Hronika
29.10.2019. 12:38
Tamara Marković Subota

PORUKA IZ HOLANDIJE: Rafal iz Amsterdama prekinuo ćutanje kavača i škaljara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hici u Amsterdamu u sredu po podne prekinuli su višemesečnu tišinu između klana Luke Bojovića i njegovih zakletih neprijatelja na dva fronta: naslednika klana pokojne braće Šaranović sa kojima vodi višegodišnju krvnu osvetu i njegovog najvećeg neprijatelja u narko-biznisu, kavačkog klana.

Rafal koji je u sredu ispaljen ispred picerije "La piccola baracca" u centru holandske prestonice pokosio je Jovana Đurovića zvanog Kapetan, brata pokojnog Luke Đurovića, svojevremeno najbitnijeg saradnika Luke Bojovića u Crnoj Gori, i njegovog prijatelja Gorana Savića, vlasnika restorana u kome su sedeli u kobnom trenutku.

Savić je od zadobijenih povreda odmah preminuo, dok je Đurović ranjen i u teškom je stanju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Mesto pucnjave ubrzo je obezbedila policija, koja je obavila razgovor za očevicima.

Svedoci pucnjave kažu da su videli dvojicu napadača, kao i da je u momentu kada su se pojavili i uperili oružje, Savić skočio da zaštiti Đurovića i bukvalno ga zaklonio od kiše metaka.

"Skočio je ispred njega kao ljudski štit", rekao je jedan od očevidaca za holandske medije.

Lekari Hitne pomoći koji su se za nekoliko minuta pojavili na mestu pucnjave pokušali su reanimaciju Savića, ali bezuspešno, dok je Đurović sa ozbiljnim povredama prevezen u bolnicu i lekari se bore za njegov život. Istovremeno, holandska policija je krenula u potragu za napadačima, koji su, prema rečima očevidaca, posle pucnjave pobegli u sivom "folksvagenu" belgijske registracije. Njihovo vozilo je ubrzo primećeno u centru grada, tri kilometra dalje od picerije ubijenog Savića, gde je tamošnja policija napravila zasedu. U dramatičnoj akciji presretanja nasred ulice, policija je uspela da uhapsi jednog osumnjičenog.

Povezane vesti - UBICE KOTORSKIH KLANOVA: Ko su sve plaćenici škaljarskog klana

Identitet uhapšenog muškarca još nije saopšten, dok prve informacije ukazuju da je drugi napadač, koji je uspeo da izbegne hapšenje, tamnoput, i da je, sudeći po fizičkom izgledu, najverovatnije Turčin ili Marokanac.

Upravo ove informacije, kao i svedočenje konobara picerije ukazuju da je moguće da se ne radi o mafijaškom okršaju, u kome je meta bio Jovan Đurović, već otvaraju mogućnost da se radi o kafanskoj svađi, koja se završila pucnjavom.

Naime, kako tvrdi osoblje picerije, dvojica napadača su prethodno bila u piceriji gde je i izbila svađa između njih i Savića. Posle svađe, napadači su otišli, ali su se ubrzo vratili naoružani i počeli da pucaju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Razlog svađe, koja je dovela do zločina, još nije poznat.

Inače, ubijeni Savić je rodom iz Niša, bio je učesnik rata, ali je poznat i u srpskom podzemlju. Iz Niša se pre nekoliko godina odselio najpre za Italiju, a potom za Amsterdam, gde je došao sa suprugom i dvojicom sinova.

Mnogo impresivnija je biografija ranjenog Đurovića, koji je sa bratom Lukom Đurovićem pre više od decenije označen kao glavni saradnik Luke Bojovića u Crnoj Gori, sa sedištem u Baru.

Luka Đurović poginuo je 2013. godine u saobraćajnoj nesreći u Kotoru, kada je pri izlasku iz tunela Vrmac izgubio kontrolu nad "poršeom", koji je pozajmio od Nikole Zeca, suvlasnika diskoteke "Trokadero", sleteo u jarak i prevrnuo se. Sa njim u vozilu bila je i tada osamnaestogodišnja Monika N., koja je zadobila teške povrede.

Povezane vesti – NAJVEĆI MAFIJAŠKI RAT NA BALKANU: 35 žrtava kavačko-škaljarskog obračuna 

Pogibija Luke Đurovića bila je predmet istrage policije jer se u prvom momentu nije isključivala mogućnost eventualne sabotaže vozila. Razlog za to bio je rat, koji je u to vreme ulazio u svoju četvrtu godinu, a koji je vođen između Luke Bojovića i Slobodana Šaranovića.

Sukob dvojice moćnika srpske i crnogorske mafije počeo je 2009. kada je u Baru nestao Slobodan Radulović, kum porodice Šaranović.

https://www.youtube.com/watch?v=bkHr6d-g3W4

Radulović je poslednji put viđen kako izlazi iz kuće u Baru i ulazi u automobil Luke Đurovića, kome je u poslu sa narkoticima ostao dužan nekoliko hiljada evra.

Od tada, Raduloviću se gubi svaki trag, a iako njegovo telo nikada nije nađeno, veruje se da je ubijen.

Za njegovu smrt, Slobodanov otac, Danilo Radonjić i kumovi Branislav i Slobodan Šaranović okrivili su Luku Bojovića, kao nalogodavca zločina.

Tako je počeo rat porodica, koji je u ime krvne osvete do danas odneo 12 života.

Najpre je ubijen Branislav Šaranović, u oktobru 2009, samo dva i po meseca nakon nestanka Slobodana Radonjića. Dvojica napadača na skuteru prišla su Branislavu dok se vozilom približavao svojoj kući na Dedinju, a zatim u momentu kada je izašao iz vozila, ispalili rafal iz "kalašnjikova".

Povezane vesti - ZAVADI PA VLADAJ: Da li je Brano Mićunović "režirao" krađu kokaina u Valensiji?

Njegov brat Slobodan posle ubistva javno je ponudio nagradu od milion evra za informaciju o nalogodavcu zločina, ali se niko nije javio. A ubistva su nastavljena. Dve godine kasnije, u Zemunu su u rafalnoj paljbi ubijeni Danilo Radonjić i njegov telohranitelj Dženan Ramović. Naredne, 2012. Luka Bojović je uhapšen u španskoj Valensiji, gde je osuđen na 18 godina zatvora. Ali ni njegovo utamničenje nije smirilo želju za nastavkom obračuna.

Samo je usledila osveta. Rođeni brat Luke Bojovića, Nikola, ubijen je u centru Beograda 29. aprila 2013. godine. I u ovoj krvavoj sagi samo je njegovo ubistvo okončano sudskom presudom, kojom je Saša Cvetanović kao direktni izvršilac osuđen na 35 godina, a njegov saučesnik Ratko Koljenšić na 30 godina zatvora.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kao nalogodavac ubistva Nikole Bojovića u istrazi koju je vodilo i srpsko i crnogorsko pravosuđe bio je označen Slobodan Šaranović, ali on nije dočekao presudu.

Ubijen je u martu 2017. ispred svoje kuće u Budvi, hicima ispaljenim iz vozila u pokretu. Pre njega ubijen je i Jugoslav Cvetanović, brat osuđenog Saše Cvetovića, zatim i Dalibor Despotović, pripadnik Šaranovićevog obezbeđenja, koji je još 2010. trebalo da ubije Luku Bojovića.

Sva ubistva izvršena su sa potpisom klana Luke Bojovića, ali je samo za likvidaciju Slobodana Šaranovića istraga došla do optužnice, na kojoj je kao nalogodavac zločina označen Baranin, Alen Kožar.

Upravo je Kožar, prema saznanjima bezbednosnih struktura Srbije i Crne Gore, posle pogibije Luke Đurovića preuzeo komandu nad barskim klanom, koji je zajedno sa škaljarskom ekipom najjači saveznik klana Luke Bojovića.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve