Hronika
06.06.2021. 13:43
Tamara Marković Subota

Slovenački kavači

Od Kotora do Triglava

Hapšenje
Izvor: Shutterstock

U Sloveniji je privedeno šezdeset osoba zbog sumnje da su pripadnici ćelije kavačkog klana i da su za poslednje tri godine prošvercovali najmanje 790 kilograma kokaina, tonu marihuane, oružje, ali i nelegalno iz Španije u Beograd prebacili 5,6 miliona evra u kešu

Slovenačka policija razbila je ćeliju kavačkog klana koja je delovala u toj državi i uhapsila 60 osoba osumnjičenih da su po nalogu šefova te organizovane kriminalne grupe prošvercovali najmanje 790 kilograma kokaina, tonu marihuane, oružje, ali i nelegalno iz Španije u Beograd prebacili 5,6 miliona evra u kešu.

Tamošnja policija u akciji razotkrivanja ćelije kavačkog klana imala je ubačene prikrivene islednike, a do dokaza je došla i razbijanjem kriptovane komunikacije između više osumnjičenih koja pokazuje ko je kakvu ulogu imao u transportu droge do Španije, odakle su je dalje švercovali u države Evropske unije.

Prema dokumentacije iz istrage, Podgoričanin Milan Vujotić, inače istaknuti pripadnik kavačkog klana, sumnjiči se da je neutvrđenog dana 2018. godine „dopustio“ Filipu Vrziću da u Sloveniji osnuje ćeliju ove kriminalne organizacije sa bazom u Kotoru.

Vujotić, koji je, kako je utvrđeno, na mobilnoj aplikaciji Sky imao nadimak „Lavitese“ i navodni kavčanin Igor Božović svojevremeno su se krili u Sloveniji, u okolini Dunaja, i odatle je i započeta akcija formiranja kavačke ćelije. Vujotić je u decembru 2018. godine prvi put slovenačku ćeliju snabdeo kokainom, a tu isporuku koja je iz španskog letovališta Ljoret de Mar stigla u Sloveniju nadgledao je šef grupe Vrzić. Nakon toga naloge za dalji transport davao je Klemen Kadivec čije je tajno ime bilo Tom Ford.

Akciju na razotkrivanju ove ćelije vodi slovenačko Specijalno tužilaštvo, na čijem spisku u ovom slučaju je oko 60 osumnjičenih. Svi su, kako je navedeno u spisima tužilaštva, pripadnici „vrlo dobro organizovane međunarodne kriminalne grupe ʼkavački klan’, koja potiče iz Crne Gore, a deluje i u Srbiji i Evropi“.

Pretres na 23 lokacije

Prema podacima slovenačkog tužilaštva, ova ćelija kavačkog klana deluje od 2018. godine, a sumnjiči se za šverc najmanje 790 kilograma kokaina, 2.249 kilograma konoplje, 96 kilograma hašiša, 10 kilograma heroina, 30 litara amfetamin baze. Na teret im stavlja i da su više puta transportovali i prodali vatreno oružje, kao i da su za račun kavačkog klana iz Španije u Beograd prebacili 5,6 miliona evra u gotovini.

U akciji koju je tamošnja policija sprovela u saradnji sa više partnerskih službi, kako se ocenjuje, presečeni su pipci kavačkog klana, a inspektori su gotovo istovremeno pretresli 23 lokacije na području Ljubljane, Kranja, Maribora i Kopra, gde su i uhapšeni osumnjičeni.

Slovenački list „Večer“ objavio je da će većini uhapšenih biti omogućeno da se brane sa slobode, ali ne i šestorici koji se sumnjiče da su bliski sa vođama tog klana, i kojima je posle saslušanja određen pritvor.

Zaplena droge
Izvor: Shutterstock

Prema krivičnoj prijavi koju je 14. maja podnela slovenačka policija, na spisku osumnjičenih je više desetina osoba, među kojima dominiraju državljani Slovenije, a prijavom su obuhvaćeni i državljani Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Specijalno tužilaštvo Slovenije prijavom sumnjiči Klemena Kadiveca, Luku Arapovića, Drejca Kovača, Blaža Kadiveca, Danijela Mišljenovića, Uroša Inglića, Igora Popovića, Stojana Babića, Srđana Petrovića, Elvisa Kolenovića, Nenada Tabakovića, Dalibora Kožala, Danka Vukojevića, Željka Hrkalovića, Alena Bajca i Miloša Joksimovića da su sa Filipom Vrzićem, Darkom Nevzatovićem, Markom Škrebecom, Milanom Vujotićem, Slađanom Petrovićem, Milošem Miljkovićem, Mariom Budimirom, Slavkom Tešićem, Radenkom Vučenovićem, Markom Plavšićem, Radoslavom Tepavcem, Markom Stefanovićem, Stefanom Stojanovićem, Vasilijem Aleksićem, Kostom Tabakovićem, Josipom Skokom, Nikom Škrebecom, Hrvojem Krstanovićem, Davidom Filipom Brzovićem i nepoznatim osobama čiji su nadimci na aplikaciji „Sky“ – Notorius Big, Majstor, Home ili Lusy, Jorgić, Triple XXX, Wolfi, Matan, Mr. Nice, Rocky new Tesla, Bale new, Lucbek, Bari, Lion new, Zio II, Corsco, Jare, Gonzales, Bolt, Centurion... švercovali drogu, oružje i prenosili prljav novac iz Španije u Srbiju.

Svi osumnjičeni imali su precizno definisane uloge, odnosno bili su podeljeni na organizatore, koordinatore nabavke i prodaje droge i oružja, na one koji su obezbeđivali transport droge, oružja i novca, uključivali nove članove u klan, ali i „računovođe“ koji su delili novac zarađen švercom.
Osim Vrzića, označenog kao jednog od vođa slovenačke ćelije kavačkog klana, tamošnja policija i tužilaštvo organizatorom smatraju i Klemena Kadiveca, a precizno su utvrdili da su važnu ulogu u klanu, osim njih i Milana Vujotića, imali i Marko Škrabec, Darko Nevzatović i Slađan Petrović.

Organizatori, koordinatori, obezbeđenje

Oni su, kako se navodi u rešenju o istrazi, komunicirali kriptovanim telefonima, tačnije posredstvom aplikacije „Sky“ gde su svi imali nadimke.

Milan Vujotić, član matičnog kavačkog klana, prema navodima iz istrage, osim što je dozvolio Vrziću da formira deo klana u Sloveniji, ovu grupu snabdevao je kokainom iz Španije i brinuo o transportu novca zarađenog švercom droge iz Španije u Srbiju. Osumnjičeni Vrzić imao je čak tri nadimka – Roni, Drug i No10, a njegova uloga bila je vrlo važna. On je navodno sa Klemenom Kadivecom osnivao kompanije koje bile pokriće za kriminalne aktivnosti. Utvrđeno je da su oni u Kopru registrovali i preduzeća za transport, a Vrzić je učestvovao i u pravljenju specijalnih bunkera na vozilima koja su koristili za šverc droge, oružja i novca, koji su koordinirali preko kriptovane komunikacije. Na isti način su i regrutovali nove članove i odlučivali ko će i koliko zaraditi od tog posla.

Klemena Kadiveca u klanu su oslovljavali sa tri nadimka – Sandmen, Tom Ford i Mr. Fantastic, a Nezvatovića sa dva – Ghost i Casper.

Navodno, njegova uloga bila je da prepravlja automobile kojima je transportovana droga, ali i da prevozi drogu i novac.

Interesantno je da je Kadivec krajem leta 2019. godine uhapšen zbog sumnje da je sa Bojanom Stanojevićem i Draganom Čikojevićem planirao i organizovao otmicu Žarka Tešanovića i ubistvo Danijela Božića. On se od tada nalazi u pritvoru u Kopru, a ovaj sukob navodno je bio povezan sa borbom za prevlast u poslovima šverca droge.

Policija Slovenija
Izvor: Shutterstock

Posle hapšenja Kadiveca, ulogu vođe slovenačkih kavčana preuzeo je osumnjičeni Škrebec, čiji su nadimci u klanu bili Coco, Coco Chanel new i CC, ali je Kadivec, i dalje, doduše posredno učestvovao u delovanju klana i to preko svoje nevenčane supruge Ane Marije Mandić, čiji je nadimak u klanu bio Ceca.

„U vreme kada je Kadivec bio u pritvoru, grupa je delovala bez njegovog aktivnog učešća. U aktivnosti je bio uključen preko svoje nevenčane supruge Ane Marije Mandić – Cece, koja je prenosila poruke od njega do članova klana“, piše u spisima slovenačkog tužilaštva.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju Ekspresa koji je od 4.6.2021. na svim kioscima...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Krivulja mafijaških ubistava
Zločin, uviđaj

Namerno izabrani amateri?

30.05.2021. 14:15

Krivulja mafijaških ubistava

Da li su za ubistva Aleksandra Šarca i Bojana Mirkovića, visokopozicioniranih saradnika škaljarskog klana, namerno izabrani amateri Lazar Ilić (23) i Lazar Tejić (22), kako bi se sa tragova zločina zaštitio Veljko Belivuk, ali i njegovi zaštitnici u MUP-u Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
13.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve