Hronika
05.04.2020. 12:13
Tamara Marković Subota

PLJAČKA O KOJOJ SE JOŠ PRIČA: "Deltini" milioni u bečkoj kasi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada je posle dvodnevne potrage u martu 2002. uhapšen Milan Koprivica, izvršilac do tada najveće pljačke u Jugoslaviji - pljačke Delta banke, vredne 5,6 miliona evra, sav taj novac, koji je bio u džakovima, zaplenjen je i donet u beogradsku policiju. U kancelariju i na sto Milana Popovića Popa, tada načelnika Drugog odeljenja beogradske policije.

"Svi ti milioni su bili na mom stolu. Nikad više novca nije ušlo u beogradsku policiju. Ja sam tada u kancelariji imao onu staru bečku kasu, sa ključem kao za običan ormar. Stavio sam sav taj novac najpre u kasu, a onda sam pomislio da nas je puno u policiji, mnogo je i para, svašta može nekome da padne na pamet. Za ključ su znali mnogi. Drugo, svi mediji su pisali o tom slučaju. Javnost je znala da je taj novac u policiji, a to je dobra informacija za kriminalce. Mogao je neko da mi otme sina ili mene i da traži novac. Zato sam odlučio da se svi ti milioni, u najvećoj tajnosti prebace u trezor Komercijalne banke. Kad je novac stigao u banku, odahnuo sam", priča Popović za "Ekspres" o najvećem slučaju u njegovoj policijskoj karijeri. Popović je od 2005. u penziji, ali se pljačke Milana Koprivice i posle 18 godina seća do detalja.

A sve je počelo u rano jutro 6. marta kada je Koprivica, tada 24-godišnji mladić iz Beograda, koji je u "Delti" radio četiri godine kao vozač, dobio nalog da preveze novac iz šabačke poslovnice Delta banke u zgradu "Geneksa" na Novom Beogradu. Sa njim je u vozilu bio kolega, a u njihovoj pratnji patrola šabačke policije. U gepeku je bilo 11 miliona evra. U džakovima. I tu počinje Koprivičina priča. Pljačka tada najvećeg biznismena u Jugoslaviji Miroslava Miškovića bila je, od uvođenja evra u platni promet, treća pljačka u Evropi, i tada jedina rešena. A počela je neplanirano i neočekivano. Bez ikakve organizacije i pripreme. Koprivica nije imao ni pasoš za bekstvo iz zemlje.

Po dolasku u garažu "Geneksa" u Ulici narodnih heroja u Novom Beogradu, Koprivičin kolega i radnik trezora su uzeli deo novca i ušli u lift.

Koprivica je ostao sam u "fijat marei". Patrola šabačke policije u kojoj su bila četvorica policajaca bila je iza njega. Trebalo je da sačeka kolegu i radnika trezora da se vrate po ostatak novca. Prolazio je minut, prvi, drugi, treći…

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

A onda je Koprivica nagazio papučicu za gas, policajcima doviknuo da ide po gorivo, mahnuo im i izašao iz garaže. Tek kada su se liftom u garažu spustili njegov kolega i radnik trezora, a Koprivica se nije vraćao, bilo je jasno šta se desilo. Koprivica je, kako se kasnije utvrdilo, iz garaže "Geneksa" prvo otišao u Zemun, u Hercegovačku 38, kod babe i dede svog druga Danila Jovanovića, koga je u međuvremenu pozvao mobilnim telefonom, i koji mu se ubrzo pridružio. Tu su  džak u kome je bilo 2,5 miliona evra izneli iz automobila i odneli na tavan, pored prozora. Tu, u Zemunu, u dvorištu su ostavili i "fijat", a zatim su obojica seli u Danilov "audi 80" i krenuli dalje. Van grada. Usput su pokupili i trećeg druga, tri godine mlađeg Marka Milovanovića iz Zemuna.

Sa njim su i dogovorili dalji pravac - Arilje, selo Brekovo, odakle je Markov otac.

"Policija je dobila obaveštenje da je vozač Koprivica službenim automobilom pobegao sa novcem. To je sve što se znalo u prvom momentu. Prva mera je bila da se o njemu obaveste svi granični prelazi, da ne bi sa novcem pobegao iz zemlje. Onda smo krenuli da proveravamo ko je on, ko su mu drugovi, gde ko od njih živi", priča Popović.

A onda je usledio ključni trag. Istog dana, oko 22 sata, policiju je pozvao Danilov deda Đura Brdar. Popović kaže da su odmah po pozivu otišli u Hercegovačku ulicu.

Povezane vesti - RAT KAVAČA I ŠKALJARA: Još jedna krvava osveta u kokainskom obračunu

"Policija je izvršila pretres. Jedan mlađi policajac se popeo na tavan njihove kuće. Kako se tek kasnije, po hapšenju ispostavilo, na tavanu je bio džak sa 2,5 miliona evra. Skoro polovina ukupno ukradenog novca, ali njemu to nije bilo sumnjivo i nije ni pogledao u džak. Svi policajci koji su bili u tom pretresu, njih desetak, posle su kažnjeni smanjenjem plate od deset odsto. Ja sam kao načelnik bio tamo, tamo smo i pronašli službeni "fijat". Vlasnici kuće su rekli da su Koprivica i njihov unuk Danilo bili tu i da su otišli dalje. Nisu znali gde… Njihov dolazak u Hercegovačku mi je bio sumnjiv, iako nismo našli ništa u pretresu. Naredio sam da jedna
policijska patrola ostane ispred njihove kuće, što se ispostavilo kao dobra odluka jer je Koprivica mogao da pošalje nekog po novac koji je ostavio na tavanu kuće i da taj novac nestane", kaže Popović.

Po novac, međutim, niko nije došao. U kuću u Hercegovačkoj ulici za policijom su dolazili samo novinari, koji su pratili tragove potere za pljačkašem.

"Na vestima sam čuo za pljačku Delta banke i da se traga za Koprivicom. Znao sam da je u pitanju drug mog unuka. Obojica su istog dana bili tu, kod nas, i čim sam video vesti, odmah sam pozvao policiju. Došli su ovde, ispitali nas, pretresli kuću i odvezli automobil koji je vozio Koprivica. Oni su obojica dobri dečaci, poznaju se još iz škole", pričao je Brdar novinarima navodeći da u momentu kada su Koprivica i njegov unuk Danilo bili kod njega nije ni znao za pljačku.

"Nisam znao da je Koprivica nešto ukrao. Rekao je da je automobil u kvaru i da čeka mog unuka. Ništa nisam posumnjao, jer je često dolazio kod nas. Danilo je došao posle dva sata i zajedno su nešto čačkali oko “fijata”. Pitao sam Koprivicu čiji je to automobil, a on je rekao da je državni. Oko 13 sati su otišli automobilom mog unuka. Rekli su da je „fijat " u kvaru i da će ga ostaviti kod mene u dvorištu do sutra. Od tada o njima ništa ne znam", pričao je Danilov deda. Rekao je i da je posle vesti o svemu odmah obavestio  svoju ćerku, Danilovu majku.

"Moja ćerka je u šoku. Danilo je uvek bio fin mladić, radio je u prodavnici tehničkih uređaja. Ne verujem da se o ovome unapred dogovarao s Koprivicom. Ćerki sam rekao da ako se jave, vrate novac i idu u zatvor. Bolje tako nego da ih zbog toliko para ubiju neki mafijaši",  rekao je Brdar.

Ono što je Brdar prećutao policiji jeste da su Koprivica i Danilo iz "fijata" izneli džak sa novcem i odneli ga na tavan. Kao i da je taj džak ostao tamo gde su ga ostavili.

A potraga je od njegovog poziva krenula novim tragom.

Ni Koprivica, ni javnost u to vreme nisu znali da policija preko baznih stanica ima mogućnost lociranja mobilnih telefona, a upravo je ta mogućnost bila od ključnog značaja za hapšenje. Signal Koprivičinog telefona lociran je u blizini Arilja, u selu Brekovu, gde živi familija Marka Milovanovića. Akcija je krenula dan posle pljačke.

"Angažovali smo lokalnu policiju. Komandir Arilja je podigao sto policajaca. To je bio spektakl. Opkolili su kuću. Čekali smo. Od njih
trojice nije bilo ni traga, ali smo znali da su prethodnu noć tu prenoćili, kod Markovog dede. Marko je u međuvremenu već krenuo za
Beograd, a Danilo i Marko su se uputili u Ivanjicu. Tamo su se provodili, onoliko koliko su mogli za tih nekoliko sati. Potrošili su samo 900 evra. Koprivica se zatim vratio u Brekovo i tu je i uhapšen. Danilo je iz Ivanjice krenuo kući. On i Marko su uhapšeni u Beogradu. Svu trojicu smo uhapsili za 30 sati, ali mogli su da pobegnu da je pljačka bila planirana, organizovana, jer u prvih 45 minuta niko nije znao o čemu se radi. Niko nije znao da je pljačka, a to je bilo dovoljno vremena da pobegnu iz zemlje", kaže Popović.

Koprivica je uhapšen u kući Markovog dede, koji nije ni znao za pljačku. Džak sa više od tri miliona evra nađen je 150 metara dalje od kuće, sakriven pod jabukom.

Meštani Brekova i danas prepričavaju da je jedna starija žena koja je na tom potezu čuvala ovce videla džak, ali nije zavirivala u njega. Posle je godinama prepričavala da su joj milioni bili pred nosom…

Povezane vesti - Zvezdan nijednog momenta nije sporio da je pucao u premijera

Markova familija u to vreme prepričavala je i da je Koprivica tada dobio batine od policajaca koji su ga hapsili, što danas Popović objašnjava rečima:

"Policija je u to vreme bila i vaspitna institucija".

Koprivica je posle hapšenja završio u Popovićevoj kancelariji na saslušanju.

"Rekao sam mu da je ispao mnogo glup, ali videlo se da dečko nije kriminalac, prosto mu se namestila prilika. On sam je rekao gde je sakrio džakove sa novcem i onaj u Brekovu i onaj koji je sakrio na tavanu u Hercegovačkoj ulici, koji je i nađen u drugom, ponovljenom pretresu", kaže Popović.

Dalja istraga išla je brzo. Dokazi protiv osumnjičenih za podizanje optužnice i dalji postupak su bili neoborivi. U junu iste godine Koprivica je osuđen na četiri godine zatvora, Danilo na godinu, a Marko na šest meseci zatvora. Sva trojica su iz zatvora pušteni mnogo ranije, zbog dobrog vladanja, i od tada se drže što dalje od medija. Tek pre nekoliko godina iz zatvora u kome kazne služe pripadnici zemunskog klana osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića i brojne druge likvidacije, otmice i dilovanje droge procurila je informacija da policija nije jedina koja je u ta dva dana tragala za Koprivicom i ukradenim novcem.

Novac je takođe bio primamljiv i zemunskom klanu, koji je samo godinu dana ranije oteo Miroslava Miškovića, koji je za otkup dao sedam miliona maraka. "Zemunci" su za milionskim plenom Milana Koprivice zakasnili samo 15 minuta.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve