Hronika
29.01.2019. 17:09
R.E./Beta

RADE MARKOVIĆ U ZAVRŠNOJ REČI NA SUĐENJU ZA UBISTVO ĆURUVIJE: Legija je izmanipulisan da mene okrivi, znam zašto ali neću reći, a istina o ovom slučaju se neće saznati

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pred Specijalnim sudom danas je nastavljeno iznošenje završnih reči na sudjenju optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a prvooptuženi nekadašnji šef Službe državne bezbednosti (SDB) Radomir Marković je rekao da se neće saznati istina o tom slučaju ako njega osude, iako je njemu već "odredjena sudbina ranijom kaznom od 40 godina zatvora".

"Onemogućiće se da porodica Ćuruvija sazna istinu ko ga je i zašto ubio", rekao je Marković.

On je naveo da bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević nije zazirao od Ćuruvije, iako danas pokušavaju da njega (Miloševića) i SDB optuže za sve loše što se dešavalo u jednom periodu.

Marković je, uglavnom, vreme za iznošenje završne reči iskoristio kako bi negirao iskaz nekadašnjeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije koji ga je povezao sa zločinom, tvrdeći da sastanka njih dvojice tokom NATO bombardovanja na koji se Ulemek poziva nije ni bilo.

"Ulemek je izmanipulisan da izjavi to što je izjavio i nije mu prvi put. Znam zašto i ko je to učinio ali neću reći kako bih mu sačuvao to malo dostojanstva što mu je ostalo", rekao je Marković.

Marković je rekao da Ulemek nije hteo da odgovara u sudnici na pitanja odbrane kako bi izbegao unakrsno ispitivanje jer mu je iskaz iz istrage "neživotan i nelogičan".

"Naveo je da mu se preti i da zato ne odgovara na pitanja. Baš bih voleo da vidim ko bi smeo njemu da preti", rekao je Marković.

Ulemek je tvrdio da ga je Marković na sastanku pitao da li može da prihvati zadatak da "ukoni jedno lice koje svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost zemlje" i da je on to odbio, navodeći da ne može da napusti JSO razmeštenu tada na Kosovu.

Iz kasnijeg razgovora sa Markovićem, shvatio je, ispričao je Ulemek, da se radilo o ubistvu Ćuruvije kao i da su u tome učestvovali Ratko Romić i Miroslav Kurak, optuženi kao neposredni izvršioci.

Marković izdržava jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina jer je osudjen za pokušaj ubistva predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, slučajeve Ibarska magistrala i Budva, kao i za učešće u ubistvu nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

Ulemek je takodje u zatvoru sa maksimalnom kaznom. Osudjen je u istim slučajevima kao i Marković, ali i za ubistvo premijera Zorana Djindjića i zločine zemunskog klana.

Tužilaštvo, koje je na ranijem glavnom pretresu u završnoj reči zatražilo maksimalne kazne za optužene, navelo je da je Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999. iz niskih pobuda po nalogu n.n. lica iz najviših strukura vlasti sa ciljem da se ograniči sloboda medija i sačuva moć jer je Ćuruvija, kao vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i lista Evropljanin, javno kritivao vlast.

U presudi za slučajeve Budva i Stambolić, koji su bili na objedinjenoj optužnici, direktno je navedeno da je Milošević dao nalog da se iz "niskih pobuda liše života njegovi politički protivnici".

Advokat Stevan Protić, branilac Kuraka je, u završnoj reči, tvrdio da se tu zapravo vodi postupak protiv režima Slobodana Miloševića i da je tužilaštvo iznelo "nakaradne dokaze" bez činjenica.

On je takodje dosta vremena posvetio iskazu Ulemeka za kojeg je rekao da je kao svedok "kompromitovan" jer mu sud nije verovao na ranijim sudjenima, a negirao je i da je njegov branjenik bio na mestu zločina, nasuprot tvrdnji iz optužnice da na to ukazuju informacije sa baznih stanica mobilne telefonije.

Prema njegovim rečima, opis napadača iz svedočenja Branke Prpe, za koje je tužilaštvo navelo da je dato u strahu, posle udarca u glavu, kada su joj pale naočare, isključuje njegovog branjenika.

On je rekao da postoji "medijsko agitovanje" da se donese osudjujuća presuda i više puta pomenuo predsednika Komisije za rasvetljavanje ubistva novinara Verana Matića za kojeg je rekao da pritiska sud.

Kuraku se sudi u odsustvu jer je u bekstvu. Prema podacima koji se pojavljuju u javnosti, pre više godina je otišao u Afriku i tamo organizovao lov na krupnu divljač.

Sudjenje će se nastaviti 7. marta kada bi završne reči trebalo da iznesu Romić i nekadašnji načelnik beogradskog centra SDB Milan Radonjić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve