Hronika
28.02.2023. 20:25
Beta

Zabrinjavajuća statistika

Svaki dan 120 prekoračenja brzine na pešačkim prelazima

pešaci, pešački prelaz
Izvor: Shutterstock

Saobraćajna policija Srbije je od decembra, kada je počela pojačanu kontrolu saobraćaja kod pešačkih prelaza, do sada utvrdila 10.740 prekršaja prekoračenja brzine vozila na tim mestima, odnosno po oko 120 dnevno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je navelo da će deo vozača koji su učinili te prekršaje biće sankcionisan naknadno, na osnovu snimaka zabeleženih radarima.

Akcenat te akcije je otkrivanje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, nepropuštanja pešaka, nepropisnog preticanja vozila, ali i prekršaja koje čine pešaci.

Tako je utvrđeno i 187 prekršaja nepropuštanja pešaka na pešačkim prelazima i 831 prekršaj koji su učinili pešaci.

U 2022. godini 20 pešaka je poginulo u saobraćajnim udesima na pešačkim prelazima, teško je povređeno 246, a lakše 687 pešaka.

Ministarstvo je navelo da će saobraćajna policija intenzivnije snimati brzinu vozila kod pešačkih prelaza bez zaustavljanja vozila, a prekršaji će biti procesuirani naknadno, dostavljanjem poziva vlasnicima vozila.

Ministarstvo ponovo "apeluje na vozače da povećaju opreznost i smanje brzinu kretanja kako bi mogli blagovremeno da zaustave vozilo i propuste pešake koji nameravaju da pređu kolovoz".

Ministarstvo "apeluje i na pešake da kolovoz prelaze isključivo nakon što se uvere da to mogu uraditi na bezbedan način, uključujući i pešačke prelaze i da noću i u uslovima smanjene vidljivosti doprinesu svojoj uočljivosti nošenjem svetloodbojnog prsluka ili drugih reflektujućih elemenata" odeće.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Građani apeluju da bahati vozači budu u pritvoru do izricanja kazne
Saobraćajka, udes, sudar

Kragujevac

14.01.2023. 21:20

Građani apeluju da bahati vozači budu u pritvoru do izricanja kazne

Roditelji Nikoline (12) koja je nastradala 7. decembra na pešačkom prelazu u Kragujevcu, apelovali su na pravosuđe da bahati vozači budu u pritvoru dok čekaju kazne, jer i dalje ugrožavaju bezbednost u saobraćaju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve