Hronika
01.05.2021. 10:20
Tamra Marković Subota

Sve je počelo 20. aprila

Prva pobeda nad kavačkim klanom

Kvački klan
Izvor: Ekspres

Slobodan Kašćelan našao se u pritvoru, nakon namamljivanja na informativni razgovor, puštanja na slobodu i tajnog praćenja, ali i sukoba na relaciji Dritan Abazović- Sudija Miroslav Bašović

A sve je počelo 20. aprila kada su pripadnici Uprave policije, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u Kotoru, počeli akciju na hapšenju vođa i najviđenijih pripadnika kavačkog klana. Klana, koji je na švercu kokaina iz Južne Amerike u Evropu u poslednjih nekoliko godina „obrnuo“ više novca nego što je petogodišnji BDP Crne Gore. Klana koji je „do juče“, odnosno u bivšoj Vladi Crne Gore, imao direktne zaštitnike u najvažnijim i najmoćnijim državnim institucijama, i koji je radio pod njihovim pokroviteljstvom i zaštitom. I to ne samo u crnogorskim institucijama.

*
*

Radoje Zvicer, koga mnogi smatraju glavnim vođom klana, uspeo je da izbegne hapšenje. Navodno je po dojavi nekoliko dana ranije pobegao iz Crne Gore. Hapšenje je u utorak izbeglo još nekoliko njegovih i Kašćelanovih glavnih saradnika, a čija su imena bila na listi policije: Nikšićanin Radoje Živković (35) zvani Žuti, Podgoričanin Milan Vujotić (39), Bjelopoljac Srđa Jurišević (39), Kotorani Dragan Knežević (40) i Milan Knežević (39), kao i Podgori- čanin Aleksandar Dragićević (35), dok je prijavom kao član kriminalnog klana označen i Zdravko Perunović (45) iz Nikšića, koji je odranije u spuškom zatvoru.

Ovu grupu policija i Specijalno državno tužilaštvo, osim za formiranje kriminalne organizacije, direktno su osumnjičili za najmanje jedno ubistvo i jedan pokušaj ubi- stva, krivična dela za koje je prema crnogorskom zakonu zaprećena kazna do 40 godina zatvora.

*
*

"Ekspres" saznaje i da je upravo poziv na informativni razgovor iskorišćen za tajno praćenje Kašćelana i ekipe. „Svi su bili pod nadzorom policije i niko od njih nije mogao da pobegne“, kaže naš izvor.

A onda je u četvrtak, dan pred saslušanje u Višem sudu i odluke o eventualnom određivanju pritvora uhapšenima, Abazović uputio javnu čestit- ku Upravi policije i Specijalnom državnom tužilaštvu.

"Ovo je najjači udarac koji smo zadali mafiji u protekloj deceniji i mislim da je samo prvi od onih koji će uslijediti", rekao je Abazović na vanrednoj konferenciji za novinare Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije.

Abazović je rekao i da u Crnoj Gori nema nedodirljivih i da hapšenje članova kavačkog kriminalnog klana ima   međunarodni značaj, da su dobili pohvale sa međunarodnih adresa, kao i da Crna Gora neće više biti sigurna luka za organizovani kriminal. Na konferenciji je saopšteno i da je krivična prijava podneta protiv ukupno 14 osoba, kao i da su kod uhapšenih nađena i oduzeta sredstva za komunikaciju, osmatranje, eksplozivna naprava, skupoceni automobili...

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa koji je od 30.4.2021. na svim kioscima...

Naslovna strana Ekspresa
Izvor: Ekspres
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
04.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve