Hronika
03.11.2021. 16:21
R.E.

Maja Gojković

Pronađen Titov zlatni sat, ukraden pre više od 10 godina

sat
Izvor: Shutterstock

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otkrila je da su pronađena ukradena umetnička dela kao što je jedan bodež i zlatan sat "Patek Filip" koji je pripadao nekadašnjem predsedniku Jugoslavije - Josipu Brozu Titu.

Takođe, Gojković je podsetila i na uspešnu akciju pronalaska veoma skupocene slike, nedavno otkrivene na zvaničnoj aukciji u Cirihu.

Gostujući na televiziji Prva, ministarka kulture je istakla da je danas na crnom tržištu veoma unosan posao krađa artefakata, i da je vrednost ukradenih remek dela iz Srbije oko pola miliona evra.

Ona je podsetila na jedan od poslednjih nestanaka, u pitanju je zlatna tašnica, oko koje je izbila velika afera tokom 2019. godine, i za tim predmetom se intenzivno i danonoćno traga. Ta umetnina je blago sa kraja 19. i početka 20. veka, ukradeno iz Muzeja primenje umetnosti (MPU) iz Beograda, a te godine su iščezli i drugi predmeti - narukvice, satovi, lanci, prstenje.

Ono što je lepa vest jeste da je pronađen ukradeni bodež iz ovog Muzeja, i upravo se vodi postupak protiv jednog od počinioca tog krivičnog dela, kako navodi Gojković.

"Odajem veliko priznanje inspektorima na predanoj akciji i istrazi ovog slučaja. Taj istorijski vredan predmet je pronađen u Srbiji, što budi nadu da se i ostale umetnine lociraju u našoj zemlji. Bodež je nađen kod okrivljenog u stanu, on je suočen sa dokazom o zločinu, odnosno snimljen je kamerom kako iznosi ovaj artefakt iz muzeja", naglasila je ministarka.

Takođe, nedavno je pronađen i čuveni luksuzni sat "Patek Filip", koji je pripadao Josipu Brozu Titu, za koji Gojković ističe da je taj sat nestao pre više od 10 godina u Muzeju Jugoslavije, dok je bila aktuelna izložba satova koje je predsednik Tito dobijao na poklon ili ih je kupovao i slagao u kolekciji. Nakon više od decenije, sat se pojavio na redovnoj aukciji u Hong Kongu i ona je odmah obustavljena, zahvaljujući direktorki Muzeja Jugoslavije - Nedi Knežević, koja je alarmirala ceo slučaj.

Gojković podseća da je skoro pronađena i jedna slika u Cirihu, koja je nestala pre 20 godina iz Dvorca Čelarevo, odnosno Dvorca porodice Dunđerski. Sada je otkrila da tražena cena na toj aukciji iznosi čak 500.000 evra.

"Pronalazak te slike bila je zajednička uspešna akcija policije i Ministarstva kulture, a vest o tragu te slike dobili smo od Muzeja Vojvodine i Galerije Matice Srpske. Ogroman je spisak svih otuđenih, ukradenih predmeta, zaista nepregledan broj umetničkih dela, pravog blaga", rekla je Gojković.

Ona se nada da se većina tih dela nalazi negde po Srbiji, a kako je u pitanju živo tržište, počinioci zločina moraju kad-tad da izađu negde u javnost sa prodajom. "Tada će i biti otkriveni, jer ne mogu da se stalno kriju sa tim predmetima. Dešava nam se da artefakte nalazimo i iz drugih država kao što su Nemačka ili Turska. Sve države sveta se bave ovim problemom, jer je toliko unosna zarada da se može meriti sa trgovinom narkotika na svetskom tržištu", primetila je ministarka kulture i informisanja.

Dodaje da u policiji postoji posebno odeljenje koje se bavi tim kriminalnim poslovima - krađom umetnina, i da imaju eksperte iz te oblasti koji umeju da razlikuju falsifikate od originala.

"Visina kazne zatvora se utvrđuje za počinioce prema visini vrednosti ukradenog predmeta. Zahvalna sam toliko posvećenom radu policije na rasvetljavanju ovih slučajeva, kao i predstavnika ustanova kulture, koji ne odustaju decenijama unazad na otkrivanju ukradenih dela", podvukla je ministarka.

Gojković je podsetila da je Ministarstvo kulture uputilo dopis svim ustanovama kulture Republike Srbije da navedu detaljno šta sve nedostaje od ukradenih poredmeta.

Prvi su se odazvali Galerija Matice Srpske u Novom Sadu i Umetnička galerija "Nadežda Petrović" iz Čačka, a potom i svi ostali.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakva je to slika zbog koje je policija bila na ulicama Beograda
Izložba, muzej

Umetnost koja se čuva

13.08.2021. 11:04

Kakva je to slika zbog koje je policija bila na ulicama Beograda

Prodaja slike "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861", čuvenog slikara Vlaha Bukovca, uspešno je zaustavljena zahvaljujući Službi za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova i švajcarskoj policiji, a iz Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Muzeja Vojvodine kažu da su sa radošću su primili tu vest.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve