Avganistana.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ nr

Petorica mladića su se sakrila u kamion koji je prevozio rolne lima iz Turske ka Češkoj, dok su se trojica našla u tovaru tepiha koji je iz Srbije upućen u Mađarsku.

Taj trend se nastavlja i danas, kada su u tovaru auto-navlaka koje su iz Makedonije upućene ka Slovačkoj otkrivena još trojica Avganistanaca.

Povezane vesti - "ZAMAGLITE MI LICE, UBIĆE ME": Migrant o maltretiranju u Hrvatskoj

Uprava carine podseća da se carinski službenici na najfrekventnijim prelazima ka EU svakodnevno suočavaju sa pokušajima ilegalnih migranata da neopaženo pređu granicu, te da su od početka 2019. godine u tovarima robe pronašli gotovo 1.000 ljudi.

Da su rezultati koje granične službe postižu u sprečavanju ilegalnih migracija prepoznati, svedoči i jučerašnja izjava šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija koji je istakao da je ostvaren napredak u borbi protiv tog fenomena i naglasio da su pripadnici granične policije i carinski službenici prošli kroz više obuka, što je ojačalo njihove kapacitete za hvatanje u koštac sa ilegalnim migracijama, navedeno je u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
7°C
08.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve