Hronika
30.08.2020. 16:04
Tamara Marković Subota

"Panteri", "Anđeli" i dijamanti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Spona pljačkaške bande „Pink Panter“ i ozloglašene bajkerske grupe „Hells Angels”, odnosno „Anđeli pakla“ u Srbiji još pre 16 godina bio je Luka Bojović, koji je u to vreme na jednom frontu krenuo u osvetu ubistva „vojnog“ komandanta Željka Ražnatovića Arkana, a na drugom u okupljanje odbeglih pripadnika zemunskog klana sa kojima je ubistvima i trgovinom drogom započeo preuzimanje balkanskog podzemlja. „Pink Panteri“ i „Anđeli pakla” bili su mu na tom putu prirodni saradnici, a ta veza se sudeći po poslednjoj akciji španske policije na Tenerifama protegla i van Srbije. Naravno, ponovo u nezaobilaznom narko-biznisu.

U ponedeljak, 24. avgusta, državljanin Srbije, koji je označen kao pripadnik „Pantera” i za kojim je raspisana poternica Interpola, uhapšen je na Tenerifama sa petoricom članova bajkerske bande „Anđeli pakla“.

Identitet uhapšenog Srbina zvanično još nije saopšten, ali je za sada poznato da on važi za jednog od vođa „Pantera”, i to na međunarodnom nivou. Osumnjičeni Srbin uhapšen je u momentu dok se vraćao sa obilaska plantaže marihuane u gradu Guargačo, a koja je funkcionisala pod nadzorom osumnjičenih pripadnika lokalnog ogranka „Anđela pakla”.

Povezane vesti - KOKAIN ZA VOĐU PINK PANTERA: Luka Bojović naredio oslobađanje Adrovca

„Uhapšena su šestorica pripadnika ove kriminalne organizacije, kojima se na teret stavlja nekoliko krivičnih dela. Osumnjičeni su za trgovinu drogom, pranje novca, iznudu i različite vrste prisile“, objavili su španski mediji.

Osim državljanina Srbije, u akciji su uhapšeni i dvojica Nemaca, Poljak, Francuz i Španac. Svi uhapšeni imaju bogate policijske dosijee, uglavnom zbog narko-biznisa, ali je posebnu pažnju tamošnjih medija privukao upravo uhapšeni Srbin, za kojim je poternicu Interpola raspisalo srpsko pravosuđe.

Istraga protiv ove grupe, kako navode španski mediji, započeta je u septembru prošle godine, a šestorica osumnjičenih uhapšeni su u akciji koja je vođena pod specifičnim kodnim nazivom „Vepar-Vulkan“. Tamošnja policija je u akciji imala podršku kolega iz Danske, Francuske i Norveške, a prilikom hapšenja zaplenjena je veliku količina droge i oružja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

„Prikupljeni su podaci koji osumnjičene dovede i u vezu sa reketiranjem više osoba, uglavnom vlasnika bordela i tatu studija“, navode španski mediji. Prema njihovim informacijama, vlasnici salona za tetovažu bili su prisiljeni da zapošljavaju osoblje i uzimaju dobavljače po nalogu pripadnika „Anđela pakla”, dok su od vlasnika bordela uzimali novac u zamenu za „obezbeđivanje“ sigurnosti objekta.

Dijamanti u poštanskom sandučetu

I beogradski čepter „Anđela pakla” je pod posebnom policijskom obradom upravo zbog veza sa “Pink Panterima”.

Prva informacija policije koja je dovela u vezu “Pantere” i “Anđele pakla” bila je da zajedno učestvuju u preprodaji vrednog nakita ukradenog u juvelirnicama, koje su se i prve našle na meti pljačkaške bande. “Anđeli pakla” su naravno imali sjajne međunarodne veze, sa svim ostalim bajkerskim čepterima i zato su bili odlična spona za preprodaju ukradenog nakita, posebno dijamanata. Prvi koji se tada našao na meti tajne prismotre policije bio je Miljan Vuković, vođa srpskih “Anđela”. I tada je postojala sumnja da “Panteri” ukradene dijamante stavljaju upravo u njegovo poštansko sanduče. Tu informaciju imala je i centrala Interpola, koja godinama ima posebno odeljenje koje se isključivo bavi istragom nad “Pink Panterima”.

Povezane vesti - Ko je bosu okrenuo leđa

Miljan Vuković sin je pokojnog Vuka Vukovića, nekadašnjeg vlasnika kazina „London” i kuma Željka Ražnatovića Arkana. Iz kumovske veze sa Arkanom potiče i bliskost sa Lukom Bojovićem, koji je istovremeno u pljačkaškim pohodima “Pantera” video još jednu šansu za novi vid kriminalnog delovanja.

Sa jedne strane u “Anđelima pakla” imao je Vukovića, a sa druge u “Panterima” najpre Ivana Adrovca, a zatim redom i ostale vođe - Užičanina Damira Hadžića, koji je nedavno ubijen na Krfu sa Bojovićevim saradnikom Alanom Kožarom, i Beograđane Dragana Mikića i Bobana - Žuću Stojkovića.

I jedna i druga grupacija u međuvremenu je ušla u poslove sa drogom i to opet na strani Bojovića i njegovih saradnika iz škaljarske ekipe.

Za običnog građanina koji čita ove redove previše kriminalnih grupacija, previše vođa, previše imena da se pohvata ko je sa kim, na čijoj strani i u kom poslu.

Za podzemlje, policiju i novinare koji se bave ovim temama svako ime ima tačnu poziciju. Od vrha, na kome se nalazi Bojović koji se od 2012. godine nalazi u španskom zatvoru u kome služi kaznu od 18 godina, ali koji zahvaljujući mreži saradnika i dalje drži konce poslova i zločina u svojim rukama. Zahvaljujući takvoj mreži saradnika, Bojovićev klan je svih ovih godina, nakon prvog rata vođenog u ime osvete za Arkanovo ubistvo, nastavio ratove za prevlast u podzemlju: jedan sa moćnom crnogorskom porodicom Šaranović, drugi u saradnji sa škaljarskom i barskom ekipom protiv kavačkog klana.

Povezane vesti - Kriminalci sa devet života

U tom ratu Bojovićev klan izgubio je nekoliko svojih ljudi. Ubijen je Lukin rođeni brat Nikola, kum Dragoslav Miloradović, advokat Dragoslav - Miša Ognjanović, brojni saradnici od čijih imena je podrhtavalo beogradsko podzemlje… Ali rat je doveo i do cepanja među manjim saradničkim grupama u podzemlju, koje su poslednjih godinu dana naprasno počele da mu okreću leđa.

“Anđeli pakla” i “Pink Panteri” za sve to vreme ostali su verni Bojoviću.

Dosijei kao uslov

Miljan Vuković „Anđelima pakla“ u Srbiji rukovodi operativno, dok je zvanično na čelu ovog ogranka Dragoljub Lapadatović, srpski lekar koji živi u Švedskoj.

U dosijeu bezbednosnih službi o „Anđelima pakla“ navodi se da je ova organizacija hijerarhijski ustrojena i vrlo zatvorena prema novim članovima, kao i da je uslov za ulazak u grupu obavezan kriminalni dosije. Vuković je svoj dosije najpre punio krivičnim delima koja se vezuju za nasilničko ponašanje, zatim ga je proširio tajnim istragama koje ga povezuju sa Bojovićem i “Pink Panterima”.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Na međunarodnom nivou ova grupacija u stalnom je ratu sa suparničkom bajkerskom ekipom “Banditosi” (MC Bandidos). Upravo je Beograd u avgustu 2016. trebalo da bude poprište sukoba ove dve grupacije, ali je srpska policija tada sprečila 35 pripadnika “Anđela pakla” da uđu u Srbiju. Na motorima sa oznakama “MC Hells Angels” u Srbiju je tada pokušalo da uđe 13 državljana Rumunije, sedmorica Nemaca, četvorica Grka, dvojica Turčina i dvojica Ukrajinaca, jedan Englez, Švajcarac, Belgijanac, Francuz, Islanđanin i jedan državljanin Andore. Navodno je trebalo da održe sastanak u jednom kafiću u Beogradu, a sastanak je dogovoren nekoliko dana nakon što je u Kragujevcu pretučen Milan - Mili Sjekloća, jedan od najuticajnijih pripadnika srpskih “Banditosa”. Sjekloća je došao u sukob sa dvojicom pripadnika “Anđela”, koji su ga na ulici napali nožem i bejzbol palicom, i pokušali da mu otmu motocikl vredan nekoliko desetina hiljada evra i prsluk, koji se smatra najvažnijim delom njihove moto-opreme. Sjekloća, koji je rodom iz Crne Gore, uzvratio je nožem i ranio jednog napadača. Ranjeni mladić star 29 godina je posle napada prebačen u bolnicu, dok je Sjekloća pokušao da pobegne iz Srbije i tako izbegne hapšenje. On se najpre motociklom odvezao do Kraljeva, gde je od jednog poznanika uzeo “audi”, kojim je krenuo put Crne Gore, ali je na putu uhapšen. U decembru te iste godine Vuković je bio hapšen zbog pokušaja ubistva Velimira Jovovića, jednog od vlasnika Fudbalskog kluba Sinđelić. Sa Vukovićem su uhapšene još tri osobe, i svi su bili osumnjičeni da su učestvovali u napadu ispred kafića „Orlovi“ u Ulici Vojislava Ilića na Vračaru, kada su Jovovića izboli nožem. Navodno, Vuković se kobne noći sa svojom ekipom pojavio ispred „Orlova“, zahtevajući da uđe na privatnu proslavu koju je Jovović organizovao. Nakon kratkog koškanja, neko iz grupe izvukao je nož i izbo vlasnika „Sinđelića“.

Vukovića je policija pokušala da uhapsi i u velikoj akciji u januaru 2019. u kojoj je privedeno oko stotinu pripadnika beogradskog podzemlja. Vuković je tada uspeo da izbegne hapšenje, ali su lisice na ruke stavljene njegovom saradniku iz grupe Hadži Zoranu Jovanoviću (58), zvanom Tebra, koji je kao narko-diler godinama dobro poznat i srpskoj, ali i evropskim policijama. Jovanović je 2008. u Belgiji bio osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja krijumčarenja 203 kilograma kokaina preko luke u Antverpenu. Jovanović je tada sa saradnicima uhapšen na delu kada su sa broda „Anjelo“ preuzeli tovar i deset rančeva sa kokainom u vrednosti od više od 10 miliona evra. U momentu kada je uhapšen u Srbiji, sudilo mu se zbog organizovanja međunarodne kriminalne grupe, koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u zapadnu Evropu, odnosno Holandiju, Belgiju, Nemačku i Španiju.

Povezane vesti - Sigurna luka za biznis i beg

Naime, Jovanović je posle izlaska iz belgijskog zatvora nastavio isti posao, zbog čega se ponovo našao na meti policije. U maju  2013. on je ponovo uhapšen u međunarodnoj akciji „Arka“, kojom je koordinirao Europol, a u kojoj su on i članovi njegove grupe uhapšeni u sinhronizovanim akcijama u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Holandiji. Istragu o ovoj grupi inicirala je holandska policija nakon što je prilikom preprodaje 15 kilograma kokaina u jesen 2012. u Roterdamu uhapsila dve osobe. Jovanović je tada optužen da je organizovao nabavku kokaina, njegovo skladištenje, a potom dalju distribuciju i preprodaju ka kuririma i krajnjim kupcima, kao i transport i preuzimanje novca od prodatog kokaina u Srbiji. U Beogradu je sa njim tada uhapšena i njegova devojka Aleksandra Desnica, koja je optužena da je za potrebe pripadnika grupe između njih i kupaca prenosila poruke i instrukcije u vezi sa primopredajom kokaina u Holandiji. Istovremeno je u BiH uhapšen i Jovanovićev brat - Goran Jovanović, koji je u tom momentu odslužio kaznu od šest godina zatvora. U okviru akcije „Arka“ u Belgiji su takođe otkrivene četiri plantaže marihuane sa 1.500 stabljika, veća količina kokaina, kao i više od milion evra.

I Jovanović i Desnica su u bezbednosnim službama označeni kao saradnici škaljarskog klana.

Veza sa „Panterima“ preko rođaka

Luka Bojović je sa druge strane vezu sa “Pink Panterima” ostvario preko svog rođaka, koji  godinama trguje zlatom, i koga su radi preprodaje na međunarodnom nivou posle prvih pljački prvi i kontaktirali pripadnici ove bande.

Budući da se radilo o nakitu koji je na crnom tržištu vredeo i po nekoliko miliona dolara, Bojović je posao sa “Panterima” video kao nov izvor zarade, pogotovo što je već godinama imao dobro veze sa visoko kotiranim kriminalcima u inostranstvu, pogotovo u Holandiji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Najbolju saradnju ostvario je sa Ivanom Adrovcem, koji je godinama važio za vođu beogradskih “Pantera”. Tu saradnju posle Bojovićevog hapšenja nastavio je Bojovićev prvi operativac na terenu – Filip Korać, i ona je trajala sve do marta 2016. godine kada je uhapšen u Švajcarskoj. Godinu dana ranije, Adrovac je pobegao iz Srbije, i to noć pre nego što je njegova supruga Maja Adrovac uhapšena zbog sumnje da je učestvovala u atentatu na Milana Beka. Maja Adrovac je u sudskom postupku oslobođena za ovo delo, a njen suprug Ivan je u međuvremenu u Švajcarskoj osuđen na 14 godina zatvora.

Povezane vesti - POKAJANJE POKAJNIKA: Kokainski rat, krvna i narko osveta

Filip Korać u ime klana nastavio je saradnju sa pripadnicima “Pantera”, koji su posle Adrovčevog hapšenja u Beogradu preuzeli rukovodeću ulogu nad bandom - Draganom Mikićem i Bobanom - Žućom Stojkovićem. I jednom i drugom su uporišta na Karaburmi, koja važi i za Koraćevu bazu. Obojica su poznati po spektakularnim pljačkama u Francuskoj, u kojima su zaradili ogroman novac, a koji su, kako policija pretpostavlja, u saradnji sa Bojovićevim klanom, uložili u trgovinu kokainom. Od svih “Pantera”, najvažniju ulogu u narko-biznisu ostvario je Damir Hadžić, koji je preko kontakata sa Bojovićevim klanom došao na vezu sa škaljarskom ekipom i njihovim saradnicima iz barske ekipe, pod rukovodstvom Alana Kožara. Kožar je navodno posle dvostrukog ubistva u Atini, kada su ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović, preuzeo operativno rukovođenje poslova škaljarskog klana, a prvi saradnik u tome mu je bio upravo Hadžić. To rukovođenje nije dugo trajalo. Obojica su ubijeni 23. jula na Krfu.

„Filthy few“ za ubistvo

Grupa “Anđeli pakla” osnovana je u Kaliforniji 1948. godine i od tada je napravila ogranke u 55 država. Članovi “Anđela” koji su počinili ubistvo godinama su na prslucima nosili natpis “filthy few”. Doskora u većini evropskih država tu oznaku nisu ni krili. Međutim, u poslednjih par godina u većini država ove oznake su zabranjene.

U ekipi i lekar

Ključni čepter za otvaranje „Hells Angelsa” u Srbiji bio je ogranak u švedskom gradu Helsinborgu. Da bi napravili čepter u Beogradu, vođe ove ekipe su dovele nekoliko članova iz drugih zemalja, a za prvog predsednika HA tada je postavljen Dragoljub Lapadatović, istaknuti član “Anđela” u Švedskoj. Njegovo imenovanje je izazvalo buru nezadovoljstva u švedskoj javnosti, jer je Lapadatović tamo bio cenjeni lekar, kiropraktičar u bolnici u Halmštadu. U medijima i na društvenim mrežama tada se pojavila njegova slika na motoru sa oznakama HA i potpisom: „Ko nam leči decu?”, a o njegovom novom angažmanu interesovala se i policija.

„Pratimo dešavanja u saradnji sa kolegama iz Srbije. Pretpostavljamo da HA ima plan da poveća zaradu kroz kriminal“, izjavio je Sven Albih, tadašnji šef Okruga kriminalističke policije. Osim Vukovića, istaknuti članovi HA u Beogradu su i Zoli Đerđ, koji u Švedskoj ima firmu za uterivanje dugova, i Raško Žarković, koji važi za blagajnika kluba.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve