Hronika
30.11.2020. 20:20
Tanjug

Produžen ekstradicioni pritvor hakerima za još dva meseca

shutterstock_724345753.jpg

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu produžilo je danas za još dva meseca pritvor za sedam, od ukupno 11 okrivljenih, čije izručenje traže Sjedinjene Američke Države zbog sumnje da su učestvovali u računarskoj prevari putem lažnih investicionih platformi.

Ova odluka je doneta nakon što je u petak Apelacioni sud usvojio žalbe njihovih advokata i ukinuo rešnje kojim im je pritvor bio produžen, naloživši ponovno odlučivanje.

U pritvoru ostaju i druga trojica okrivljenih, dok se jedna osumnjičena nalazi u kućnom pritvoru.

U saopštenju Višeg suda se precizira da je krivično vanpretresno veće suda danas produžilo pritvor prema U.S, N.K, A.S, A.SE, M.M, N.D i N.M za još meseca usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju na opasnost od skrivanja i bekstva.

Shutterstock Shutterstock

Po ovom rešenju pritvor može da im traje do 30. januara 2021. godine, kada će biti preispitani razlozi za pritvor.

Najduže, pritvor može da traje do izvršenja odluke o izručenju, ali ne duže od godinu dana od dana pritvaranja, a to je 24. jul 2021. godine.

Prilikom donošenja odluke o produženju pritvora, krivično vanpretresno veće je, pored opasnostiod bekstva, imalo u vidu i da je u odnosu na njih 23. oktobra doneto rešenje kojim se utvrđuje ispunjenost pretpostavki za izručenje SAD radi vođenja postupka pred Okružnim sudom Sjedinjenih Americkih Država u Severnom okrugu u Teksasu.

Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana.

Ukupno 10 okrivljenih je u pritvoru po molbi SAD za njihovo izručenje, dok je osumnjičenoj državljanki Filipina sa boravišem u Nišu, Kseniji F.A.K, krajem oktobra ukinut pritvor i određen kućni pritvor, jer je očekivala porođaj.

Posebno odeljenje Višeg suda Beogradu je 23. oktobra utvrdilo da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje svih 11 okrivljenih, od kojih se njih 10 protivilo izručenju, dok je jedan okrivljeni A.S, prethodno dao saglasnost za izručenje.

Na ovo rešenje, okrivljeni i njhovi advokati imaju pravo žalbe, a one se očekuju da stignu u Apelacioni sud.

U svakom slučaju, konačnu odluku o izručenju doneće ministar pravde Srbije.

Posebno odeljenje Višeg suda je utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za izručenje Kristijana Krstića, njegove supruge Ksenije F.A.K, M.P, U.S, N.K, A.SE, M.M, N.D, B.R. i N.M radi vođenja postupka pred Okružnim sudom u Severnom okrugu u Teksasa.

Teskaški sud ih tereti za "zaveru u izvršenju prevare koja uključuje elektronsku komunikaciju" i zbog "zavere u pranju novca" prema zakonima SAD.

Shutterstock Shutterstock

Nakon njihovog hapšenja je saopšteno da se svih 11-oro sumnjiče da su kao organizovana kriminalana grupa od 2011. godine do jula ove godine, učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Ova grupa je, kako se sumnja, pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem email-a ili putem video-konferenciskih veza upućivali da prebace svoje "investicije" na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Sumnja se da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
23.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve