Hronika
14.04.2019. 14:08
R. E.

OTKRIVAMO: KAKO JE PAO KLAN AMERIKA U BEOGRADU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Beogradska policija i službenici BIA uhapsili su petoricu muškaraca, pripadnike klana Amerika, prilikom primopredaje narkotika i zaplenili dva kilograma heroina. Uhapšeni su Asim Jusufi, Imrli Alili, Veselin Raičević, Aleksandar Stević i još jedna osoba, ekskluzivno saznaje Ekspres iz izvora u vrhu MUP-a.

Asim Jusufi je, kako saznajemo, stigao autobusom iz Skoplja u Niš, a potom je taksijem nastavio dalje u pravcu Dimitrovgrada, gde se u ugostiteljskom objektu, u neposrednoj blizini „GP Gradina“, sastao sa za sada nepoznatom osobom. Upravo ta osoba mu je predala heroin, sa kojim je potom Jusufi krenuo ka Beogradu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Bojan Petrović, Milan Roganović Rogo i Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac

Istovremeno, policija je registrovala da je u istom trenutku Aleksandar Stević krenuo iz Smedereva za Beograd.

Jusufi sa glavne autobuske stanice u Beogradu taksijem odlazi do ugostiteljskog objekta „Zavičaj“, gde se nalazi sa Imrli Alilijem i nakon kratkog zadržavanja u objektu izlazi sa heroinom i ponovo ulazi u taksi. U tom trenutku policija ga hapsi, a odmah su izvršeni pretresi stanova svih drugih osumnjičenih.

Hapšenje je, prema našim saznanjima, izvedeno prilikom primopredaje narkotika u Beogradu kako bi krivičnom prijavom bili obuhvaćeni i organizatori - Veselin Raičević i Jusuf Alili. Upravo je Veselin Raičević, zvani Meda, organizovao kanal i kontrolisao prebacivanje narkotika prvo ka Austriji, a potom i drugim kanalima.

Raičević je, inače, rođni brat pokojnog Vojislava Raičevića zvanog Voja Amerikanac.

 

KO JE BIO VOJA AMERIKANAC I ZA KOGA JE RADIO

Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac (sedi na slici) bio je glavni egzekutor klana "Amerika" čiji su članovi uglavnom bili Crnogorci obučavani u Americi. Za “Amerikance” se priča da su predstavljali Miloševićev eskadron smrti i da su imali spisak po kome su ubijali za službu. Može se reći da su oni bili "Zemunci pre Zemunaca", da su obavljali prljave poslove za državu. Priča se da su počistili gotovo ceo Voždovački klan, kao i druge nepodobne žestoke momke, ali i novinare i političare. Navodno su "Amerikanci" sve vreme sarađivali sa srpskom i crnogorskom službom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac (desno) - slika iz 90-tih

MUP je o ovom klanu govorio kao o grupi koju čine braća Raičević, braća Roganović i drugi, a doušnik pod imenom "Srećko" otkriva detalje: Da je klan činilo jezgro od 15 profesionalnih ubica koji zajedno sa još širim krugom pomagača od 30 ljudi, čini eskadron smrti koji izvršavaju naručena ubistva. Naveo je kao saradnike klana dva visoko pozicionirana policajca, jednog iz Srbije i drugog iz Crne Gore. Srećko je tražio da se nagodi, da mu policija garantuje sigurnost i da će sve ispričati, ali pošto nije dobio garancije, nestao je. O "Amerikancima" je prvi progovorio javno Šešelj kada je optužio šefa DB-a Jovicu Stanišića da njegovi eksadroni smrti ubijaju po Srbiji. Navodno je veza između Crnogoraca iz Amerike i srpskog DB-a bio Boško Radonjić, šef irske mafije u Njujorku i dobar prijatelj poslednjeg velikog italijanskog kuma Džona Gotija. Priča se da kada je početkom devedesetih Radonjić došao u Srbiju jer mu se sudilo u Americi zbog uticaja na porotu koja je sudila Gotiju, obezbeđenje mu je odredio lično Stanišić. Kada je klan nastao, navodno je na njegovom čelu bio Joca Amsterdam, koji odlazi iz Srbije zbog optužbe da je naručio ubistvo Gorana Marjanovića Bombaša. Tada na čelo klana dolazi Voja koji je u Americi radio za italijansku mafiju dok se nije zakačio sa nekima i morao ovde doći. Sredinom devedesetih Voja organizuje, ali i sam obavlja mnoge likvidacije. Kažu da je bio izuzetno spretan, nije se libio da se maskira u prosjaka ili ženu da bi se primakao žrtvi. Priča se da kada je Ćenta ucenio glavu jednog čoveka na 80 000 maraka, Voja to odrađuje i odlazi kod Ćaldovića, ali ga ovaj tera rečima: "Ti nekog ubio? Ne zasmejavaj me, pogledaj se!" To će ga koštati glave. Sledeći put su se sreli ali kroz nišan. Voja je navodno ubio Ćentu u centru Beograda zajedno sa novinarkom Majom Pavić, Cecinom kumom. Iako je Voja bio blizak sa Arkanovim kumom Milanom Đorđevićem Bombonom i mada Arkan nije voleo Ćentu, zbog toga što je mu je Voja ubio kumu i pukovnika Garde, Šucu (prvog muža Legijine druge žene), Arkan je bio mnogo ljut.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Merima Njegomir, Mirko Kodić, Velizar Vele Đurović i Vojislav Raičević zvani Voja Amerikanac (vođa klana "Amerika") na svadbi Gorana Vukovića, vođe Voždovačkog klana

Ćenta i Jusa nisu voleli Arkana ali je između njih postojalo poštovanje jer su zajedno sa Ašaninom i pokojnim Ljubom i Giškom činili staru gardu žestokih momaka i nekada su svi zajedno radili u inostranstvu. Ubistvom Ćente i Maje, Voja je stekao moćne neprijatelje, Jusu i Arkana. Pored njih, Amerikanci su već bili u ratu sa Surčincima. Navodno je pao dogovor beogradskih bosova i vrha policije da Voja mora da ode. Njegovi dojučerašnji prijatelji Rogo i Bojan Petrović sa kojima je držao “Stupicu” zajedno sa Ćentinim zetom Mišom Cvijetinovićem otimaju Voju, snimaju ga i muče kako bi priznao da je ubio Ćentu. Mišin motiv je bila osveta, dok su druga dvojica htela da preuzmu Vojine poslove. Navodno ga je Bojan držao, Rogo pucao 4 puta u rame dok nije priznao, a onda ga Miša Tajger overio metkom u glavu. Bojan je navodno i pre sarađivao sa Amerikancima koji su odradili Gorana Vukovića kako bi Petrović preuzeo poslove svog nekadašnjeg druga. Vojino telo nije nađeno, ali se priča da je iskasapljen, a delovi tela su bačeni u Dunav ili negde zakopani. Nakon toga je ubijen Vojin zaštitnik Bombona i Luka Pejović (član klana "Amerika" i po rečima nekadašnjeg šefa DB-a Gorana Petrovića, Ćuruvijin ubica). Nakon Vojinog ubistva, na ulicama Beograda počinje rat! Vojini prijatelji kreću u opštu osvetu i eliminišu sve za koje su sumnjali da su umešani. Na navodnom spisku je bilo dvadesetak imena, od kojih su najzvučnija: Rogo, Petrović, Miša, Jusa, Badža, Šijan, Ašanin, Kundak, dva policijska pukovnika i mnogi drugi... Kako kaže doušnik Srećko, Mileta Miljanić Majk je stao na čelo klana, a neposredni izvršioci ubistava koja su usledila kao osveta za Voju, bili su: Veselin Raičević Medo, Željko Maksimović Maka, Ivan Delić Ico i Nikola Maljković Maljavi. Majk je osuđen u Grčkoj na 40 godina zbog šverca 114 kilograma kokaina. Ico je navodno ubio ministra odbrane Pavla Bulatovića. Maka je '95 ubio policajca koji je pokušao da ga legitimiše, a 2002. optužen da je njegova grupa koja je preuzela klan Amerikanaca, poznata pod nazivom "Makina grupa" organizovala ubistvo generala Boška Buhe, mada postoje indicije da su im to smestili Zemunci kako bi ih oterali iz Beograda. Nakon rata u podzemlju krajem devedesetih, videlo se da je Stanišić ispustio uzde i da DB više ne kontroliše mafiju. Nakon priča da on i Arkan nameravaju da izdaju Miloševića, biće smenjen, a stara mafija izgubiti zaštitu države. Na njegovo mesto će doći Radomir Marković, prvi čovek do njega biće komandant najjače jedinice, Legija, a novi klan zadužen za prljave poslove: Zemunski. Tako je rođen novi eskadron smrti.  

 

Pročitajte još:

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve