Hronika
12.09.2019. 16:50
Tanjug

ODLOŽENE ZAVRŠNE REČI: Šarić opet otkazao punomoćja svojim advokatima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Uoči završnice suđenja za pranje para, optuženi Darko Šarić otkazao je punomoćje svim svojim advokatima, zbog čega će završne reči planirane da počnu danas pred Specijalnim sudom, biti odložene do daljeg, a samim tim i donošenje presude.

Takođe, Šarić je danas podneo predsedniku suda zahtev za izuzeće predsednika sudskog veća Siniše Petrovića, rekla je za Tanjug portparol Višeg suda u Beogradu Tatjana Tešić.

Ona je dodala da je zahtev za izuzeće dostavljen sudiji Petroviću na izjašnjenje povodom Šarićevih navoda, nakon čega će biti doneta odluka.

Povodom otkazivanja punomoćja, sud Šariću treba da postavi branioca po službenoj dužnosti, ali iz prakse je poznato da advokat koji se naknadno uključuje u predmet, mora da se sa slučajem detaljno upozna, a ovaj postupak traje skoro devet godina.

Šarić je naime, juče povukao punomoćje nekolicini svojih branilaca, bez čijeg prisustva suđenja ne mogu da se održavaju jer je po zakonu njihovo prisustvo branioca obavezno.

Šariću nije prvi put da otkazuje punomoćje advokatima.

On je i prošle godine otkazivao, pa vraćao punomoćja svojim advokatima kada je, kako je tada rekao, takođe bio revoltiran radom sudskog veća u postupku za šverc kokaina, a isto veće mu sudi i u ovom postupku za pranje para.

Zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina Šarić je u decembru 2018. osuđen na 15 godina zatvora, a sada je u toku drugostepeni postupak po žalbama tužilaštva i odbrane

Pored Šarića, za pranje para u Srbiji ubacivanjem "prljavog novca" u legalne tokove optuženo je još 16 osoba.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih prodajom kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je između ostalog ulagan i u novosadski "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi se međutim brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Pored Šarića u ovom slučaju optužrni su Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Šarić se nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
-1°C
26.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve