Hronika
17.01.2021. 16:11
Tamara Marković Subota

Nikola iz Banjaluke

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Stefan Stefanović (28), koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva navijača Vojvodine Milana Pribakovića u diskoteci „The End“ u Novom Sadu 2017, posle tri godine skrivanja uhapšen je u Banjaluci u akciji „Logan“, usmerenoj protiv narko-dilera.

Stefanović je uhapšen po poternici Interpola Beograd, a osim Stefanoviću, lisice na ruke stavljene su i Slobodanu Stankoviću, Milanu Gajiću, inače pripadniku Oružanih snaga BiH, i taksisti Bojanu Đuriću, saopštio je MUP Republike Srpske.

Akcija "Logan" prvenstveno je pokrenuta s ciljem borbe protiv nelegalne trgovine narkoticima i falsifikovanja dokumenata. Akcija je trajala oko tri meseca, a tokom tajnih aktivnosti policija je došla do informacija da je jedan od osumnjičenih upravo Stefanović, koji važi za veoma opasnog kriminalca, i koji je u Novom Sadu osuđen na 15 godina zatvora zbog teškog ubistva. Akcija hapšenja izvedena je u ponedeljak u Banjaluci.

-Četvorica osumnjičenih se terete da su počinili više krivičnih dela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, falsifikovanjem isprava, kao i druga krivična dela. Izvršenim proverama utvrđeno je da je za S. S. raspisana međunarodna Interpolova poternica zbog teškog ubistva. Policija je došla i do saznanja da je on koristio falsifikovanu ličnu kartu na ime Nikola Radišić i da se pod tim imenom krio u Banjaluci - izjavila je portparol PU Banjaluka Danijela Mučibabić. Ona je navela i da je policija operativnim radom došla do saznanja da navedena osoba koristi falsifikovanu ličnu kartu na ime Nikola Radišić i da se pod tim imenom kreće na području Banjaluke.

-Akcija "Logan" sprovedena je pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci i po nalogu banjalučkog Osnovnog suda. U toku je kriminalistička obrada nad osumnjičenima - rekla je Mučibabić navodeći da će po završetku tih aktivnosti osumnjičeni biti predat Sudu BiH radi daljeg postupka. Sud BiH doneće i odluku da li će Stefanovića izručiti Srbiji.

Povezane vesti - Srbi u svetu

Mučibabićeva je objasnila da je u okviru akcije obavljen pretres stana u Banjaluci u kome se Stefanović krio i da je u njemu pronađeno 30 grama kokaina i oko 60 grama marihuane.

-Pronađeni su i oduzeti veća količina novca, vaga za precizno merenje, mobilni telefoni, falsifikovana lična karta Republike Srbije na ime Nikola Radišić, falsifikovana lična karta i vozačka dozvola Švajcarske na isto ime, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih dela - rekla je Mučibabićeva.

Prema pisanju bosanskih medija, osumnjičeni je na saslušanju priznao kako se zove, a inspektorima je izjavio da se tri godine krio na području Banjaluke.

-Policija sumnja da su Stefanović i njegovi prijatelji mesecima prodavali drogu na području Banjaluke. Stefanović se krio u iznajmljenom stanu i tu se često okupljali i ostali uhapšeni. Do sada su prikupljene informacije da su oni prodavali drogu, ali i da su je i sami koristili. Kod Stefanovića u stanu je nađeno 10.000 maraka, objavili su bosanski mediji.

Inače, pre dva meseca Apelacioni sud je potvrdio presudu Višeg suda iz Novog Sada kojom je Stefanović osuđen na ukupno 15 godina zatvora zbog ubistva Pribakovića. Osuđen je u odsustvu jer se od tog dana nalazio u bekstvu.

Stefanović je kobnog dana taksijem došao do diskoteke, ušao unutra i ispalio celi šaržer pištolja u pravcu Pribakovića, koji je sedeo sam. Pogodio ga je sa više hitaca i on je ubrzo preminuo, a ubistvo su snimile bezbednosne kamere u lokalu. Motiv ubistva zvanično nikad nije saopšten, ali se pretpostavljalo da bi razlog sukoba mogla biti Pribakovićeva pripadnost navijačkoj grupi. Ubijeni Pribaković je odranije bio deo grupe navijača "Firma", koja navija za FK Vojvodinu, ali je prethodno bio navijač Crvene zvezde.

Za Stefanovićem je u momentu ubistva Pribakovića bila raspisana potraga jer se nije odazivao na izdržavanje jednoipogodišnje kazne zbog prethodne presude u vezi sa nedozvoljenim posedovanja oružja. On se, takođe ranije dovodio i u vezu s iznudama, narkoticima i drugim delima. I ubijeni Pribaković je odranije bio poznat policiji, koja je protiv njega podnosila krivične prijave za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti i nanošenje teških telesnih povreda.

Pravosnažna presuda

Optužnicom novosadskog tužilaštva Stefanović se najpre teretio za ubistvo, ali je kasnije delo prekvalifikovano na nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom, izazivanje opšte opasnosti i nelegalno nošenje oružja. Presuda je postala pravosnažna u septembru 2020. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve