Hronika
31.10.2019. 18:22
ekspres

"SAMO TRAŽIM PO ZAKONU" Vukotić pred Apelacijom o izručenju, pojačano obezbeđenje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pred Apelacionim sudom u Beogradu održana je sednica po žalbi Kotoranina Jovana Vukotića (38) na odluku Višeg suda u Beogradu kojom je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje Crnoj Gori, koja ga traži zbog pokušaja ubistava.

Vukotić je po sopstvenoj želji doveden u sud u Nemanjinoj u kojem je bilo pojačano obezbeđenje iz razloga bezbednosti. Obraćajući se sudu, Vukotić je apelovao da se prilikom odlučivanja poštuju domaći i međunarodni propisi o izručenju, jer kako smatra, u prvostepenom rešenju, nisu ispoštovani.

"Samo tražim da odlučite po zakonu", naveo je Vukotić koji ima i sprsko i crnogorsko državljanstvo.

Žalbom traži od Apelacionog suda preinačenje prvostepene odluke odluke jer, kako tvrdi njegov advokat Zora Dobričanin Nikodinović, nisu ispunjeni uslovi za izručenje. Odluka Apelacionog suda biće doneta u narednom periodu. Nakon pravosnažne odluke suda, konačnu odluku o izručenju doneće ministar pravde Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Crnogorske vlasti Vukotića traže zbog krivičnog postupka za pokušaj ubistva u Kotoru 2016. godine i nedozvoljeno nošenje oružja i veruje da je visokorangirani pripadnik "škaljarskog klana". Inače ovaj Kotoranin, koji ima državljanstvo i Srbijei Crne Gore, u Srbiji izdržava kaznu od 15 meseci zatvora zbog posedovanja falsifikovanog pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov. Kaznu, koja mu ističe u decembru, treba da odsluži u Srbiji.

Na saslušanju povodom istrage u Crnoj Gori, koja su obavljena u Beogradu, Vukotić je letos negirao delo za koje se tereti, podnoseći tužilaštvu dokaze o svom alibiju. On je pod istragom je crnogorskog tužilaštva za pokušaj dvostrukog ubistva u Kotoru 2016. godine - Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Krivičnom prijavom podgoričke policije koja je podeta tužilaštvu pored Vukotića u tom slučaju su obuhvaćeni i Milić Minja Šaković i Igor Dedović.

https://www.youtube.com/watch?v=bkHr6d-g3W4

Međutim, Šakoviću je letos ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode, a Vukotićeva odbrana je u žalbi povodom rešenja za izručenje, u koju je Tanjug imao uvid, citirala mišljenje crnogoskog tužilaštva povodom molbe Šakovićevog branioca da mu se ukine pritvor.

Crnogorsko tužilaštvo smatra da su prestali razlozi za pritvor Šakoviću, imajući u vidu do sada prikupljene dokaze u istrazi, odnosno odbrane Šakovića i Vukotića, zatim iskaze saslušanih svedoka koji su potvrdili odbranu Vukotića da kritičnom prilikom nije ni bio u Kotoru, kao i iskaze svedoka koji su naveli da je okrivljeni Dedović tada bio u Sloveniji.

Pored toga, crnogosrko tužilaštvo je navelo i da je cenilo iskaz oštećenog Stupara - da ne zna koliko je osoba bilo u vozilu iz kojeg je pucano na njega i Radonjića, da nikoga od njih nije prepoznao i da ne zna ko je pucao na njih, navodi se u žalbi Vukotićeve odbrane koja ove navode u žalbi citira u prilog tezi da nema dovoljnog stepena sumnje da je on izvršio krivično delo za koje Crna Gora traži ekstradiciju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Povezane vesti - Dugovi klanova odlažu obračune, gubici u narko-poslu ogromni

Prema ranijim saopštenjima crnogorske policije, Vukotić je osumnjičen i da je 23. maja 2016. godine u Kotoru pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu jednog, od kako se veruje vođa suparničkog "kavačkog klana" Radoja Zvicera.

Vukotić je u pritvoru u Beogradu od septembra 2018, a pritvor mu se uračunava u kaznu zatvora, što znači da će na slobodu izaći u decembru ove godine. On je 10. septembra 2018. godine bio uhapšen u turskom letovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov i već sutradan je deportovan u Srbiju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve