Hronika
18.03.2021. 19:04
Tamara Marković Subota

Prisluškivanje trajalo i posle odlaska Hrkalovićeve iz MUP

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Istraga o prisluškivanju predsednika Srbije, Aleksandra Vučića još nije rezultirala kvalifikacijom krivičnog dela, niti ijednim hapšenjem iako je u dosadašnjem pretkrivičnom postupku, koji je vodila policija saslušano oko 50 policajaca i jedan pripadnik BIA.

Javnost za mnoga pitanja u ovom slučaju još čeka odgovore i konkretno postupanje Tužalaštva za organizovani kriminal. Međutim, na pojedina, odgovori se dobijaju i na osnovu pitanja koja su saslušanima u ovoj istrazi postavljana na informativnim razgovorima u Službi za organizovani kriminal.

Jedno od bitnih pitanja ove afere je u kom vremenskom periodu je trajalo prisluškivanje predsednika Vučića, a bitno je zbog centralne figure oko koje se ova policijska ujdurma i vrti – Dijane Hrkalović, nekadašnje državne sekretrake MUP Srbije.

Povezane vesti - Hrkalovićeva: Sve sam radila po naređenju

Hrakalovićeva je, naime iz MUP uz šturo obrazloženje ministra policije Nebojše Stefanovića otišla u maju 2019. godine, zbog čega pitanje da li je prisluškivanje trajalo i posle njenog odlaska iz policije otvara novu dimenziju nezakonitosti u MUP, sa novim pitanjima:

- Po čijem naređenju je prisluškivanje nastavljeno i posle maja 2019?

- Kome su transkripti nošeni i davani posle maja 2019?

- Da li je i posle maja 2019. Hrkalovićeva imala uvid u transkripte prisluškivanih razgovora?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

A da je prisluškivanje nastavljeno i posle njenog zvaničnog odlaska iz policije jasno je iz pitanja koja su upravo njoj postavljena na drugom saslušanju u SBPOK:

-Da li ste dobijali bilo kakve materijale sa prisluškivanja dok ste bili u MUP?, a na koje je odgovorila sa : "Ne sećam se", i drugog, daleko bitnijeg: "Da li ste ih dobijali i nakon što ste napustili policiju?, na koje je odgovor Hrkalovićeve bio: "Nisam dobijala nikakve materijale".

Povezane vesti - Kome manjak, tom i višak

Ako ih Hrkalovićeva, kako tvrdi nije dobijala posle odlaska iz MUP, pitanje je ko ih je dobijao i naravno, za šta ih je koristio.

Do sada je poznato samo da je prisluškivanje izvršeno preko 26 osoba, sa kojima se predsednik čuo.

- Vučića su prisluškivali tako što su ljude sa kojima može da se čuje stavljali na mere, dajući sudijama lažna obrazloženja, i zato nijedno od 26 prisluškivanih lica nije ni uhapšeno ni osuđeno, a ni u jednom razgovoru od 1.572 ni MUP ni tužilaštvo nisu pronašli ništa što bi bio kriminal. Mere, pa i prisluškivanja, uspostavljaju se da bi neko bio uhapšen i osuđen, a ne da bi se snimali razgovori koje imaju sa predsednikom ili članovima njegove porodice, izjavio je ministar policije Aleksandar Vulin.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve