Hronika
12.04.2019. 15:13
Tamara Marković Subota

SAHRANE UMESTO SVADBI: Tragedije koje su zaparale nebo Srbije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Da bol za nastradalima vremenom postaje samo sve jači I teži svedoče svakodnevni pomeni I sećanja onih koji su ostali za njima – njihove porodice, familije, prijatelja…I svaka tragedija je u početku šok, trenutak u kome bol još nije jasna i nije očekivana. Bol, u kome bi još jedno “juče” moglo sve da promeni, da sve vrati na staro. Posebno za one koji su baš u tim danima želeli, I planirali nešto drugo – svadbeno veselje za one koji su im u jednom kobnom trenutku zauvek otrgnuti iz života.

A takve sudbine parale su duše duž cele Srbije.

Verenici Alen Kučević (24) iz Prijepolja i Medine Bjelak (22) iz obližnjeg Brodareva umesto u knjigu venčanih, posle zakazane svadbe, zavedeni su u knjige umlih.

Dvoje mladih, koji su živeli u Nemačkoj nastradali su početkom aprila u teškoj saobraćajnoj nesreći u okolini Frankfutra, kada je na njihov automobil udarilo policijsko vozilo. Patrola policije žurila je mesto druge nesreće – pad malog aviona, u kojoj je poginulo troje osoba.

Velika ljubav, san o bračnom životu dvoje mladih iz Srbije prekinuti su na putu za Langen, gde su tražili stan za zajednički život.

U koloni koja se stvorila zbog obustave saobraćaja nalazio se i Medinin otac, u tom momentu ne znajući da je zastoj nastao zbog nesreće u kojoj je poginula njegova ćerka.

Srpkinja, pred svadbu ubijena u Čikagu
Dejna Les, Amerikanka srpskog porekla ubijena je u novembru 2018. u bolnici u Čikagu, kada je razjareni muškarac, nakon svađe sa bivšom verenicom, počeo nasumično da puca. Ubio je Dejnu, koja je u tom trenutku izlazila iz lifta I još dvoje ljudi, pre nego što je policija uspela da ga savlada.

Njen otac, Brajan Les pričao je posle tragedije da je za svoju mezimicu spremao svadbu za 500 zvanica.

- Umesto da održim govor na svadbi, govorićui na njenoj sahrani, pričao je Brajan Les.

Dejna je bila verena za Adama Kerića, Amerikanca srpskog porekla. Njih dvoje upoznali su se u crkvenom kampu, kada su imali devet godina. Sa 15 godina su počeli da izlaze.

-Adam je bio jedina Dejnina ljubav, prva i prava. Oni su bili par iz raja! Umeo je da je nasmeje svakim telefonskim pozivom... Šta mogu da kažem o čoveku koji je 10 godina voleo jednu ženu, odlučio da sa njom provede život. Adam je očajan, srce mu je slomljeno, kao i svima nama, pričao je Dejnin otac.

Nož odneo život trudnice
Trudnica Sabina Vida (18) iz Banatskog Dvora preminula je u julu 2016. od povreda nožem koje joj je naneo mladić, za koga je trebalo da se uda – Milan Cimeša (24), koji je nakon zločina presudio I sam sebi.

Oboje su sahranjeni istog dana. Sabina u Banatskom Dvoru, Milan u rodnom Mihajlovcu.

-Umesto da smo se našoj dragoj Sabini uskoro divili u venčanici, a potom je gledali sa bebom u naručju, mi je sahranismo. Ovo je velika tragedija za njenu porodicu, za naše selo. Ne znam šta bih drugo mogla da vam kažem. Reči su suvišne. Zabolela me je duša gledajući kako njena majka neutešno plače, rekla je posle sahrane komšinica Ljubica Maljković.

Porodica I prijatelji Milana Cimeše bili su šokirani zločinom, koji je počinio.

-Nije trebalo tako…Nije smeo tako, rekao je jedan od njegovih prijatelja.

Alpinista poginuo spasavajući verenicu
Alpinista, Aleksandar Đavović iz Čajetine poginuo je u julu 2016. u planinarskoj ekspediciji na Julijskim Alpima, u Italiji.

- Trebalo je u septembru da ga ženimo. Dočekasmo da mu sahranu spremamo. Da ga sahranim, pa neka i mene Bog uzme " jadikovao je posle vesti o pogibiji sina, Aleksandrov otac, Despot.

U ekspediciji koja je mladog Zlatiborca koštala života je bila I njegova verenica, Novosađanka Maja Đorđević.

-Moj sin je bio dvanaesti, poslednji u nizu planinara koji su se pelu uz glečer. Iznad njega je bila njegova verenica Maja. Planinar koji se peo iznad Maje je je proklizao i počeo da pada. Dok je padao u ponor, vikao je Aleksandru i Maji da se sklone, jer je leteo pravo na njih. Moj sin je uspeo da se popne do mesta gde je bila Maja, pridržao ju je u pokušaju da je spase, ali je planinar koji se otisnuo pao pravo na njih. Sve troje su se zajedno survali u ambis, pričao je očajan Despot.

Ostale kupljene burme
Marko Šimun iz Bačkog Dobrog Polja poginuo je u martu 2013. U saobraćajnoj nesreći kod Zmajeva, u kojoj je smrtno stradala I njegova prijateljica Vanja Petrušinović.

-Marko te večeri nije ni nameravao da izađe, ali se odazvao na molbu prijatelja da dođe u Zmajevo po njih i preveze ih kući. Sad, umesto svadbe, spremamo sahranu! Sve je već bilo dogovoreno i spremno za svadbeno veselje 24. marta u Vrbasu. Dan pre tragedije je sebi i sestriću kupio svečano odelo, a verenica Tamara je tog dana probala venčanicu, pričali su Markovi rođaci.

 Marko I Tamara su bili zajedno još od osnovne škole.

- Imali su istu sudbinu, rano su oboje, pre 21 godinu ostali bez očeva. Markov otac je ubijen, a njen je nastradao u saobraćajnoj nesreći. Kako će ona ovo podneti? Neprestano u rukama drži njihove burme, pričali su rođaci nastradalog mladića.

Voleo je policiji I devojku iz Beograda
Toplička ulica u Mikuljanskom naselju u Kuršumliji zavijena je u crno u novembru 2009., kada je u saobraćajnoj nesreći nastradao policajac Radovan Milovanović (30).

Ujak stradalog policajca, Jova Pavlović pričao je novinarima o svom sestriću.

-Bio je odličan đak. Osnovnu i srednju školu završio je u Kuršumliji, a zatim je upisao Elektronski fakultet u Nišu. Međutim, zbog ljubavi prema policijskom pozivu napustio je elektroniku i upisao Policijsku akademiju. U februaru bi bilo dve godine otkako radi u policiji na Novom Beogradu, pričao je ujak.

Radovan je često dolazio u Kuršumliji da obiđe roditelje i prijatelje.

- Sutra je trebalo da dođe u Kuršumliju. Nedavno se verio s devojkom iz Beograda, a svadba je bila planirana za maj. Umesto da spremamo svadbu, sad spremamu sahranu, pričao je ujak nastradalog mladića.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve