Hronika
09.11.2021. 10:36
Tanjug

Bez žalbi

Pravosnažno potvrđena optužnica protiv Veljka Belivuka i drugih osumnjičenih

lisice-hapsenje-presuda.jpg

Opužica protiv ukupno 30 pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kojom se terete za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje oružja i druga krivična dela, stupila je na pravnu snagu, pa se uskoro očekuje zakazivanje početka suđenja.

Naime, na rešenje o potvrđivanju optuzbice Specijalnog suda u Beogradu od 27. septembra, ni okrivljeni, ni branioci nisu podneli žalbe u zakonskom roku, pa je rešenje o potvrđivanju optužnice postalo pravnosnažno, a optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal stupila je na pravnu snagu, precizira se u saopštenju suda.

Predsednik veća će u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku u roku od 30 dana odrediti pripremno ročište, pred početak suđenja, koje će biti zatvoreno za javnost.

Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva.

Optuženi su kao organizatori ove kriminalne grupe.

Za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe, dok je nedavno proširena istraga na još jednog pripadnika grupe koji je uhapšen u oktobru.

Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa aplikacije "Skaj" za mobilne telefone, među njima audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni našim pravosudnim organima.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je optužnicu sudu 30. jula.

Kriminalnoj grupi Belivuka i Miljkovića na teret se stavlja zločinačko udruživanje, pet teških ubistava, preprodaja droge i oružja, kao i jedna otmica i jedno silovanje mladića.

Pored Belivuka i Miljkovića optužnica je podignuta i protiv: Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojše Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejan Tešića, Nikole Spasojevića, Nemanje Ðurića, Nemanje Lakičevića, Marka Andrića, Vlade Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikole Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Alekse Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Alekse Dunjića, Vojislava Ðordevića, Alekse Stošića i Vladimira Dimitrijevića.

Od njih 30, trojica nisu u pritoru. To su Bojan Hrvatin, Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðordević.

Hrvatin je detaljno ispričao kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on.

Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðorđević su tužilaštvu ispričali na koji je način grupa preprodavala drogu.

Grupa se tereti da je od početka 2019. do hapšenja u februaru ove godine delovala pod velom Partizanove navijačke grupe "Principi".

Pripadnici grupe su, kako se sumnja, delovali po uputstvima vođa grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su im davali naloge gde, kada i na koji način neko treba da se otme i liši života, kao i gde će se droga stavljati u promet...

Naloge su prenosili mahom preko aplikacije "Skaj".

Ovom optužnicom grupa se tereti za pet ubistava: Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Nedavno je proširena istraga i za ubistvo Nikole Mitića.

Za ubistvo Mitića istraga se još uvek vodi protiv Senada Rešovića, koji se za saizvršilaštvo tereti zajedno sa Belivukom, Miljkovićem i još devetoricom pripadnika grupe.

Rešović je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ulov godine – Dijana Hrkalović
zatvor

Hapšenje

24.10.2021. 07:35

Ulov godine – Dijana Hrkalović

Nekadašnja svemoćna državna sekretarka MUP-a Srbije uhapšena je zbog trgovine uticajem, odnosno zbog sumnje da je jedan od telefona Veljka Belivuka koji je 2017. uhapšen zbog ubistva Vlastimira Miloševića držala u „fioci“ duže nego što je trebalo, odnosno da ga je tužilaštvu predala neposredno uoči suđenja
Close
Vremenska prognoza
few clouds
38°C
19.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve